Zdrav odnos
s novcem

Jesu li pesimisti bolji radnici: Imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti

Pesimisti-Posao

Jesu li pesimisti bolji radnici: Imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti

Kad ti je dobro, nemaš motiv mijenjati stvari. Ne učiš više, ne trudiš se više… Zašto i bi kad ti je dobro!?

Promjene nastaju iz potrebe, kad nisi zadovoljna, kad pokušavaš iskočiti iz kože i pobjeći iz situacije koja te pogađa. Kao npr. korona virus. Mnogi su se u roku tjedan do dva morali prilagodili na nove uvjete rada.

Pesimisti su odmah sagledali širu sliku, pogledali malo unatrag na prošlu krizu, pogledali tablice i račune i shvatili da treba djelovati jer se lova neće nadoknaditi niti će posao nastaviti tamo gdje je stao.

Produktivni pesimisti

Dio pesimista se odmah predao i počeo kukati, no produktivni pesimisti, kako ih ja zovem, skupili su svu negativu energiju kako bi situaciju okrenuli na bolje i smislili izlaze iz situacija. Ne jedan, nego više njih.

Oni se ne nadaju da će ovo samo proći i sve će biti super.

Ružičaste Naočale

Oni koji su gledali ili pak još sve gledaju kroz ružičaste naočale nisu ništa mijenjali, dok se svijet oko njih definitivno promijenio. Ružičaste vas naočale mogu koštati jednako kao onaj pasivni pesimizam.

Realisti u poslu

Zagovaratelj sam realnog pogleda na život. Ne nadam se da će nešto biti bolje, nego radim da mi bude bolje. Ne promatram probleme kao izazove kako bih ublažila negativizam jer, hej, riječ problem je tako negativna i svuda u poslu je sad bolje reći susrećemo se s izazovima.

Sramota je valjda imati problem. Sramota je priznati na van da ti je teško, sve češće to vidim. NEGATIVNA SI, BARBARA. Ne, realna sam, jer život je kolaž svih emocija pa tako i negativnih.

Kao da je američka must-pozitivnost prešla na nas pa skupljamo lažne osmijehe.

Negiranje emocija je ubitačno. Zato i influenceri promoviraju taj vječno posložen i nasmiješen život, mlade majke na fotografijama su vječno sređene i sve oko bebe je super… Savršeno da utonu u bezdan razočaranja čim ugase kameru i savršeno da bace u taj isti bezdan druge koji vjeruju da je život instagramuša cvijeće.

Ne pričamo o depresijama, o postporođajnim tegobama i suzama, sve je nekako kontra toga da prihvatimo negativne strane.

Živjela sam s jednom osobom koja je bila pozitivna i uvijek blaga na riječima, ona koja nije znala reći ne i koja se nadala. Umrla je od tumora na mozgu čim se uspjela opustiti. I doktori kažu da je čovjeku lakše kad psuje, čitale ste sigurno da je i na porodu bol manja ako si besramna, izađe ta negativna energija iz tijela van.

I kad puknete na nekog, kao da iz vas izađe tona tereta, zar ne? Nemojte dozvolite da puknete, ne skupljajte u sebi, nego prihvatite da je život pun problema i da je razmišljati negativno često jednako korisno kao i razmišljati pozitivno.

Osoba koja je umrla od tumora na mozgu bila je moja mama. Sve ružno što joj se dogodilo kao da se grupiralo u ogromnim tumorima i htjelo izaći van. Zato sam ja glasna i negativna.

Nemojte me zamišljati kao mrku ženu koja stalno viče haha. Uglavnom se smijem i ne mislim da mi je loše u životu unatoč x problema koje postoje.

Ovo negativno sam samo tako naglasila da se razlikujem od onih koji izbjegavaju sagledati probleme na način da on može imati i negativan rezultat. Kao što sam ja izbjegavala prihvatiti da mi mama umire. Od tog dana sam pesimist.

Pesimizam se smatra nečim ružnim, no on je divna obrambena tehnika organizma. Recimo da čekate nalaze od doktora ili rezultate testa na fakultetu. Nalazite se u situaciji koju ne možete promijeniti, na koju ne možete utjecati.

Pesimisti će se pripremiti na najgore, složiti ne samo plan B, nego i cijelu abecedu planova, a ako dođe nepoželjan rezultata, lakše će ga prihvatiti.

Jesu li pesimisti zaista bolji radnici?

No, jesu li pesimisti bolji radnici? Kako oni utječu na radnu atmosferu i kako obavljaju zadatke?

Nitko se ne voli družiti s crnjacima, ljudima koji vječno kukaju i prognoziraju sve najgore. Volimo osjećati pozitivu, radni elan je bolji i općenito atmosfera u uredu.

pesimisti

No hoće li onaj pesimist biti dobar radnik? Na hrpi pozicija hoće.

Prvo: Radnik koji je primarno pesimist – prvo će proučiti sve moguće potencijalne probleme i rizike, sagledati širu sliku i imati u glavni nekoliko scenarija i rješenja.

Drugo: Pesimist će vidjeti ono što optimist preskoči jer je njemu sve super i vjeruje da će sve poći po planu. Ali rijetko što kad ide po planu. Nadati se nečemu nije dobra poslovna strategija.

Sagledati sve, posebno moguće negativne posljedice projekta i posla, izvrsna je stvar jer će vas spriječiti da napravite neki korak koji bi vam se mogao obiti o glavu. Da, nekom uspije štošta i divite mu se jer je bio hrabar napraviti taj i takav potez.

Da, postoji puno optimista koji su uspješni jer su se nešto usudili napraviti i vjerovati da je moguće, no to nipošto ne znači da pesimist neće pokrenuti vlastiti biznis.

On će samo biti oprezniji i imati x backup planova, što se u dosta situacija pokazalo kao nešto jako dobro.

Koga bih zaposlila: optimista ili pesimista?

Ovisno za što trebam radnika.

Za uslužne djelatnosti mi treba poletna ptičica koja vjeruje da je sve dobro, ali za krizni menadžment, građevinu ili financije, radije bih nekog fokusiranog na probleme i njihovo rješavanje.

Naravno, tu govorim o produktivnim pesimistima, ne onima kojima je sve grozno pa zašto se truditi kad će ionako sve biti grozno. Zato na razgovorima za posao često pričam s ljudima o njihovima hobijima, životu i interesima. Tu doznate u što ljudi vjeruju, a ja mogu procijeniti vjerujemo li u isto i jesmo li za isti tim.

Budi negativna i mijenjaj stvari!

Foto: Pexels, Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn