Zdrav odnos
s novcem

Jadranka Boban Pejić: Pogreške s novcem događaju se kad zanemarujemo sebe

Jadranka Boban Pejić: Pogreške s novcem događaju se kad zanemarujemo sebe

Razgovarali smo s Jadrankom Boban Pejić, poznatom i nagrađivanom poduzetnicom, pionirkom makrobiotike na ovim prostorima, ženom iza niza brendova koje znamo – Makronova, Biovega, Bio&Bio, Zrno, Planetopija, autoricom nekoliko kuharica o njenom odnosu s novcem. Evo što je otkrila za portal Žene i novac.

 • ŽIN: Kako ti sve zarađuješ svoj novac? Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Jadranka: Novac zarađujem kroz vodstvo obiteljskog biznisa. Biovegu sam zajedno s suprugom osnovala 1990., prije toga smo osnovali Društvo za unaprjeđenje kvalitete življenja (1988.) kao jedan od prvih NGO-a iz kojeg je potekla Makronova, ustanova za edukaciju te mnogi projekti poput obilježavanja Dana planeta Zemlja, Koncerti za mir i okoliš itd.

Još uvijek sam aktivna kao CEO Biovege i nalazimo se u generacijskoj tranziciji koja će potrajati još nekoliko godina. U zadnje dvije godine blisko surađujem s Davidom, sinom, postepeno prenosim poslove i uživam u tom procesu jer jako puno učim od njega i svih procesa digitalizacije, primjene AI itd. Najviše uživam u njegovanju i evoluciji naših temeljnih vrijednosti te unaprjeđenju procesa i radu s ljudima.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Jadranka: Novac i jest odnos i kroz taj odnos zrcali se puno toga: kako doživljavamo sebe, kako se odnosimo sami prema sebi i drugima, koji su nam prioriteti, što je ono što nas vodi u životu, zašto radimo to što radimo itd.

Taj odnos neprestano evoluira zato što i ja evoluiram, što sam bolja sama sa sobom time je bolji i moj odnos s novcem. Novac nikada nije bio razlog zašto sam nešto radila i u isto vrijeme cijenim ga jer nam omogućava razvijanje projekata koje sanjamo i koje smatramo važnim.

Foto: Jadranka Boban Pejić

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Jadranka: Sve ovisi o periodima i percepciji tj. prioritetima u određenom trenutku. Pitanje je i fokusa te količine obveza. Ponekad sam u tome uspješnija, a ponekad i zakažem tj. zaboravim jer su mi jednostavno neke druge stvari u tom trenutku bitnije.

 • ŽIN: U što investiraš? 

Jadranka: U razvoj projekata unutar Biovege, Planetopije te Zrno eko imanja. Većinu novaca, u stvari, reinvestiramo jer ovo što radimo za nas je puno više od posla, volim vidjeti kako se stvari razvijaju, inspiriraju druge i imaju pozitivni utjecaj na sredinu u kojoj radimo.

 • ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto treće?

Jadranka: Edukacija je oduvijek na prvom mjestu (i osobna, i za djecu), a sastavni dio edukacije su i putovanja.

Također, organski proizvodi su moja strast pa uvijek istražujem, pogotovo na putovanjima, na kojima vrijeme uglavnom provodim u knjižarama, galerijama, trgovinama organskim proizvodima i restoranima. Uz to, dobri koncerti i glazba su ultimativni užitak.

 • ŽIN: Doniraš li svoj novac? Ako da, na koji način? 

Jadranka: Biovega i Planetopija redovito podupiru različite zelene i humanitarne projekte te projekte za zaštitu životinja. Osobno, također redovito doniram, uglavnom se priključujem inicijativama kada je potrebna podrška i pomoć, i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Volim sudjelovati i u nekim Crowd funding kampanjama.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila dosada s novcem? A koje s biznisima?

Jadranka: Greške su neminovne i bilo ih je dosta, no to je i jedini način kako rastemo i razvijamo se. Uglavnom je pitanje timinga. Obzirom da sam već napisala da je novac u stvari odnos – greške se događaju kad zanemarujemo sebe, svoj unutrašnji glas i kad previše brinemo kako će to izgledati drugima i što će drugi o tome misliti.

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Jadranka: Imala sam tu sreću da sam odrastala uz navijače, obitelj čiju sam ljubav i podršku osjećala. Kao i kod svakog mladog čovjeka bilo je tu svakakvih miksanih poruka, a i pitanje je koliko smo ih spremni čuti.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Jadranka: Svako obiteljsko nasljeđe, pa tako i moje, nosi sa sobom cijeli niz kako i pogrešnih (novac i poštenje ne idu zajedno, npr.) tako i dobrih poruka (novac je posljedica a ne razlog zašto nešto radiš).

Svatko od nas se u toj šumi poruka treba snaći i osvijestiti što od toga želi zadržati, a što ostaviti u prošlosti kako nas ne bi kočilo i frustriralo. Tijekom godina mi se čini da sam taj proces filtriranja dosta dobro obavila, iako je na trenutke i periode bilo i teško i izazovno, a ponekad i pravo mučenje (mentalno i emotivno).

 • ŽIN: Što učiš svoju djecu o novcu i kako?

Jadranka: Oni su puno više podučili mene i zahvaljujući njima sam osvijestila neke stvari. Kad su bili mali učili su me svakodnevno da osmijeh, radost i užitak dolaze iz malih stvari i jednostavne činjenice da smo živi. A kasnije da više cijenim svoje vrijeme i pažljivije biram ljude s kojima se okružujem. Ako sam ih ja nečemu naučila onda je to skromnost i jednostavnost.

 • ŽIN: Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe?

Jadranka: Ništa joj ne bih savjetovala. Poručila bih joj da je bila izuzetno odvažna, uporna i posvećena i da je živjela i radila najbolje što je mogla i znala.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Jadranka: Sanjajte odvažno.

Foto: Privatna arhiva Jadranke Boban Pejić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn