Zdrav odnos
s novcem

Jack D. Schwager: Vjerujem da će se postotak žena koje trguju i investiraju vremenom kontinuirano povećavati

Jack D. Schwager: Vjerujem da će se postotak žena koje trguju i investiraju vremenom kontinuirano povećavati

Povodom Trading Fest konferencije koja se 17.06. održava u hotelu Westin u Zagrebu, razgovarali smo s Jackom D. Schwagerom – poznatim američkim trgovcem i piscem koji će se pridružiti konferenciji i prenijeti vlastito znanje o trgovanju i investiranju. Evo što je otkrio o tome kako uspješno trgovati, ali i zašto u svijetu i dalje postoji trend manjeg broja žena trgovaca.

  • ŽIN: Koja bi bila glavna osobina uspješnih trgovaca? Na koji način razmišljaju?

Jack: Uspješni trgovci obraćaju više pozornosti na to koliko mogu izgubiti prodajom, a ne na to koliko mogu dobiti. Shvaćaju da je najvažnije da uvijek ostanu u igri. Nikad ne riskiraju više od relativno malog dijela svog kapitala u bilo kojoj pojedinačnoj trgovini.

Njihove strategije obično uključuju osiguranje da se gubitničke pozicije napuste prije nego što mogu uzrokovati mnogo šteta.

  • ŽIN: Na temelju Market Wizardsa, možete li izdvojiti top 5 savjeta za trgovce?

Jack: 1. Upravljanje rizikom važnije je od strategije odabira trgovine. Jedan jednostavan prijedlog u skladu s tim je da nikada ne riskirate više od malog postotka (npr. 1% ili manje) na bilo kojoj pojedinačnoj trgovini.

Još jedna preporuka je da odlučite gdje ćete izaći prije nego što uđete. Ovo pravilo osigurava da je približan maksimalni rizik u trgovini definiran prije ulaska.

2. Pronađite pristup koji odgovara vašim vrijednostima. Ispravna strategija trgovanja razlikovat će se od trgovca do trgovca. Neki će trgovci radije trgovati dionicama, dok bi drugi mogli gravitirati prema terminskim ili deviznim tržištima.

Neki trgovci mogu se osjećati ugodno držeći pozicije na kratki rok (npr. nekoliko dana), dok će drugi trgovci radije držati pozicije mjesecima ili čak godinama.

Neki će radije koristiti fundamentalnu analizu i potpuno izbjegavati tehničke analize, dok će drugi trgovci imati potpuno obrnuto mišljenje. Svi ovi elementi, i mnogo više, ovisit će o pojedinom trgovcu. Važna stvar je da svaki trgovac usvoji strategiju trgovanja koja odgovara njegovim uvjerenjima i talentima.

3. Dobri trgovci moraju biti vrlo fleksibilni. Oni razumiju da njihove odluke mogu biti (i često će biti) pogrešne. Mogu se predomisliti u trenu kada shvate da činjenice jesu promijenjene. Dobri trgovci će se povući sa svojih pozicija kad shvate da su u krivu. Veliki trgovci će promijeniti svoju poziciju kada shvate da su u krivu.

4. Disciplina je ključna za uspjeh trgovca. Mislim da nije slučajno da su trojica trgovaca koje sam intervjuirao za svoje knjige bivši marinci. Ne samo da trebate imati dobar pristup trgovanju, već morate imati i apsolutnu disciplinu da trgovanje izvršite bez iznimke.

5. Strpljenje je ključna osobina za trgovce. Morate imati strpljenja čekati pravu priliku.

  • ŽIN: Kako to da je tako malo žena trgovaca?

Jack: Vjerojatno zbog inercije. U tom pogledu trgovanje je slično matematici. Tradicionalno, postoje područja u kojima su muškarci znatno nadmašili broj žena. Ali ne postoji dobar razlog zašto bi to trebalo biti tako u oba slučaja.

Vjerujem da će se postotak žena koje trguju i ulažu vremenom kontinuirano povećavati.

  • ŽIN: Mi na portalu Žene i novac želimo potaknuti žene da postanu više aktivne u ulaganju i trgovanju. Imate li neke praktične savjete za njih?

Jack: Holivudska slika trgovanja – agresivno trgovanje koje uključuje mnogo vike apsolutno je pogrešno. Dobro trgovanje uključuje mirno i fokusirano donošenje odluka. Iako nerado generaliziram, mislim da žene često imaju prikladnije emocionalno stanje uspjeha u trgovanju od muškaraca. Svaka žena koja ima veliki interes za tržište i trgovinu ne bi trebala oklijevati nastaviti s tim nastojanjem.

Iskoristite super ponudu i uz kod Zaokret ostvarite ulaznice 1+1 gratis!

Foto: Jack D. Schwager

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn