Zdrav odnos
s novcem

Kad je idealno vrijeme da osnujete vlastiti biznis: Nakon 40. rođendana!

najbolje-vrijeme-za-pokretanje-biznisa

Kad je idealno vrijeme da osnujete vlastiti biznis: Nakon 40. rođendana!

Ako imate preko 40 ili 50 godina, možda mislite da je prekasno da osnujete vlastitu firmu, započnete vlastiti biznis i počnete raditi na svojim snovima. Sve startupe koje gledate po medijima, predstavljaju gotovo golobradi mladići, naslovi vrište kako imaju ispod 30 godina i nekako izgleda kao svijet pokreću mladi.

Zapravo, većina tih mladih startupa propadne. A startupi koje pokrenu starci – uglavnom prežive.

Rezultati istraživanja kojeg su proveli Census Bureau i dva profesora s MIT sveučilišta u tech sektoru, koji je posebno privlačan startupima, pokazalo je mnogima prilično iznenađujući rezultat: idealno vrijeme za osnivanje tvrtke je s 41,9 godina!

Ja sam ga počela s 41,2 godine. U ljeto 2020., navršila sam 41. rođendan, a kad mi je dijete krenulo u vrtić, bila sam na prekretnici – vratiti se poslodavcu ili krenuti solo? Krenula sam solo, 18. rujna 2020. godine, usred drugog vala pandemije korone. I čini mi se da mi ide dobro.

Našla sam se u ovom gore spomenutom istraživanju provedenom na čak 2,7 milijuna osnivača kompanija koji su zaposlili barem jednu osobu između 2007. i 2014. godine. Prosječna dob osnivača najuspješnijih tvrtki bila je 45.

Poduzetnici s navršenih 50 godina imaju dvaput veće šanse da osnuju izuzetno uspješnu tvrtku od kolege 30-godišnjaka.

Evo malo statistike:
• osnivač koji ima 40 godina ima 2,1 puta veću šansu da pokrene uspješnu tvrtku od 25-ogodišnjaka
• osnivač koji ima 50 godina ima 2,8 puta veću šansu da pokrene uspješnu tvrtku od 25-ogodišnjaka
• osnivač koji ima 50 godina ima 2,2 puta veću šansu da pokrene uspješnu tvrtku od 30-ogodišnjaka
• osnivač koji ima 60 godina ima 3 puta veću šansu da pokrene uspješnu tvrtku od 30-ogodišnjaka i 1,7 puta veću šansu da mu tvrtka završi u TOP 0,1% svih kompanija

Mnogo je razloga za ovako dobre brojke. Prvo je iskustvo.

Ideje imamo svi, pune su nam glave ideja, no malo tko zna te ideje i realizirati. S 40, imaš puno više iskustva nego s 25 kad si praktički tek svježe s fakulteta. Iskustvo znači da si u prošlosti već prošao neke greške, da možeš bolje procijeniti određene stvari te da krećeš u posao koji si siguran da prolazi.

Uspješni poduzetnici nemaju samo ono nešto kao što je talent ili kreativnost. Oni znaju što tržište traži. Osnivači kompanija koji imaju tri ili više godina iskustva rada u određenoj industriji imaju dvaput veće šanse da u toj industriji pokrenu uspješan startup i budu jedni od 1000 najbrže rastućih kompanija.

Osim toga, tijekom godina niste samo upoznali kako stvari funkcioniraju, upoznali ste i druge ljude, ostvarili kontakte, a možda imate i nešto svog novca za pokretanje firme.

Imate li bilo kakve želje za osnivanjem vlastitog biznisa, uputite se u to. Mnogi kažu kako je rad za plaću samo korak do siromaštva, a ja uvijek dodajem kako je čovjek sretniji kada radi na svojim snovima, umjesto na snovima svog poslodavca. Pokušajte. Da, možete propasti.

Što onda?

Pročitajte ovu kolumnu Priča o sramu – A što ako moj biznis ne uspije?

A što ako uspijete?

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn