Zdrav odnos
s novcem

Kako naša uvjerenja utječu na slobodu?

Kako naša uvjerenja utječu na slobodu?

Nedavno sam pitao svoju kćer: Što najviše želiš u životu? Na moje iznenađenje zastala je i promislila.

Predobro razumijem taj unutarnji proces kroz koji je prolazila, tražeći jednostavan odgovor na ovo pitanje. Meni su trebale godine da se pronađem i počnem osvještavati što i ja ustvari želim od života. Jer neki od nas žele život bez dugova, drugi žele uspjeh u poslu i karijeri, treći ljubav iz snova, četvrti djecu… lista je dugačka i mijenja se kroz život.

Ono što želimo kad smo tek punoljetni kao moja kćer, najčešće nema veze sa onim što želimo u drugom dijelu utakmice koju zovemo život

Mene je od moje punoljetnosti na dalje, gotovo tri desetljeća života najviše definirao posao. Stvarao sam nešto iz ničega. Krenuo sam s nulom i pokušao ostvariti svoj san.

Kad nesvjesno uđete u zamku stvaranja svog glavnog identiteta kroz poslovni uspjeh, uskraćujete se za sve druge mogućnosti u životu – jer sve mjerite kroz tržišni udio, broj zadovoljnih korisnika, prihode i slično. Većinu vremena provedete prateći stanje žiro računa i kalkulirajući hoćete li imati dovoljno za sve troškove koji su pred vama. Kroz par godina stvorite uvjerenje da morate brinuti o svima i o svemu, i to vas uvjerenje prati godinama.

U privatnom životu se to preslikava na brigu o obitelji i svojim najbližima, koji vremenom počnu očekivati od vas da ćete imati rješenje za sve njihove probleme. To vam na početku čak i godi, jer se osjećate potrebnima i stvarate osjećaj zadovoljstva kroz rješavanje tuđih problema. Ali što vise vrijeme prolazi, počnete shvaćati da su to ustvari tuđi problemi, koje treba riješiti upravo osoba koja vam nesvjesno pokušava prebaciti “svoje majmune” – pri tom ne shvaća da i vi imate vlastite “majmune” koje pokušavate dovesti u red.

I onda priča krene u smjeru neispunjenih očekivanja i frustracije, jer ste navikli svoju okolinu da ste Superman ili kako ja zovem svog dragog prijatelja “Mr. Fix it”.

Neočekivano, u sred vrtloga privatnih i poslovnih odnosa, počinje se stvarati prilika za ono što u dubini duše svi želimo, a to je da se počnemo osjećati dobro unutra, sami sa sobom – bez obzira što se u tom trenutku dešava ispred nas. To je ultimativna sloboda koja je ona iskonska želja svakog osviještenog bića. U tom trenutku počnemo shvaćati da naša misija nije da rješavamo tuđe probleme i ispunjavamo tuda očekivanja. Naša je misija da se oslobodimo uvjerenja koja smo cijeli život mukotrpno stvarali i da se oslobodimo sebe.

Da se oslobodimo onog ljudskog dijela sebe koji je stvoren kroz pružanje otpora iskustvima koja nam se ne sviđaju i kroz naše pokušaje da zadržimo iskustva koja su nam se svidjela.

Taj najniži sloj naše svijesti je nastao kao posljedica našeg najdubljeg instinkta za preživljavanje, jer taj reptilski dio mozga stalno procjenjuje koliko je ono što se dešava ispred nas opasno. Je li nam ne osoba ispred nas prijatelj ili nije. Je li situacija pred nama dobra za nas ili nije. Taj umjetno stvoreni “sloj” svijesti blokira našu životnu energiju i uskraćuje nam privilegiju da živimo trenutak koji je upravo pred nama, jer stalno procjenjuje sviđa li nam se to ili ne.

Foto: Unsplash

Žrtva vlastitih preferencija ili biće koje ima sposobnost samospoznaje i odustajanja od uvjerenja

U mojoj priči upravo je posao bio taj koji me je definirao, ali i doveo do toga da mogu birati što ću postati – žrtva vlastitih preferencija i umjetno stvorenih uvjerenja ili biće koje ima sposobnost samospoznaje i odustajanja od uvjerenja koja ne podržavaju moj život.

Poduzetnici imaju privilegiju ubrzati put vlastite samospoznaje kroz cijeli niz odnosa koje stvaramo sa kupcima i kolegama iz ureda. Svaki od tih odnosa ima potencijal gurnuti nas u pravom smjeru, ali tako izaberemo. Sloboda privatnog poduzetnika je skupa, zato što vrijedi. Jednom kad je okusimo, nema vise povratka. Postoji samo korak naprijed!

Legendarni pjesnik Rumi je prekrasno rekao: Jučer sam bio pametan i htio sam promijeniti svijet. Danas sam mudar i mijenjam sebe.

I ja bih dodao: Koristim svaki trenutak svog života da se oslobodim…

Jer bez obzira što će nam svaka osoba na svijetu dati drukčiji odgovor na pitanje što ustvari želi od života, jedno nam je zajedničko svima – želimo živjeti život pod svojim uvjetima. Želimo biti slobodni da radimo što hoćemo, s kim hoćemo, koliko hoćemo i kada hoćemo.

I da se vratim na početak moje priče – moja mi je kćer rekla da zna što ne želi, ali da nije sigurna u to što sve želi u ovom trenutku. Mislim da je to odličan početak njenog puta prema slobodi.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn