Zdrav odnos
s novcem

Kako možete povećati vjerojatnost da banka prihvati kreditni zahtjev?

Kako možete povećati vjerojatnost da banka prihvati kreditni zahtjev?

Ranije sam se na svom blogu osvrnuo na povećanje kamatnih stopa i postroženje kreditnih uvjeta od strane banaka prema poduzećima. O tome čitajte ovdje. U novim okolnostima, financiranje za poduzetnike bit će skuplje i teže dostupno. Kako onda povećati šanse za odobrenje kredita? Pogledajmo nekoliko savjeta bivšeg bankara.

Što banke vole?

1. Financijska stabilnost

Banke pažljivo analiziraju financijski položaj i profitabilnost vašeg poduzeća. To uključuje provjeru financijskih izvještaja, dobiti i gubitaka, imovine, novčanog toka i drugih relevantnih financijskih pokazatelja.

Pozitivni financijski rezultati i dosljedan rast pokazatelja povećavaju vaše izglede za odobrenje kredita. Često naglašavam da je ultimativni kriterij slobodni novčani tok i vjerojatnost izgleda da odobrenje kredita neće narušiti taj novčani tok. To je ono što osigurava da kreditni zahtjev zaista bude odobren.

2. Poslovni odnosi i kreditna povijest

Dugogodišnje poslovanje i dokazana uspješnost vašeg poduzeća imaju važnu ulogu. Banke obično preferiraju poslovne subjekte s dužom i stabilnom poviješću jer to ukazuje na pouzdanost i kontinuitet. Nadalje, banke ne provjeravaju samo kreditnu povijest vašeg poduzeća, već i povijest kredita vlasnika tvrtke. Dobra kreditna povijest povećava vaše izglede za odobrenje, dok negativni zapisi, kašnjenja u plaćanju i insolventnost otežavaju dobivanje kredita.

3. Pokazatelji zaduženosti

Banke pažljivo analiziraju omjer zaduženosti vašeg poduzeća, odnosno omjer duga i kapitala. Previsoka zaduženost može biti znak rizika za banku i tako negativno utjecati na odobrenje kredita.

4. Pokazatelji likvidnosti

Osobito kod kratkoročnih kredita, banke će provjeriti i vašu likvidnost, kako bi utvrdile koliko likvidnih sredstava imate na raspolaganju i koliko brzo možete podmiriti svoje obveze. Važno je da imate dovoljno sredstava za pokrivanje redovnih obveza te otplatu kredita koji se traži.

Odobrenje kredita nije isto što i korištenje

Plan korištenja kredita

Važno je razlikovati fazu odobrenja kredita od faze korištenja kredita. Kreditno korištenje je druga faza, onda kada su vam kreditna sredstva na raspolaganju po odobrenju. Jasan i dobro razrađen plan korištenja kredita je, isto tako, važan faktor. Banka želi biti sigurna da će sredstva biti namjenski upotrijebljena za poslovne potrebe i da će kredit doprinijeti rastu i razvoju vašeg poduzeća. Treća faza je faza otplate kredita, gdje su važne točke od 1 do 4.

Kolateral (osiguranje ili jamstva)

Banke žele osigurati otplatu kredita, i to ne samo iz procjene primarnih izvora otplate, što rade iz procjene boniteta vašeg poduzeća, nego i iz sekundarnog izvora otplate. To znači stavljanje kolaterala s vaše strane pod namjenski ograničenu upotrebu banke, i to ako otplata kredita bude usporena ili onemogućena. Stoga banke traže kolateral kao dodatnu sigurnost za kredit. To može biti u obliku materijalnih sredstava, zaliha, nekretnina, pokretnina ili osobnih jamstava.

Prije nego što podnesete zahtjev za kredit, važno je da pripremite sve relevantne financijske dokumente i informacije koje će banka zahtijevati. Budite spremni i na moguće pregovore oko uvjeta kredita i otvoreni za suradnju s bankom kako biste povećali izglede za odobrenje kredita.

A ako želite pomoć u pripremi kreditnog zahtjeva, reviziji ponuđenih uvjeta i pregovorima s bankom od strane iskusnog financijskog konzultanta i bivšeg bankara, kontaktirajte me ovdje.

Originalni tekst preuzet je s bloga Serdarusic.com.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn