Zdrav odnos
s novcem

Kako brže prodati nekretninu? Dizajnerica interijera donosi moćne mehanizme o kojima niste razmišljali

Kako brže prodati nekretninu? Dizajnerica interijera donosi moćne mehanizme o kojima niste razmišljali

Kako svako putovanje treba putokaze tako i prodaja nekretnine zahtijeva dobar plan i smjer kretanja. Ako ste jedan od onih koji ne vole gubiti vrijeme, spremni na akciju onda je ovo štivo baš za vas. No, ne očekujte da ćete mahnuti čarobnim štapićem i sve će se posložiti bez da uložite imalo truda i vremena. Kao i sve u životu i Feng Shui će vam dati onoliko koliko uložite.

Feng Shui predstavlja odličan alat koji vam može pomoći pri prodaji, odabiru, a i kupovini stana.

1. korak : Određivanje cijene nekretnine

Kada ste se već energetski oprostili i “odvezali” od svog stana ili bilo koje druge nekretnine, najvažnije je postaviti pravu cijenu. Kada kažem energetski oprostili, to znači da ste spremni na promjenu, da ste raščistili s emocijama koje su vas vezale za vaš stan ili bilo koji drugi prostor i da ste već krenuli sa fizičkim odvajanjem svih stvari koje nećete ponijeti sa sobom.

Bez obzira koliko smatrate da možda vaša nekretnina vrijedi više, morate biti realni jer u protivnom nećete moći niti krenuti s prodajom. Preporučam da istražite malo tržište nekretnina u vašem naselju ili mjestu te se savjetujete s agentima za nekretnine koji će vam točno znati reći kakvu cijenu biste mogli postići i tako ubrzati prodaju.

2. korak: Priprema stana za prodaju

Na prvom mjestu je čistoća. Očistite stan da blista, riješite se suvišnih stvari ili ih barem sklonite na neko vrijeme. Obojite zidove, a posebno dajte naglasak na kuhinju i kupaonicu, a ako je u pitanju poslovni prostor, onda na najvažnije prostorije gdje će potencijalno sjediti vlasnik i zaposlenici. Gledanje u tuđi prljavi dom i razmišljanje o useljenju jednostavno ne ide zajedno.

Foto: Unsplash

Budite malo znatiželjni pa zavirite i u tuđe domove kako biste mogli vidjeti zbog čega biste kupili njihov dom. Zabilježite nedostatke koje ste vidjeli kako biste mogli primijeniti i poboljšati vlastiti dom.

Osim osjetila vida aktivirajte i osjetilo njuha (mirisa) pa nabavite eterično ulje finog mirisa. Meni osobno je odlična naranča jer ona energizira prostor, ali pazite da je organskog podrijetla jer od sintetskih proizvoda vas može zaboljeti glava.

3. korak: Aktivirajte ulaz

Glavna vrata osvijetlite ili postavite vjetreno zvono koje daje prekrasan zvuk i time potiče buđenje energije. Na taj način dajemo veću mogućnost da kupci dođu i razgledaju vaš dom.

Sklonite s ulaza sve prepreke i stvari, a ako vam zelenilo zaklanja ulaz, onda ga malo podšišajte i uredite kako bi energija mogla slobodno putovati prema vašim ulaznim vratima. Razglasite prijateljima, kolegama ili poslovnim partnerima da prodajete stan/kuću te ukoliko imate mogućnost, postavite u blizini ulaza znak ”kuća ili stan na prodaju”.

Bacite pogled na okućnicu, ako je imate. Je li ona čista i lijepo uređena? Ima li nešto čime ćete poboljšati vanjski izgled? Tegla cvijeća, mali zeleni grm ili kakva dekoracija uvijek dobro dođu jer time šaljemo poruku da se dobro brinemo za svoj dom i njegov izgled.

Još jedan odličan aktivator koji pomaže u povećanju prihoda je postavljanje vodoskoka ili fontane na ključna mjesta. Sjever, istok i jugoistok su idealni za vodeni element. Voda predstavlja bogatstvo, donosi nove prilike, pročišćava i odnosi stare, a donosi nove energije pa zašto ne biste isprobali ovu moćnu Feng Shui metodu?

Čemu služi crvena koverta?

I još jedan po meni vrlo važan detalj je crvena koverta. Prikupite i stavite u nju komadić drvca-grančice, komad metala (čavlić) zemlje ili pijeska-prašine i to sve iz vašeg sadašnjeg doma kojeg želite prodati. Zatim to sve lijepo zamotajte i bacite u rijeku ili more koje će odnijeti poruku onome tko je najbolji kupac. Napravite taj proces svjesno i s namjerom da se vaša nekretnina proda onome tko ju baš treba.

Zahvalnost

Osobno bih vas potaknula da napravite neku vrstu male ceremonije – zahvalnosti vašem domu. Na komad papira možete napisati za što ste sve zahvalni i koje ste lijepe uspomene stvorili u prostoru. Papir tada možete spaliti. Ovakav ritual može biti od pomoći jer se pomoću njega stvara energija koja pruža dobrodošlicu novom potencijalnom kupcu i obično je vrlo lijep običaj opraštanja od stvari.

Foto: Unsplash

Za sam kraj preporučam energetsko čišćenje vašeg prostora kako biste lagano otpustili staru energiju dok istovremeno stvarate novu koja privlači pravog kupca.

No ako vam se neke od navedenih ideja i prijedloga čine prezahtjevnim ili imate vrlo malo vremena, a nemate pomoć sa strane, uvijek se možete vratiti dobro poznatoj afirmacijskoj ploči na koju postavljate vaše želje i koja bi trebala biti u jugoistočnom dijelu stana ili prostorije. Ne zaboravite namjeru dok stavljate vaše želje na ploču.

Feng Shui ne bi trebali shvatiti kao neku okultnu vještinu koja se bavi nadnaravnim silama. Ovo učenje se temelji na spoznaji koje su bili svjesne sve stare civilizacije, a to je da čovjek nije odvojen od planete i drugih ljudi te da Feng Shui spaja vanjski i unutarnji okoliš stvarajući na taj način ravnotežu i harmoniju prostora u kojem vlasnici mogu razvijati zdravlje sreću i blagostanje.

Foto: Unsplash

Autorica: Lana Anderson, Domus Decorum

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

5 savjeta kako uštedjeti na osiguranju kuće

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Kako stojite financijski? Donosimo 5 izazova za procjenu osobne financijske situacije!

Prijava za članice

Pretraga

znn