Zdrav odnos
s novcem

Kako napisati prijavu za posao u Njemačkoj?

Kako Napisati Cv

Kako napisati prijavu za posao u Njemačkoj?

Pisanje uvjerljivog životopisa nesumnjivo je jedan od najvažnijih dijelova u procesu prijave za posao. Ovdje nisu potrebni samo izražajnost i strategija, već i mnogi mali detalji koji privlače poslodavca.

Nijedan menadžer za ljudske resurse ne želi čitati romane.

Pokažite da imate oko za ono što je čitatelju (čitaj – poslodavcu) važno. Dobro formulirani podaci i činjenice povećavaju učinak vaše prijave. Izbjegavajte dugačke uvode i koncentrirajte se na najvažnije. Na taj način osiguravate da poslodavac dobija samo visokokvalitetne i profesionalne dokumente za prijavu.

Također je ključno navesti prethodno stečene vještine i uspjehe.

Objasnite zašto zaista želite tamo raditi.

Ljubazno zamolite, ali ne pokorno, da vas pozovu na razgovor. Istaknite najraniji mogući datum početka, budući da vas u Njemačkoj skoro pa uvijek pitaju (i to još u prijavi), kada najranije možete početi s radom.

Očekivanja o plaći spominjete samo ako se to izričito traži u ponudi posla, a traži se vrlo često, tako da je poželjno biti spreman na ovakvo pitanje. Ukoliko niste sigurni koji iznos upisati, postoji niz stranica za izračun plaće, odnosno stranice koje vam daju informacije koliki je prosjek plaće za određenu poziciju pa se tako možete lakše orijentirati.

Veliki broj tih stranica je i na engleskom jeziku, koji je u Njemačkoj široko zastupljen. Nemojte iz straha upisivati premale iznose jer vas onda neće smatrati relevantnim kandidatom. Vrlo je važno da pokažete da cijenite samog sebe odnosno da znate svoju cijenu.

Motivacijsko pismo

U popratnom pismu, izbjegavajte duge dijelove, pretjerano općenite formulacije i iscrpljene fraze poput Prijavljujem se ili Tražite novog zaposlenika – evo me.

Započnite svoje prijavno pismo u prvoj rečenici s informativnim podacima i činjenicama o sebi. Što trenutno radite i koje uspjehe postižete.

Pokušajte da se ne ponavljate.

Napišite nešto što niste naveli u životopisu.

U Njemačkoj je fotografija na životopisu vrlo poželjna. Pri tome vodite računa da fotografija bude profesionalna.

U Njemačkoj, olakšica je to što svaki fotograf ima posebne ponude za izradu fotografija za prijavu za posao (Bewerbungsfoto) i to u više različitih paketa i cjenovnih razreda, za svačijeg džepa.

Osim diploma, certifikata i/ili uvjerenja o formalnom obrazovanju i edukacijama, te preporukama ranijih poslodavaca (ukoliko ste ih imali naravno), vrlo često traže i preporuke profesora sa fakulteta i/ili magistarskog. Nije isključeno da vas mogu pitati i za ocjene s fakulteta i/ili magistarskog, što obično dolazi u drugom krugu razgovora.

Sve tražene dokumete kopirate, nikako ne šaljete orginale.

Savjet 1: Kako struktuirati mapu za prijavu (Bewerbungsmape)

Svatko tko misli da se pozitivno ističe samo sadržajem, ozbiljno griješi. Nemojte štedjeti na mapi za prijavu. Svi mogu biti sitničavi. To nemojte biti vi.

Svatko tko dokazuje stil i klasu s plemenitom kartonskom mapom, istodobno pokazuje što je spreman uložiti u vlastitu profesionalnu budućnost, a samim time i u posao.

No, to i dalje ne znači da skupa i elegantna mapa za prijavu može biti masovni proizvod.

Klasična mapa za prijavu (većina poslodavaca preferira ovaj oblik mape za prijavu) strukturirana je kako slijedi:

Popratno pismo plus Mapa za prijavu

Sadržaj mape:

  • naslovnica (fotografija i vaši osobni podaci)
  • životopis
  • diplome (kopije)
  • preporuke, certifikati, rereference (kopijje)

Savjet 2: Kako do savršenog popratnog pisma

Popratno pismo uvijek je na vrhu i stoga stoji za početno slovo vaše prijave.

Za razliku od životopisa, koji izoštrava profil vas kao podnositelja zahtjeva, popratno pismo odražava vašu motivaciju i osobnost.

Ključno je da ovdje privučete pažnju i pokažete HR menadžeru zašto se baš vi prijavljujete za to mjesto, što vas kvalificira i kako se možete i želite uključiti. Par emocija vas definitivno neće ubiti.

Bilo bi pogrešno samo istaknuti najvažnije dijelove svoje biografije u popratnom pismu. Umjesto toga, sažmite svoja postignuća, iskustva i uspjehe u vatrenu molbu za sebe.

Formuliranje svega bez klišeja, jednako je teško koliko i važno. Rečenice poput – Mogu raditi u timu i rješavati sukobe, nisu baš poželjne.

Ono što jeste neophodno u popratnom pismu jesu formalnosti poput vašeg imena, adrese, adrese e-pošte i telefonskog broja u zaglavlju.

Uključujući i datum.

Zatim poravnati lijevo ime i prezime kome se obraćate (nipošto samo: Odsjeku za ljudske resurse) i adresa.

Zasebno tema: (Prijava / oglas za vaš posao od 25.01. 2021 u lokalnim novinama).

Konačno, potpis svojeručni!

I dodatci (životopis, diplome, potvrde, preporuke).

Savjet 3: Ako imate naslovnicu, neka bude kvalitetna

Postoji mnogo različitih mišljenja po pitanju naslovnice: neki kažu da je to jako bitan dio prijave, dok drugi to vide kao gubljenje vremena i materijala. Što je aktualno? Vi odlučujete.

Naslovnica nije obvezna, već samo dodatak. Upotrijebljena bez razloga i bez ikakve prepoznatljive koristi, podnositelju zahtjeva, tj. Vama, može djelovati kao neophodna, ali poslodavcu u većini slučajeva predstavlja stilsku objavu bankrota.

Očajni ste i treba vam posao. No, ako se pravilno upotrebljava, može pridonijeti jasnoći i istaknuti vas u mnoštvu jednako motiviranih kandidata. Na vama je da procijenite i odlučite da li ćete imati naslovnicu.

Savjet za 4: Koristite fotografiju u prijavi

Obzirom na zakonske propise u Njemačkoj, fotografija nije obvezan dio prijave za posao.

Ali svejedno biste je trebali koristiti. Iza kulisa, poslodavci i dalje potvrđuju da vole vidjeti fotografiju kako bi doslovno dobili predodžbu o podnositelju zahtjeva.

Čisto formalno, veličina slike za prijavu varira između 6×4 ili 9×6 cm. Najbolje to radi profesionalni fotograf.

Ako je naslovnica nije uključena u prijavu, učinite to na prvom listu vašeg životopisa – gore desno ili lijevo ovisno o izgledu životopisa. Istu zalijepite ljepilom, ni slučajno klamaricom.

Savjet 5: Optimizirajte svoj životopis

Tzv. tabelarni životopis je danas postao standard jer ispunjava ključni zahtjev – jasnoću! HR menadžer mora brzo shvatiti vaš profesionalni put. Rijetko se odvoji više od 5 minuta za čitanje.

Ono što je nužno i relevantno za željenu poziciju mora biti upadljivo, a to su prije svega činjenice. Životopis je samo skup činjenica: profesionalna karijera, usavršavanje, stažiranje, hobiji itd.

Ključne riječi su dovoljne – nemojte duljiti.

S lijeve strane su vremena, s desne pozicije i položaji.

Što apsolutno treba uključiti u vašu prijavu

  • osobni podaci (ime, datum i mjesto rođenja, adresa, bračni status, državljanstvo), obrazovanje, profesionalno iskustvo, posebne kvalifikacije (daljnje obrazovanje, znanje, vještine, jezici),
  • interesi (članstva, socijalne usluge, hobiji).

Sve je precizno tempirano i bez praznina. U suprotnome, poslodavcu može djelovati kao da pokušavate prikriti neugodne pozicije. Obično su dovoljne mjesečne informacije, npr.: 01/2021 – 01/2021 Obuka za bankara Sparkasse Bielefeld.

Formalno, životopis mora sadržavati mjesto, datum i potpis.

Ako vam sve ovo zvuči vrlo šematski, možete se razlikovati tako što ćete eksperimentirati s izgledom i dizajnom.

Savjet 6: Nikad ne štedite na papiru

Pretpostavimo da na stolu dobijete tri prijave: dvije su u plastičnoj mapi i ispisane su na jeftinom kopirnom papiru – druga na visokokvalitetnom papiru, uokvirene elegantnom kartonskom mapom … Koju prvo pročitate? Od kojeg kandidata očekujete više?

HR menadžeri su samo ljudi. Reagiraju na izgled i osjećaj kao svi mi – ono što već izgleda i osjeća se kvalitetno, trebalo bi biti i kvalitetno u smislu sadržaja.

Stoga, ne štedite na papiru (standardno: A4).

Naravno, stranice ne smiju imati mrlje, pijrelome ili pseće uši. Ispis mora biti oštar i ne smije biti razmazan. Sve ovo naravno košta, ali obzirom da je riječ o vašoj profesionalnoj budućnosti i vašim budućim prihodima, minimalistički pristup nije ono što se traži.

Uz to, tekstovi ne smiju sadržavati gramatičke i pravopisne pogreške. Optimalno je za format koristiti samo jedan font (samo ne Arial ili Times), kao i ujednačena udubljenja, crte, podebljana slova i razmake (jedan i pol redak se dokazao kao optimalan).

Popratno pismo ne smije biti dulje od jedne stranice, rezime – ako je moguće – najviše dvije stranice.

Dodatni savjet za online prijave

Svako drugo slobodno mjesto danas, popunjava se putem Interneta. Njemačke tvrtke već objavljuju 85 posto svojih slobodnih mjesta na vlastitoj internet stranici. Korporacije posebno vole takozvanu internetsku prijavu za posao ili prijava putem e-pošte.

No međutim, elektroničke prijave (kao i sve druge prijave), slijede svoja pravila.

Predmet prijave za e-poštu trebao bi, na primjer, sadržavati kratke, sadržajne ključne riječi kako bi ih se moglo bolje dodijeliti. Ne prijava za posao, već prijava voditelja prodaje/vašeg oglasa.

Uz to, maniri, gramatika i pravopis moraju biti besprijekorni. Uobičajeni ležeran ton u e-porukama je tzv. ubojica prijave.

Tamo gdje u internetskoj prijavi postoje prazna polja, svakako biste ih trebali iskoristiti kako biste se pokazali u pravm svjetlu. Pokušajte biti što smireniji prilikom ispunjavanja internetske prijave. Pogreške se lako dogode ukoliko ste pod pritiskom i želite brzo završiti.

Ako možete ili trebate prenijeti privitke, prethodno ih spremite u PDF formatu, jer u protivnom formatiranje može biti izgubljeno.

Vodite računa i o posebnim znakovima: simbol eura (npr. za očekivanja po pitanju plaće) može dovesti do nehotične zabune ako ga programska verzija primatelja pretvori u drugi znak. Bolje odmah napisati EUR ili Euro. To se odnosi i na ostale posebne znakove.

Kad vas pozovu na razgovor, ispred sebe će imati vašu mapu, sve sto ste poslali u online prijavi ispišu i slože u mapu za prijavu (Bewerbungsmape).

Drugim riječima, mapu je nemoguće zaobići.

Za kraj: Malo statistike

Istraživanje Centra za ekonomsko obrazovanje na Univerzitetu Bochum otkrilo je da oko dvije trećine menadžera HR-a (66,4 posto) izgled popratnog pisma i rezimea smatra važnim kriterijem za donošenje odluke.

Međutim, kada je riječ o popratnim pismima, prema istraživanju Univerziteta Bochum, 65,3 posto zaposlenika u HR-u cijeni oblikovanje u skladu s DIN 5008 koji regulira pravopisna i druga pravila pri obradi teksta kao npr. format za datum i vrijeme i brojeve.

Također im je jako važno da propratno pismo ne prelazi DIN A4 stranicu (84,1 posto). S druge strane, pravopisne i gramatičke pogreške ne voli oko dvije trećine ispitanika (65,4 posto).

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn