Zdrav odnos
s novcem

Ivanka Mabić Gagić: Uspjeh za mene znači živjeti autentični izraz sebe i utkati sebe u sve što radiš

Ivanka Mabić Gagić: Uspjeh za mene znači živjeti autentični izraz sebe i utkati sebe u sve što radiš

Ivanka Mabić Gagić izvršna je direktorica hrvatske podružnice tvrtke Httpool by Aleph, vodećeg globalnog predstavnika najvećih medijskih platformi poput Mete, Snapchata, Spotifyja, Tik Toka, Reddita i Digital Turbinea.

Dobitnica je prestižne nagrade Menadžera godine 2022. za srednja poduzeća od strane Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.

Što nam je ova inspirativna žena otkrila o vlastitom poslovnom razvoju, odnosu prema novcu, ali i financijskim pogreškama, pročitajte u nastavku!

Foto: Ivanka Mabić Gagić na dodjeli prestižne nagrade

 • ŽIN: Kako se kretao tvoj poslovni put?

Ivanka: Gledajući unatrag, kroz moj dosadašnji poslovni put da se iščitati određeni obrazac. Dolazila sam u kompanije na samom njihovom početku i gradila ih. Kako su se one gradile, izgrađivala sam se i ja. U tom kontekstu takav je bio i put u Httpoolu, gdje je također bilo potrebno zidati od samog početka.

Volim štrikati, nit po nit, ciglu po ciglu, što je dugotrajan proces. Kada sagradiš određenu kreaciju, iza tebe ostaje put i mudrost puta, i naravno kreacija. Vjerujem da sada dolazi i vrijeme za neke druge, nove obrasce!

 • ŽIN: Što najviše voliš raditi?

Ivanka: Najviše volim osobni razvoj. Istraživati sebe, svoju podsvijest i nadsvijest. How deep does the rabbit hole goes? — Neograničeno.

Život je misterij i otkrivanje tog misterija u meni je neiscrpna inspiracija koja me hrani te obogaćuje u svim segmentima života. Vjerujem da je vanjski život odraz unutarnjeg života, pa tako je važno da je unutarnja kuća pospremljena.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Ivanka: Kako se mijenjao moj odnos prema sebi tako se je mijenjao i moj odnos prema novcu. Gledajući iz perspektive svjesne razine, prije sam bila pod dojmom da mi je materijalni aspekt bitan, no paradoksalno kada sam malo zagrebla ispod površine, na dubljoj nesvjesnoj razini, a i kroz ponašanje sam pokazivala upravo suprotno. U tom kontekstu, osvještavanjem svojih uvjerenja i njihovim prihvaćanjem odnosno transformacijom, posljedično sam promijenila odnos prema novcu.

Danas mogu reći da volim novac jer mi omogućava realizaciju kvalitetnog života. Prije sam iznutra imala osjećaj da nemam dovoljno za sve, određenu unutarnju deficitarnost i često krivnju ako bi si priuštila nešto što nije korisno. Sada sve više imam osjećaj unutarnjeg obilja te svjesnost da je obilje sveprisutno pa je tako i moj odnos prema novcu opušteniji. Što više imam, ne samo novca, nego svega, više dijelim pa ponovno i više imam. Pogotovo me veseli kada uložim u ono što meni pričinjava radost, a nema vidljivu korist.

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu? Ako da, kako?

Ivanka: Složila sam svoj dugoročni financijski plan za penziju. Ne stavljam sva jaja u istu košaru, ulažem u raznim smjerovima s obzirom da ne očekujem previše od državne mirovine.

 • ŽIN: U što investiraš?

Ivanka: Najviše u znanje i edukaciju. Volim znanje, volim učiti, to je jedna od mojih strasti. Zadnjih godina dosta vremena sam provela ulažući u sebe u raznim poljima u kontekstu znanja i raznih edukacija, pa sam tako segment uživanja stavila u drugi plan, što podrazumijeva putovanja, kulturu, umjetnost. Nadam se da ću sada napokon ostvariti balans između ta dva aspekta.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila dosada s novcem? Ima li neka poslovna pogreška?

Ivanka: Bilo je puno učenja, ne bih to nazvala pogreškama. Kako sam ja sazrijevala, rasla i mijenjala se iznutra, tako se je mijenjao i moj odnos prema poslu i novcu. Kao što sam spomenula, kod mene je to bila cigla po cigla, a sa svakom ciglom, novi osjećaj, spoznaja, smjernica.

 • ŽIN: Što je za tebe uspjeh?

Ivanka: Uspjeh za mene znači živjeti autentični izraz sebe, ono što ti uistinu jesi i utkati sebe u sve što radiš. Ken Wilber, američki filozof i pisac, je lijepo nazvao tu fazu ljudskog razvoja – showing up, odnosno pokazivanje i dijeljenje autentičnog sebe s drugima.

Vjerujem da svi imamo svoj jedinstveni centar sebe, a kada funkcioniramo iz njega, u tom aspektu izlazi naša jedinstvena priča, naši talenti. Dijeliti tu priču s drugima je za mene uspjeh. Da bi je mogli dijeliti trebamo je i izgraditi, zato je važno krenuti, kako Joseph Campbell kaže, na vlastito junakovo putovanje — kako bi postali svoji, pronašli našu autentičnu ulogu u životu i posljedično bili u službi života.

Foto: Ivana Mabić Gagić na dodjeli prestižne nagrade

 • ŽIN: Što misliš da je presudno za uspjeh u poslu, a što u životu?

Ivanka: Kada sam bila u New Yorku za vrijeme srednje škole kupila sam magnet za frižider na kojem je pisalo da je život istovremeno pronalazak autentičnog dijela sebe, ali i izgradnja sebe. Magnet je zbog nekog razloga uvijek bio na najvidljivijem mjestu u kući, iako tada nisam u potpunosti razumjela njegovu istinsku poruku.

I stvarno, iz moje perspektive i osobnog puta pa tako i moje definicije uspjeha, rekla bih da je za uspjeh presudno upravo to; samosvijest i izgradnja sebe. Kvaliteta naše osobnosti kao što su motivacija, ambicija, poduzetnost, dosljednost itd. a još više nevidljivi aspekti osobnosti kao što su svjesnost, intrinzična motivacija, vizija, vjera i temeljna uvjerenja su kvalitete koje utječe na naš uspjeh i u poslu i u životu.

Uz navedeno, integralnost osobe, odnosno koliko smo integrirali sve naše aspekte da možemo biti sve; i ekstrovertirani i introvertirani, i stabilni i fleksibilni, i odlučni i strpljivi, i racionalni i emotivni itd. Neki od nas imaju zahtjevniji put te temeljna uvjerenja koja blokiraju da realiziramo svoj potencijal. Zato je važno aktivno raditi na sebi i graditi sebe kako bismo nadrasli unutarnje programe.

Taj put na kraju rezultira ljubavlju prema sebi i prema drugima, a to je za mene kruna uspjeha i kvalitetnog života. Taj proces, s obzirom da je suštinski, nije lagan i ne dolazi preko noći, no svaki pomak u tom pravcu kreira pravo malo bogatstvo, unutarnje i vanjsko, za nas i sve oko nas, i u životu i u poslu.

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Ivanka: Nažalost, ne postoji instant znanje, a još manje mudrost. Ponekad dok smo mladi čujemo od drugih to znanje, ali nam ono u tom trenutku ništa ne znači. A da sam to znala, onda ne bi bilo puta i učenja, tako da sam dobila upravo ono što sam trebala dobiti. No regrets.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Ivanka: Moji roditelji su štedjeli novac i uvijek su pazili da imamo dovoljno. Vrijedno su radili i stvarali i naučili su me da je trud i rad važan. I zahvalna sam na tome jer sam od malih nogu počela raditi, cijelu svoju srednju školu pa tako i fakultet sam radila i zarađivala svoj novac. Naučili su me da budem samostalna i da se oslanjam na sebe. S druge strane, uživanje i zabava je bilo manje važno, pa i kod sebe vidim obrazac koji je više usmjeren na red i rad.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Ivanka: Svi kažemo da je zdravlje na prvom mjestu, kada pričamo o prioritetima, no s druge strane danas ako nemate novac, često si ne možete pomoći kada se razbolite. Stoga, ulažite u izgradnju sebe i razvoj samosvjesnosti zato što izgradnja sebe uključuje i izgradnju financijske neovisnosti. Svi imamo potencijal, no samo rijetki, kada si dopuste ga i realiziraju. Posložite si prioritete i krenite.

Foto: privatna arhiva Ivanke Mabić Gagić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn