Zdrav odnos
s novcem

Je li zdrava hrana zaista skuplja od nezdrave?

je-li-zdrava-hrana-skuplja-od-nezdrave

Je li zdrava hrana zaista skuplja od nezdrave?

Pitanje koji si mnogi puno puta postavljaju. Trebamo li izdvojiti duplo više novaca za zdravu hranu ili je to mit?

Svakako, to ovisi koje namirnice osoba percipira kao zdrave.*

*Što je točno zdrava prehrana i što ona uključuje, možete pronaći na stranici WHO-a.

Primjerice, studija Healthy Diets Make Empty Wallets: The Healthy = Expensive Intuition iz 2017. godine donijela je zaključak kako potrošači stvaraju poveznicu zdravlja i visoke cijene. Riječ je o tome da su ljudi veoma pristrani što dovodi do problema percepcije zdrave hrane, dok ona uistinu ne mora biti skupa.

Konstantno nailazimo na informacije koje govore da je zdrava hrana skuplja od obične. Trend možemo pripisati rastu prodaje organskih proizvoda i primjerice pojave tzv. superfoods.

Prema podatcima Eurostata, Hrvatska je peta po potrošnji na hranu u EU. Ispred nas su samo Rumunjska, Litva, Estonija i Bugarska. Troši se 1780 eura po stanovniku, dok je prosječna plaća Hrvata oko 6000 kn.

Hrvatima na hranu i piće odlazi oko 12% budžeta, a u razvijenim zemljama između 7 i 10 posto. Veći izdatci za hranu karakteristični su za siromašne zemlje. Primjerice, u Hrvatskoj se, prema statistici iz 2019., manje puši i pije, a izdatci za alkohol i cigarete prvi put su pali ispod 3 posto kućnog budžeta na 2,9 (2421 kuna godišnje, koliko naprimjer prosječna obitelj potroši i na povrće), piše Večernji list.

Avokado

Svakako, ako konzumiramo spirulinu i chia sjemenke svakodnevno ili pak odlazimo u skupe restorane, više ćemo trošiti na hranu. Ipak, grah, riža, ječam, mrkva i krumpir – nisu toliko cjenovno skupi, a lako se naprave i na zdrav i ukusan način.

Preporučila bih da doručak i večera budu obroci dostatni proteinima, no idealno je da ih ima uravnoteženo u svakom od 3 glavna obroka. I – svakako bih naglasila potrebu za povrćem i vlaknima u večeri i doručku sto većina zanemaruju, preporučuje nutricionistica Maja Obrovac Glišić.

Maja napominje kako se možemo hraniti zdravo i lokalno na budžetu: zobene pahuljice, voće, lanene i bučine sjemenke (ne koštaju puno, a bogate su proteinima), ručati možemo ječam koji je nutritivno kvalitetniji od riže, a i jeftiniji od integralne riže, s mahunama i drugim povrćem te salatu, a večera mogu biti jaja i povrće s orašidima i sjemenkama (kruh i nije nužan, a pogotovo ako osoba ima međuobroke kroz dan).

Također, ona nadodaje da puno hranjivih tvari možemo nadoknaditi iz samoniklog jestivog bilja ukoliko se samostalno beru – npr. različite biljke u proljeće (šparoge, rano proljeće medvjeđi luk, kasnije kopriva…).

Prema našem okvirnom izračuun, obroci takvog tipa po danu koštaju oko 20 kn. To je do 600 kn po osobi mjesečno.

Okvirne cijene: čips košta 6 kn, dok jedan kilogram riže možemo kupiti i za 10 kn. Čips ćemo pojesti najvjerojatnije odjednom, dok rižu možemo provući i na 10 obroka (ako ne i više).

Prirodnu hranu (pod navodnicima prirodnu) ne moramo kupovati u dućanima, već mi zaista imamo tu sreću da svaki dan možemo otići na kvartovsku tržnicu po domaće voće i povrće, pa čak i orašide, brašna…

Ipak, nutricionistica Maja Obrovac Glišić napominje – Ako kupujemo organski uzgojeno, kupujemo ga zbog netretiranja usjeva i skladišnih zaliha komercijalnicim herbicidima/pesticidima/insekticidima. Pri tome će organski proizvedena hrana biti skuplja i u trgovini i na tržnicama jer je još uvijek nemoguće izjednačiti cjenovno trošak komercijlnog i organskog uzgoja.

Povrće Zdrava Hrana Cijena

Također, ako volite mediteransku prehranu, ne morate jesti losos, već za malu cijenu možete pronaći srdelice (jedne od najzdravijih ribica na svijetu), a bogate su omega 3 masnim kiselinama (i kalcijem ako se konzumiraju s kostima). Zaista imamo sreće da nam je u svim krajevima hrvatske dostupna jadranska sredela gotovo cijelu godinu – cijena je gotovo smiješna, a hranjivost i benefiti ogromni, govori Maja.

Ono na što se može trošiti više su: vitamini i slični suplementi, proteinski prah te ostali suplementi za vježbače itd.

Ipak, najvjerojatnije je da se možemo osjećati dobro i izgledati još bolje ako samo malo promijenimo mindset prehrane i što je zaista skupo.

Željka Maras, vlasnica brenda Jedem doma, komentirala je za portal ovu temu: Moj je stav, kao i cijelog brenda Jedem doma, da je zdrava hrana ona koja je pripremljena od kvalitetnih namirnica (namirnica u sezoni, s puninom izgleda, mirisa i okusa), s ljubavlju i pažnjom. 

Ako polazimo od naše definicije zdrave hrane, ona uistinu ne mora biti skupa. Posebno ako pratite sezonalnost. Tako je primjerice kilogram kiselog zelja, nutritivno iznimno vrijedne namirnice, u ovom trenutku svega 10 kuna. Od tog iznosa napravite prilog ili glavno jelo za 4 osobe. Jesu li neki prehrambeni trendovi pomodni, sigurno da jesu. Naše tijelo može biti zdravo i funkcionalno i bez kvinoje ili avokada, koje su bez sumnje kvalitetne namirnice, ali nipošto jedini izbor za kvalitetnu prehranu. 

Nutricionistica Maja za kraj zaključuje – Ne ulazeći u suplemente i superfood, smatram da se na budžetu možemo jako kvalitetno hraniti jer, kao što si istaknula, veći su problem cijene grickalica i svakodnevnih pekarskih proizvoda za međuobroke ili obroke, nego što bi na kraju mjeseca koštali obroci i međuobroci koje si osoba može pripremiti sama, one od pravih, domaćih, sezonskih namirnica.

Prehrana je, naravno uz emocije koje proživljavamo, jedna od ključnih stavki vitalnosti i dobrog života. Cijena nikoga ne bi trebala spriječiti da se kvalitetno hrani. Kako se kaže – bolje spriječiti, nego liječiti.

Komentar:

Maja Obrovac Glišić, Holistic Fertility Nutrition; info@holisticfertilitynutrition.com

Željka Maras, Jedem doma; zeljka.maras@jedemdoma.hr

Foto: Pexels, Unsplash

 

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn