Zdrav odnos
s novcem

Ivana Paradžiković: Novac mi je dao slobodu, a sloboda me učinila sretnom

Ivana Paradžiković: Novac mi je dao slobodu, a sloboda me učinila sretnom

Razgovarali smo s Ivanom Paradžiković, poznatom novinarkom i nekadašnjom urednicom i voditeljicom televizijske emisije Provjereno. Ivana danas radi kao freelancer, a evo što je otkrila samo za portal Žene i novac.

Foto: Ivana Paradžiković

  • Tko je Ivana, bez svjetla pozornice?

Ivana: Posve obična žena koja voli ljude, planine, životinje… život!

  • Što je uopće novac za tebe?

Ivana: Novac za mene znači više od materijalnog bogatstva; on mi je dao slobodu, a sloboda me učinila sretnom. Dakle, po meni, novac doista može kupiti sreću.

  • Kako zarađuješ svoj novac? Kako je išao tvoj profesionalni put, što najviše voliš raditi?

Ivana: Sjećam se svog prvog poduzetničkog pothvata! Djeci iz kvarta u Kutini, kada sam imala negdje oko 11 godina, prodavala sam izrezane stranice njemačkog Quelle reklamnog magazina, u to vrijeme u Hrvatskoj, bila je to čista egzotika. Kakva biznismenka. Hehe.

U početku studiranja radila sam nekoliko poslova kako bih mogla financirati školovanje: ujutro od pet smjena u tiskari, poslijepodne volontiranje na Novoj TV, a onda vikendima rad u garderobi na festivalu Future shock. Nekad se znalo dogoditi po 48 sati bez spavanja, ali sve je lako kad si mlad. Tijekom rada na televizijama, prvo Nova TV, potom RTL pa opet Nova TV radila sam za novac, tek kada sam ušla u freelance svijet novac je počeo raditi za mene.

Odgojena sam da je rad jedina valuta koja se cijeni i kako se jedino mukotrpnim i teškim radom može steći imetak. U 40-ima sam se othrvala tim usađenim obrascima i posložila život kako meni odgovara, a kada znaš što hoćeš i što nećeš te kada si fokusiran, sve se odvija u skladu s tim. Dolaze i ljudi i projekti i novac koji su u skladu s mojim sustavom vrijednosti.

  • Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Ivana: Odnos, ali i pogled na novac s godinama je evoluirao. Shvatila sam kako je pametno ulaganje i mudro trošenje ključno za njegovu održivost. Više ga vidim danas kao sredstvo za postizanje ciljeva i poticanje rasta, nego kao nešto što treba grčevito zadržavati.

  • U što najviše voliš ulagati/investirati?

Ivana: U putovanja, iskustva, znanja i druge ljude. Ništa materijalno ne može se mjeriti s bogatim iskustvenim životom, a to pružaju putovanja! To je najbolje ulaganje koje si čovjek može priuštiti: u sebe, svoje zadovoljstvo, nove vještine, nova znanja, edukacije; to vam nitko nikada ne može oduzeti. Time graditi bogatstvo ličnosti.

Isto tako, radost drugih je moja najdraža investicija. Bilo da pomažem kroz sudjelovanje u plaćanju nečijeg obrazovanja, prikupljanju novca za liječenje, ostvarivanje neke nedostižne želju ili jednostavno prijateljici, koja uvijek štedi na sebi, poklonim komad odjeće koji si nikada sama ne bi priuštila. Tuđa me sreća ispunjava.

Foto: Ivana Paradžiković

  • Koje si pogreške napravila dosada s novcem? U poslu? Životne?

Ivana: Bojala sam se za njega. Odricala se nekih trenutaka koje sada više ne mogu vratiti i proživjeti ih ponovno. Ja sam netko tko je dva puta u životu ostao bez svega. Prvo zbog rata; od života u obilju do života kada prebiremo po vazama sitniš kako bi imali za kruh. Potom mi se kasnije u životu dogodio i razvod, kada sam imala toliku plaću da si nisam mogla priuštiti čak ni podstanarski stan.

Egzistencijalan strah, zbog tih me iskustava, dugo blokirao da uzimam od života što želim i zaslužujem. To sam promijenila. Dugo mi je bilo neugodno odbiti kada bi me tražili da odradim nešto besplatno. Trebalo mi je da shvatim koliko je to neprirodno. Knowledge isn´t free. You have to pay attention, postala je moja parola. Osvijestila sam svoju cijenu.

  • Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Ivana: Da to što se ne uklapam nije mana već moja supermoć.

  • Što učiš svog sina o novcu i životu? Koje si mu vrijednosti usadila?

Ivana: Da bude dobar prema drugima. To je bogatstvo koje želim da on sije kroz život. I život će onda biti dobar prema njemu. Istinski to vjerujem; to bogatstvo nadilazi materijalno.

  • Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Ivana: Jako je važno da imate svoj novac. U braku ili vezi, svejedno, ali da zarađujete svoj novac i da same gospodarite njime. On će vam pružiti samostalnost i slobodu da birate, u suprotnom mogle bi pomisliti da izbora nemate. A to je daleko od istine! Izbor je uvijek na vama, život je u vašim rukama. Nemojte to zaboraviti pa pustiti da se odvija bez vas u njemu!

Foto: Ivana Paradžiković

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn