Zdrav odnos
s novcem

Jelena Bikić: Zaintrigirala me sloboda stvaranja koju dozvoljava poduzetništvo i mogućnost da drugim ljudima uneseš neku dodatnu vrijednost u život

Jelena Bikić: Zaintrigirala me sloboda stvaranja koju dozvoljava poduzetništvo i mogućnost da drugim ljudima uneseš neku dodatnu vrijednost u život

Razgovarali smo s Jelenom Bikić, mladom poduzetnicom i osnivačicom brenda Silvan – prirodne kozmetike s pakiranjem koje se pretvara u cvijeće. 2019. godine u britanskom izdanju časopisa Vogue, Silvan proizvodi navedeni su kao preporučena njega za kožu u sklopu kampanje Vogue’s Beauty Secrets, a kako je uopće došla do ideje i pokretanja biznisa, otkrila je za portal Žene i novac.

 • Kako je krenuo tvoj poduzetnički put i što sve danas radiš?

Jelena: Priča o Silvanu započela je sasvim slučajno. Moj partner i ja gledali smo jednu TV emisiju u kojoj su natjecatelji trebali osmisliti vlastiti kozmetički proizvod te izraditi prodajnu strategiju. Nas je prvenstveno zaintrigirala ideja da možeš prilično brzo naučiti neke bazične recepture za izradu prirodne kozmetike te da možeš sam sebi izraditi nešto jako korisno – svojim rukama. Tako se rodio hobi.

Bavili smo se time nekih godinu dana: isprobavali puno različitih receptura, radili tinkture, isprobavali različite sirovine, kopali po internetu u potrazi za nadahnućem, educirali se, čitali more literature… i onda se u jednom trenutku rodila ideja da od toga napravimo posao.

Danas naš prodajni asortiman uključuje sljedeće proizvode:

 • Black & Pure, sapun od kativnog ugljena i čajevca, za čišćenje lica.
 • Sea Nymph, sapun od morske soli i mandarine, za piling pri tuširanju.
 • Daydream, sapun na bazi pet biljnih ulja i eteričnog ulja lavande, za ruke i tijelo.
 • Coffee to GrOw, sapun od kave i naranče, za piling pri tuširanju.
 • All You Need is Soap: unutar ove kutije naći ćete tri pažljivo osmišljena sapuna koja će zadovoljiti sve osnovne potrebe vaše svakodnevne beauty rutine: sapun za piling pri tuširanju, sapun za čišćenje lica, sapun za ruke.
 • Illyria’s Gift: savršena kombinaciju elegancije i funkcionalnosti – ručno ispletena košara s drvenim dnom u kojoj se nalaze četiri Silvan sapuna.

Sve naše proizvode možete pronaći na odjelu prirodne kozmetike unutar dm-drogerie markt trgovina. No, osim suradnji s različitim trgovinama, zbog naravi priče o Silvanu koja je u prvom redu usmjerena na promicanje bogate kulturne baštine, ali i na promicanje održivosti, surađujemo i s brojnim institucijama i tvrtkama koje s nama dijele taj isti cilj.

Foto: Silvan sapuni

 • Po čemu je Silvan poseban brend u odnosu na ostale?

Jelena: Silvan kozmetiku stvarali smo prvo za sebe i zato su recepture jako pažljivo ispitane i testirane. Recepture nismo mijenjali do danas. Proizvod za kojeg smo mi tada bili sigurni da zadovoljava uvijete onoga što treba stavljati na svoju kožu je isti proizvod kojeg danas možete naći na policama.

Zahvaljujući aplikacijama poput INCI Beauty, u današnje vrijeme svi lako mogu provjeriti koliko je neki kozmetički proizvod dobar i siguran za korištenje. Aplikacija ocjenjuje proizvode na temelju njihova sastava rasponom bodova od 0 do 20. Silvan proizvodi nose ocjene od 17.5 do 19.4.

No, pored same kvalitete proizvoda, ono po čemu je Silvan poseban jest priča koju smo sagradili oko brenda. Samo ime dolazi od božanstva divlje prirode – Silvana, koji se na našim prostorima slavio od davnina. U svemu smo se vratili korijenima, onome što je čisto i iskonsko.

Dizajn pakiranja je tako inspiriran motivima davne i jednostavne umjetnosti Ilira, naroda koji su štovali Silvana. Točka na i ove divlje i iskonske priče je pakiranje koje se može zasaditi. Time smo ujedno dodatno naglasili koliko nam je u našem poslovanju važna održivost. Pakiranja naših sapuna načinjena su od biorazgradivog papira u koji su utkane sjemenke livadnog cvijeća. Svako pakiranje se može zasaditi i iz njega vam naraste livadni cvijet.

 • Mnoge žene možda sanjaju o svom brendu prirodne kozmetike. Što bi im savjetovala?

Jelena: Ja moram priznati da nisam nikad sanjala o tome, ali me ta ideja toliko zaintrigirala uslijed već spomenutog spleta okolnosti da, od trenutka kad je ušla u moju glavu više nije mogla izaći. Ali kad kažem ta ideja zapravo mislim na slobodu stvaranja koju ti dozvoljava poduzetništvo – da iz ničega napraviš nešto, nešto zanimljivo, nešto što će i drugim ljudima unijeti neku dodanu vrijednost u život. Mislim da je najvažnije biti autentičan. Ispričati iskrenu priču i ponuditi zaista kvalitetan proizvod iza kojeg možeš s ponosom stajati.

Foto: Jelena Bikić

 • Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Jelena: Odrasla sam prilično neopterećena s novcem. Ne zbog toga što smo ga imali tko zna koliko, nego zato što nam je bilo dovoljno onoliko koliko smo ga imali i nikad nismo imali osjećaj da nam nešto nedostaje. Jako sam zahvalna svojim roditeljima na tome.

Mislim da se ta svojevrsna neopterećenost novcem nije kod mene promijenila s godinama i to mi je uglavnom drago jer smatram da nije dobro svoju vrijednost definirati statusom i debljinom novčanika. No, ako naučimo pravilno upravljati novcem, možemo učiniti puno toga – dobrog i korisnog.

 • Štediš li za mirovinu?

Jelena: Ne…još.

 • U što investiraš?

Nikolina: Najviše investiram u sebe – u vidu stjecanja novih znanja i vještina, a potom i u svoju tvrtku.

 • Koje si pogreške napravila dosada s novcem? A koje u poslu?

Jelena: Dosta vremena i novca otišlo je na pokušaje suradnje s ljudima s kojima, u nedostatku boljeg izraza, jednostavno nisam kliknula. Dosta energije je potrošeno u takvim pothvatima, ali su to ujedno bila i korisna iskustva. Danas brže prepoznajem s kime zaista mogu raditi na obostranu korist i zadovoljstvo.

 • Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Jelena: Tu se mogu nadovezati na prethodno pitanje, a koje se u mom slučaju ujedno tiče i intuicije. Voljela bih da sam u navedenim situacijama više slušala intuiciju.

 • Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Jelena: Pruži se koliko si dugačak jedna je od boljih lekcija koju sam naučila o novcu još od svoje bake. Mislim da je jako bitno trošiti u skladu sa svojim mogućnostima i biti svjesan koje su tvoje mogućnosti.

 • Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Jelena: Sviđa mi se vaša poruka: financijska neovisnost temelj je svake druge neovisnosti – to jako lijepo sažima čemu bi kao individue trebali težiti.

Foto: Privatna arhiva Jelene Bikić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn