Zdrav odnos
s novcem

Ivančica Bobek: Volim pravo zbog onoga što može učiniti za ljude, ono je moćan alat u rukama onih koji ga znaju koristiti

Ivančica Bobek: Volim pravo zbog onoga što može učiniti za ljude, ono je moćan alat u rukama onih koji ga znaju koristiti

Ivančica Bobek odvjetnica je u Odvjetničkom društvu Gugić, Kovačić & Krivić, specijalizirana za M&A, business law i nekretnine, poduzetnica i suvlasnica portala Žene i novac i Rugby team d.o.o. Svoje školovanje započela je u Zagrebu, nastavila u Americi, a uskoro očekuje i treću diplomu.

Kako je izgledao njen put pročitajte u nastavku.

  • ŽIN: Nedavno si se vratila iz SAD-a, gdje si bila i što si radila?

Ivančica: Tako je, vratila sam se početkom godine. Bila sam na sveučilištu Penn State u Pennsylvaniji na specijalističkom studiju iz korporativnog prava i prava tržišnog natjecanja i stekla Master of Law (LL.M.) titulu.

Posljedica je da imam dvije diplome, hrvatsku i američku. Bilo mi je to jedno od najljepših razdoblja u životu, doživjela sam potpuno drugačiji način učenja i upoznala predivne kolege sa gotovo svih kontinenata svijeta. Proširili su mi se vidici, profesionalno i osobno, dobila sam pristup resursima koji su potvrdili ranija razmišljanja. Kako sam u SAD-u studirala američko pravo, razumijem njihove pravne institute, sličnosti, razlike i međusobnu povezanost pravnih sustava (hrvatskog, europskog, američkog), a što mi posebno omogućava bavljenje akvizicijama u kojima Amerikanci prednjače te razumijevanje kako njihove poslove modele uključiti u hrvatski pravni sustav.

Uostalom, sva terminologija akvizicija je prvenstveno engleska, a pojmove koji su uvriježeni u toj grani prava, u hrvatskim zakonima kao takve neće niti naći. Kako međunarodni studenti slušaju predavanja zajedno sa domaćim (američkim) studentima, dolazi do razmjene ideja, mišljenja i iskustava s obje strane.

Foto: Ivančica Bobek na sveučilištu Penn State u Pennsylvaniji sa međunarodnim kolegama obučenim u tradicionalne nošnje

  • ŽIN: Općenito, jako se puno educiraš?

Ivančica: Tako je. Nakon što sam diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu 2012. godine, 2015. sam položila pravosudni ispit, a 2016. sam položila Opći tečaj za intelektualno vlasništvo budući da je prvi ured u kojem sam radila bio specijaliziran za IP.

2019. sam upisala specijalistički studij iz EU prava, koji je još u tijeku. Kad završim i ovaj studij, imat ću tri diplome. Osim studija, aktivna sam akademski – prije nekoliko mjeseci sam iznosila svoj članak na stručnoj konferenciji o pravu tržišnog natjecanja u Opatiji, a s kolegicom iz SAD-a radim i na jednom istraživanju. Osim o pravu, educiram se u komunikaciji (završila sam NLP), a konstantno čitam i knjige o poslovanju. Vječna studentica.

Foto: Ivančica Bobek na Beaver stadionu, drugom najvećem stadionu na zapadnoj hemisferi

  • ŽIN: Što točno radiš sada?

Ivančica: Moji prekrasni kolege i ja radimo milijunske akvizicije (dakle prodaju i kupnju firmi), uređenje odnosa između poslovnih partnera, ugovore kojima ne znate niti ime, pisane na stotine stranica za velike firme koje posluju u financijskom sektoru, tržištu obnovljivih izvora energije i IT-u. Jako sam ponosna na vrstu prava koju radimo, na izvrsnost i inovativnost koju imamo te na timski rad uz koji nema nerješivog problema.

Kažu da je korporativno pravo složeno jer radeći ga, dođeš u doticaj sa mnogim drugim granama prava: trgovačkim (ugovornim) pravom, pravom intelektualnog vlasništva, radnim pravom, zaštitom osobnih podataka, poslovnim tajnama, financijskim rješenjima i poreznim pitanja.

Riječ je o uzbudljivom i složenom pravu gdje moraš razmišljati kako ćeš naći rješenje za ono što stranka treba i želi. Zato kažu da je pravo kreativno. Umjetnost mogućeg. Umjetnost uređivanja odnosa među ljudima i njihovim poslovnim subjektima. 😊 Manje složene stvari pojedemo za doručak… odnosno napravimo ih k’o od šale.

  • ŽIN: Zašto si studirala pravo?

Ivančica: Na početku srednje škole sam počela čitati jako puno knjiga koje su utjecale na moj način razmišljanja: Bibliju, The Happiest People On Earth (Demos Shakarian), knjige Ziga Ziglara, o financijama. Htjela sam biti poduzetnik i pomagati, znate ono make a difference, legacy, svrha zbog koje smo tu na zemlji…

Sjetila sam se nedavno događaja kada sam bila 3. razred srednje škole. Došao je k nama zastupnik u osiguranju koji nam je nudio životno osiguranje povezano sa investicijskim fondovima. Drugim riječima, ako se ne dogodi osigurani slučaj, nakon određenog broja godina, novac će ti biti isplaćen. Kao štednja, samo s većim prinosom. Taj zastupnik u osiguranju me pitao, ima li nešto za što bih htjela upotrijebiti novac nakon što ti bude isplaćen. Ja sam odgovorila: da, na svoju firmu.

S time povezano, s mamom sam počela posjećivati odvjetničke urede prije nego sam krenula u školu, i jako dobro znam što znači kad te odvjetnik zezne, kada ne znaš što radi niti razumiješ što priča, kako je to biti dio hrvatskog pravnog sustava i postupaka koji traju više od desetljeća.

Postupak koji je započeo kad sam imala osam godina završio je kad sam bila na fakultetu, pri čemu je sud trebao primijeniti izričitu zakonsku odredbu (koja je mene ovlašćivala na nešto) na moj slučaj… Dodat ću pri tome da su odvjetnički troškovi kroz godine premašili novčani iznos zbog kojeg se postupak vodio, no nitko o tome nije vodio računa.

Da, volim pravo. Ne samo zbog prava samog po sebi (jako je zabavno kad nađeš super rješenje koje baš odgovara onome što stranka želi i treba), nego i zbog toga što pravo može učiniti za ljude. Ono je moćan alat u rukama onih koji ga znaju koristiti.

  • ŽIN: Osim što si odvjetnica, suvlasnica si još nekoliko pravnih osoba? Kako to?

Ivančica: Tako je i to mi je velika radost, jer o tim projektima već pričam nekoliko godina. Prvi projekt je Rugby team d.o.o., firma koju sam pokrenula sa Sašom Tenodijem, a bavi se edukacijom o pravu – za nepravnike. Drugim riječima, škola za pravo. Kažem da sam po danu odvjetnica, a da sam, zapravo u srcu, pravna učiteljica.

Često sam kroz praksu vidjela situacije kada poduzetnici dođu k odvjetniku na gašenje požara, a ne na njegovo sprječavanje. Slično je i u medicini. Mi smo općenito društvo vatrogasaca, a ne fire preventera. U takvoj situaciji, možeš biti najbolji vatrogasac, odvjetnik ili liječnik, ali je neke stvari teško spasiti.

Pripremamo, za početak, edukaciju: Kako osigurati da se slažeš sa svojim poslovnim partnerom. Uskoro ćemo poslati više podataka, stay tuned!

S Blaženkom Mičević, geodeticom, i Tatjanom Liktar Elez, arhitekticom, sam osnovala udrugu BITno o nekretninama (obratite pažnju na naše inicijale u nazivu 😊). Cilj nam je ojačati suradnju stručnjaka u tom području budući da je suradnja stručnjaka ključna kako bi većina građana imala uredne nekretnine – mjesto gdje Hrvati, za sada, najviše ulažu.

Ušla sam također u suvlasništvo Žene i novac. Jedinica sam i odrasla sam sa samohranom majkom. Nije bilo tate, strica, djeda zbog čega razumijem što sve treba znati žena koja sama brine za svoju obitelj. Kao studentica, provela sam neko vrijeme u Baba-ma, udruzi koja pomaže zlostavljanim ženama. U situacijama kada, na žalost, obitelj zakaže, žene izvuku deblji kraj, za što je puno razloga – odgoj, neinformiranost i neznanje, sistemski problemi u društvu itd., a zbog čega žene imaju neke specifične teme.

Biti dio Žene i novac znači i na ovaj način make a difference (napravi promjenu). Nikako nisam protiv muškaraca niti za njihovo isključivanje. Imam prekrasnog muža, svaki dan radim s izvrsnim muškim kolegama i ponosna sam na svog muškog poslovnog partnera. Svi mi trebamo jedni druge. Kako je rekao J.F. Kennedy, rising tide lifts all boats (rastuća plima podiže sve brodove).

Poduzetništvo mi također daje bolje razumijevanje potreba stranaka.

  • ŽIN: Ipak, nisu ti navedene firme prve?

Ivančica: Tako je, sa 27 godina sam otvorila svoj odvjetnički ured. S vremenom sam shvatila da se želim specijalizirati i rasti dalje kako bih mogla obavljati svoj posao onako kako želim, zbog čega sam se povukla i bacila ponovno na učenje. Nakon toga je došla i stipendija za SAD.

  • ŽIN: Pišeš o pravnim temama i za razne portale, zar ne?

Ivančica: Tako je, počela sam sa Žene i novac 2020. Na tome ću zauvijek biti zahvalna Kristini jer sam u kontaktu s njom shvatila koliko volim pisati o pravu (čitaj opet učiteljica na dijelu, samo drugi format).

Onda su uslijedili tekstovi o nekretninama na Stanarici, portalu o nekretninama koje vodi Ivana Alfier, a sada se nastavilo i za časopis Poduzetnik, gdje pišem o akvizicijama.

  • ŽIN: Čini se da si dosta zauzeta, kako tvoj muž gleda na sve to?

Ivančica: Često kažem da imam najboljeg muža na svijetu. Bio je strpljiv sa mnom i kad nije razumio zašto neke stvari radim i najveća mi je podrška.

On je inženjer strojarstva, jako je inteligentan i ima jako razvijenu logiku, odličan je s financijama. Fizički je jako spretan, kojeg god da se sporta uhvati, ide mu. Ima razvijeno kritičko razmišljanje i poslovnu mudrost. Bolji je vozač od mene i vozi bolji auto (meni su ionako vrijednost edukacija i firme 😉). On je uključen u sve (važnije) privatne i poslovne odluke. Do koje mjere uopće postoji razdvajanje na privatno i poslovno kad su sve moje firme ionako jednako njegove (bračna stečevina, jel)?

Na dan našeg vjenčanja je bio prolom oblaka. Došao je po mene i rekao, nemoj biti tužna, kažu da će se par na čiji dan vjenčanja pada kiša, jako voljeti ili biti bogat. Mi smo oboje. Treba mu skinuti kapu, jer nekad nije lako biti moj muž.

Foto: klizalište u Central parku, NYC na Staru godinu

  • ŽIN: Imaš li kakvu poruku za kraj?

Ivančica: Imali smo ove godine petnaestogodišnjicu mature gdje mi se prijateljica rekla da sam stvarno puno napravila. Ja sam si mislila, jesam, no – tek sam počela. Za dalje, stay tuned. 😊

Foto: privatna arhiva Ivančice Bobek

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn