Zdrav odnos
s novcem

Kako izmjeriti profitabilnost tvrtke i zašto nam je to važno?

Kako izmjeriti profitabilnost tvrtke i zašto nam je to važno?

Svaki poduzetnik mora znati pratiti profitabilnost svoje tvrtke kako bi kontrolirao njene rezultate. Za praćenje tih financijskih rezultata, sami poduzetnici i konzultanti, koriste razne mjere. Dvije često korištene mjere su EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization) i SDE (Seller’s Discretionary Earnings). Ove dvije metrike imaju različite primjene i ciljeve te su posebno korisne u različitim kontekstima, posebno kod prodaje i procjene vrijednosti biznisa. U nastavku ćemo istražiti razliku između EBITDA i SDE, kako se izračunavaju i kada se najčešće koriste.

EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization)

EBITDA je financijska mjera koja se koristi za procjenu operativne profitabilnosti tvrtke prije nego se uračunaju kamate, porezi, amortizacija i deprecijacija. Ova metrika osigurava jasniju sliku o samoj operativnoj jezgri poslovanja, bez utjecaja financijskih odluka i nekolicine nefinancijskih faktora.

 


Formula za izračun EBITDA: EBITDA=NetoDohodak+Kamate+Porezi+Amortizacija+Deprecijacija


 

EBITDA je često korisna u analizama tvrtki koje se natječu u istoj industriji, omogućujući usporedbu operativne profitabilnosti bez obzira na različite porezne stope, financijske strukture i amortizaciju/deprecijaciju imovine. Uspoređujući EBITDA s konkurentima, možete vidjeti jeste li manje ili više profitabilni od konkurencije. Samim time vidjeti trebate li poduzeti kakve korake kako bi povećali profitabilnost biznisa.

SDE (Seller’s Discretionary Earnings)

SDE, ili Seller’s Discretionary Earnings, je mjera koja nećete često čuti u poslovnom žargonu, pogotovo u Hrvatskoj. Međutim, ona je iznimno važna za poduzetnike, jer se često koristi u kontekstu prodaje malih poslovnih subjekata, poput obrta, malih tvrtki ili franšiza. SDE uzima u obzir sve financijske i nefinancijske faktore koji utječu na ukupnu profitabilnost poslovanja, uključujući plaću vlasnika, neto dobit, kamate, poreze, amortizaciju i druge prilagodbe. Ona pokazuje koliko stvarno poduzetnik zaradi od svoje tvrtke u poslovnoj godini.

 


Formula za izračun SDE može varirati, ali često uključuje sljedeće komponente: [ SDE = Neto Dohodak + Kamate + Porezi + Amortizacija + Deprecijacija + Plaća Vlasnika + Nefinancijski Troškovi ]


 

SDE je posebno korisna mjera za male poduzetnike i vlasnike tvrtki koji često kombiniraju poslovne i osobne financije te imaju veći utjecaj na poslovanje. Ova mjera pomaže potencijalnim kupcima da bolje razumiju stvarnu profitabilnost poslovanja, uzimajući u obzir sve aspekte vlasničkog angažmana.

Zaključak

EBITDA i SDE su dvije različite financijske metrike koje se koriste za procjenu profitabilnosti tvrtke, ali se koriste u različitim kontekstima i za različite ciljeve. EBITDA se više koristi u analizi većih poduzeća i omogućava usporedbu operativne profitabilnosti unutar industrije, dok je SDE relevantnija mjera za male poduzetnike i vlasnike tvrtki koji prodaju svoje poslovanje. Razumijevanje razlika između ovih metrika pomaći će Vam u boljoj procjeni i donošenju informiranih odluka o financijskoj situaciji tvrtke.

Ako Vas zanima više informacija o tome kako izračunati i povećati vrijednost Vašeg biznisa te kako izgleda proces prodaje tvrtke, svratite na PRODAJ BIZNIS platformu. Za individualnu uslugu u cijelom procesu uvijek se možete javiti Vedranu Mrkši.

Vedran Mrkša: Vlasnik tvrtke za poslovno savjetovanje VM Consulting

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn