Zdrav odnos
s novcem

Kako držati korak s TikTok trendovima?

Kako držati korak s TikTok trendovima?

Je li to ono gdje klinci plešu?

Po svemu sudeći, ja sam mladi radnik u kreativnoj industriji – tko mi onda može objasniti zašto se ponekad osjećam kao boomer? Prekretnica je bila 24. godina, kada mi se smanjila tolerancija za sve koji nisu ja, uključujući klince koji plešu na TikToku. Sve ok, samo bih voljela da smo više razgovarali o tome.

Neko vrijeme provela sam ignorirajući TikTok, nadajući se da će tako nestati, no nije. Samo je rastao. Jer to što ja mislim da je nešto iritantno ne znači baš ništa.

Što se događa kada klinci odrastu i počinju donositi potrošačke odluke? Ili kada platformu počnu koristiti potrošači svih dobnih skupina (sjećate se Facebooka)? Klijenti odmahuju rukom, visoke škole organiziraju webinare, a freelanceri trljaju dlanove. A mogli biste ih trljati i vi.

Foto: Unsplash

Tko je novi TikTok?

Karakteristika koja odvaja TikTok od svih sličnih platformi je ta da je suludo brz. Kako onda čitavu platformu možemo doživljavati na temelju poslovnog modela od prije četiri godine? Ako pitamo chatGPT koja je razlika između TikToka u 2020. i 2023. godini, nadam se da smo usvojili da će reći kako ima podatke samo do rujna 2021.

No ako ga pitamo koja je razlika između 2020. i 2021. godine, navodi tri osnovne promjene:

1. Baza korisnika: U veljači 2021. premašila je milijardu aktivnih korisnika.

2. Sadržaj: S plesnih izazova, lip sync i prank video snimki fokus je prešao na informativni i edukativni sadržaj.

3. Značajke: TikTok uvodi copyje, popise za reprodukciju, unaprjeđuje prijenos uživo i predstavlja Stitch – značajku koja omogućuje korištenje tuđih videa za kreiranje vlastitog sadržaja.

Naši klinci su odrasli

Strategija platforme za 2023. bila je potaknuti dijeljenje sadržaja iz „stvarnog“ života te sadržaja koji će druge korisnike potaknuti na djelovanje kroz:

  • Plasiranje kvalitetnog i inspirativnog sadržaja.
  • Kreiranje „ mjesta za razonodu” – od humora, do zanimljivih savjeta.
  • Definiranje #zajednica.

TikTok želi biti nova-stara, brza-spora platforma za sve dobne skupine. To znači da će ponešto za sebe pronaći korisnici koji traže kreativan, ali i brz sadržaj. Platforma će ostati brza u smislu aktualnih tema, glazbe, viralnih trendova. No zajednice, formati i povezivanje na temelju područja interesa komponente su koje planiraju graditi dugoročno.

I, što sad?

Ne postoje pravila, postoje samo savjeti kojih se dobro držati, ovisno o industriji i karakteru sadržaja koji želite plasirati. Možete ih se slijepo držati i ne postići nikakav uspjeh ili ići totalno random i postati viralni. Ili vice versa ili vice versa versa.

1. Provodite više vremena na TikToku

Doslovno najbolja stvar koju možete učiniti za sebe. Pratite trending, istražujte konkurenciju i gledajte što drugi rade.

2. Manje je više

Razmišljajte kako objasniti poantu videa u što manje vremena. Važna je dinamičnost i usklađivanje tranzicija s tematikom i glazbom (a nekada i nije, pokušajte procijeniti).

3. Ideja po ideja – kreativa

Probajte osmisliti vlastiti mini scenarij koji će naglasiti kreativne ideje videa, a opet ga uskladiti s trendingom. Kao što bi rekla moja kolegica:

„…ne propuštajte brainove jer najbolje ideje ponekad isplivaju iz gomile glupih i neupotrebljivih. I naučite raditi u timu, bit će vam lakše.”

4. Ne bježite od humora, pritisnite kočnicu

Krenite od sebe – koju vrstu sadržaja najčešće otvarate?

5. Mlađe je slađe

Ako ste tip osobe koja malo umre iznutra kada mlađi kolega nešto zna bolje od vas, onda stvaranje sadržaja za TikTok možda i nije vaš poziv. Shvatila sam da puno korisnih informacija dobivam od mlađih kolega i praktikanata, koji spadaju u TikTok generaciju. Nekada je dovoljno samo naćuliti uši.

Originalni tekst preuzet s bloga PR agencije Komunikacijski laboratorij.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn