Zdrav odnos
s novcem

Kako kod stambenog kredita fiksirati kamatnu stopu?

Kako kod stambenog kredita fiksirati kamatnu stopu?

Klijenti koji imaju stambene kredite s promjenjivom kamatnom stopom suočavaju se s rizikom povećanja iznosa mjesečnog obroka.

Kako fiksirati kamatnu stopu?

Kako bi se klijenti osigurali od rasta referentne kamatne stope, banke nude mogućnost promjene kamatne stope iz promjenjive u fiksnu ili nude model kombinacije fiksne i promjenjive kamatne stope.

Iako banke ističu da se radi o jednostavnom postupku sklapanja dodatka ugovora o kreditu, procedura i troškovi nisu jednaki, stoga je potrebno obratiti pažnju na sljedeće:

  • obračunava li banka naknadu za promjenu uvjeta i koliko ista iznosi,
  • traži li banka novu procjenu vrijednosti nekretnine i tko snosi trošak,
  • u većini banka javnobilježničke troškove snosi korisnik kredita, u skladu s tarifama javnih bilježnika, a ovise o visini kredita te uključenim sudionicima.

Banke bilježe pojačan interes za fiksiranjem kamatne stope te očekuju još veće zanimanje u razdoblju koje slijedi.

Foto: Usporedba fiksne i promjenjive kamatne stope

Odabirom fiksne kamatne stope klijenti imaju mogućnost zaštititi od povećanja visine kamatne stope. S druge strane, klijenti koji nastave koristiti promjenjivu kamatnu stopu tijekom otplate kredita i dalje će snositi dio rizika njena mogućeg rasta u budućnosti, iako ona u nekim razdobljima može biti i niža u odnosu na fiksnu.

Vlastita procjena

Eventualna promjena kamatne stope iz promjenjive u fiksnu ili kombinaciju fiksne i promjenjive kamatne stope individualna odluka svakog pojedinog korisnika kredita koju donosi na temelju vlastite procjene dugoročne isplativosti takve promjene.

Preporuka za razgovor s bankarom ili kreditnim posrednikom:

  • Provjerite uvjete kredita koje ste ugovorili s bankom (Ugovor o kreditu i svi dodaci).
  • Zatražite od bankara pojašnjenje ugovorenih uvjeta, posebno u dijelu ugovorene kamatne stope. Primjerice, ako je ugovoren model kombinirane kamatne stope, koliki je rok fiksnosti, kod promjenjive kamatne stope provjerite fiksni dio promjenjive kamatne stope (marža banke) i referentnu kamatnu stopu (NRS, EURIBOR, Trezorski zapisi).
  • Zatražite od banke povijesno kretanje referentne kamatne stope.

Razmislite i o sljedećem: očekujete li promjene u vašim financijama (npr. povećanje ili smanjenje plaće), koje okolnosti utječu na vaš obiteljski budžet (npr. povećanje članova obitelji, školovanje), kako će na vaš budžet utjecati inflacija i moguće povećanje kamatne stope? Najvažnije je saznati sve informacije koje su potrebne za donošenje odluke!

U Opereta ulaganjima usluga kreditnog posredovanja je besplatna.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn