Zdrav odnos
s novcem

Kako napraviti budžet za izgradnju obiteljske kuće?

kako-napraviti-budzet-za-izgradnju-obiteljske-kuce

Kako napraviti budžet za izgradnju obiteljske kuće?

Gradnja obiteljske kuće je trnovit put kojeg jedna obitelj treba proći kako bi stvorila krov nad glavom. Biti svoj na svome je nešto uistinu prekrasno i oslobađajuće, ali – dok se do toga dođe treba puno strpljenja i eura. U ovom tekstu ću se pozabaviti ovim potonjim, eurima.

Kako žene u većini slučajeva drže 3 kantuna kuće, ta činjenica se vidi već u fazi planiranja budućeg objekta. Gospođa planira, a jača polovica spava do trenutka kad netko spomene crnu kužinu ili konobu. Upravo zato se nadam da ću informacijama kojima raspolažem iz vlastitog iskustva pomoći barem jednoj od vas. 

Pod broj jedan 

Prva stvar koju je potrebno napraviti osim projektnog zadatka, tj. programa po kojem će se objekt graditi, je definiranje budžeta.

Kako uopće postaviti budžet za cijeli objekt sa interijerom i okolišem? Koje su cijene gradnje? Koliko nam je potrebno da opremimo izgrađenu nekretninu? Sve su to pitanja s kojima se svaka obitelj susreće prije nego što se definira ukupni budžet.

Postavljanje budžeta za gradnju

Pokušat ću olakšati taj početak s osnovnom tablicom za postavljanje budžeta.

Tablica uključuje tri segmenta; građevinu, interijer i okoliš. Investitori često zaborave na ova druga dva segmenta, a s obzirom da se bez njih građevina ne može koristiti ili iznajmiti, bilo bi najbolje da ih odmah uračunaju.

Za primjer sam uzela jednu prosječnu građevinu, bruto površine od 240 m2 (bruto površina je površina sa uračunatim zidovima), što daje otprilike 200 m2 neto korisne površine. Pretpostavljena kvadratura zemljišta je 450 m2 što je nekakav minimum, pa je prema tome uzeto da kuća pokriva 150 m2 a okoliša ostaje 300 m2. Neto unutarnje površine su za 20-25% manje od bruto površina objekta pa je na tu kvadraturu postavljen iznos koji je potreban za opremanje objekta, od igle do lokomotive ili u ovom slučaju – od wc školjke do žlice.

Kvaliteta gradnje koju sam pretpostavila je srednja kvaliteta prema trenutnim standardima gradnje i energetske efikasnosti. 

U cijenu gradnje sam uračunala neku prosječnu vrijednost osnovnog projektiranja te komunalnih i vodnih doprinosa

Pretpostavka je da su priključci na komunalnu infrastrukturu na samom terenu te da se tu ostvaruje minimalan trošak. Ta pretpostavka je u praksi rijetkost pa i o tome povedite računa prije kupnje zemljišta.

Budžet za gradnju na kopnu

Gradnja na kopnu se razlikuje od gradnje na otoku jer je operativno jednostavnija i povoljnija. Daleko od toga da je jeftina, pogotovo u posljednjih nekoliko godina kad su se procesi gradnje dodatno otežali zbog nedostatka radne snage. Kvalitetne izvođače je potrebno rezervirati i do godinu dana unaprijed.

Budget.xlsx

Budžet za gradnju na otoku

Gradnja na otoku nije nešto za što se izvođači otimaju i to morate razumjeti. Za početak uzima puno, puno više vremena, a kao što znamo, vrijeme je novac. Osim vremena, često je problem i nedostupnost vode ili struje, ili pak pristup koji nije dovoljno širok za standardnu mehanizaciju već samo za kariolu (karić). Tako da se ne čudite što je gradnja na otoku skuplja.

Budget.xlsxIzražene vrijednosti su bez PDVa. Teško je sad ulaziti u to da li će tvrtke koje će izvoditi objekt biti unutar sustava PDVa ili van sustava….i ostalu kombinatoriku.

Osobno iskustvo

Podatke koje sam unijela su iz mog osobnog iskustva, razgovora s kolegama projektantima, izvođačima, nadzorima i voditeljima gradilišta s područja Zadra i okolice.

Cijeli izračun je postavljen okvirno i nije preporuka da ga se shvati doslovno jer je svaka situacija posebna, ali svakako daje dobre smjernice o čemu treba voditi računa.

Ukoliko mislite da nisu točni i da sve skupa košta dvostruko manje, ja ću biti najsretnija, odmah poslije Vas i Vašeg bankovnog računa.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn