Zdrav odnos
s novcem

Ivana Ožegović: Za uspjeh u poduzetništvu, najvažnija je odgovornost i rad na sebi

ivana ozegovic 17 min

Ivana Ožegović: Za uspjeh u poduzetništvu, najvažnija je odgovornost i rad na sebi

Razgovarali smo s uspješnom poduzetnicom Ivanom Ožegović koja je direktorica firme Domino Mod za knjigovodstvene usluge. U okviru nje, uz navedeno, Ivana nudi poslovna savhetovanja, zatim predavanja, bilo u svojoj organizaciji ili u angažmanu.

Ivana je poduzetnica koja je u biznis krenula od nule, bez tuđe podrške, a danas vodi uspješan i profitabilan biznis, besplatno pomaže i radu neprofitnih udruga, voditeljica je Odbora za sport Udruge Glas poduzetnika – i još mnogo toga.

Više pročitajte u nastavku.

  • ŽIN: Kako ste krenuli u vlastiti biznis?

Ivana: Kako otac zbog svoje prerane smrti nije ostvario želju da postane poduzetnik, onda mi je kroz odrastanje uvijek bila želja krenuti tim putem.

Trenutak ulaska u poduzetništvo nije bio planiran, radila sam kao agent za nekretnine i samo sam jedan dan dobila poziv da vodim knjigovodstvo neprofitne organizacije što je slijedom događaja zahtijevalo otvaranje firme. I od toga dana, iduće godine će biti deset godina.

  • ŽIN: Mislite li da firme u Hrvatskoj trebaju više edukacije/znanja u vezi financijskog dijela poslovanja?

Ivana: Kroz rad s ljudima sam ustanovila da dosta osoba nije upoznato s osnovama u financijama, a smatram da svaki poduzetnik treba znati pročitati bilancu, kako zbog sebe tako i zbog potencijalnih poslovnih partnera, poznavati osnovne pojmove – npr. što je dobit, a što prihod.

Isto bih napomenula da pojedini ne razumiju da novac od firme nije njihov osobni novac.

  • ŽIN: Imate li nešto što biste naglasili oko financijskog aspekta za male biznise – na što obratiti pažnju?

Ivana: Savjet koji bih svima dala je da su više uključeni u financije svoje firme, tu mislim na komunikaciju s knjigovođom i da istražuju koje su im dodatne mogućnosti u poslovanju, npr. javljanja na eu fondove, olakšice prilikom zapošljavanja, neoporezivi primitci i dr.

  • ŽIN: Kakav je bio vaš poduzetnički put – je li uvijek sve bilo lako? 

Ivana: Kada sam krenula, nisam imala podršku od obitelji i krenula sam od nule.

U početku je bilo teško doći do dodatnih klijenata jer od jednog klijenta ne možete živjeti. Tako da sam neko vrijeme radila kao dadilja kako bih podmirila doprinose u firmi.

Neku prekretnicu u mojem poslovanju napravio je projekt Savjetnica udruga koji je krenuo pokretanjem Facebook grupe te izdavanjem priručnika Udruge u trgovinskom poslovanju.

Kako volim izazove, a imala sam problem javnog nastupa pred ljudima, odlučila sam napraviti predavanje na temu Zakona o udrugama i tako se riješiti treme.

Ono što nisam očekivala je da ću nakon par predavanja početi dobivati upite za održavanjem predavanja u ostalim gradovima. Tako da iza sebe imam preko 90 održanih predavanja po cijeloj Hrvatskoj.

Nakon toga je uslijedila suradnja s časopisom Udruga.hr s kojima surađujem i danas, predajem na njihovim edukacijama za udruge, pišem članke te sam njihov povremeni savjetnik na telefonskim linijama. I onda je uslijedio novi izazov, dobila sam poziv da vodim knjigovodstvo jedne neprofitne organizacije u Splitu – što je dovelo do mog preseljenja i otvaranja drugog ureda u novom gradu gdje ne poznajem nikoga.

Danas živim i radim u Zagrebu i u Splitu.

Svaki poduzetnik ima uspona i padova, to je normalno, ali sve uvijek gledam kao školu i ne odustajem.

Također bolujem od multiple skleroze, tako da sad i zbog zdravlja moram ponekad stati na kočnicu.

Kada gledam unatrag, najveći problem mi je bio što sam bila loš menadžer, a to Vas ne mogu naučiti u školi, već se ući godinama kroz iskustvo.

ivana ozegovic slider new final 2 1024x559 min

  • ŽIN: Kakav je vaš odnos s novcem?

Ivana: Novac gledam kao sredstvo koje nam je potrebno u svakodnevnom životu, a i pomoću njega, mi koji smo poduzetnici možemo pomoći drugima bilo humanitarno ili zapošljavanjem.

  • ŽIN: Vidjela sam da planirate biti televizijska novinarka. Možete li reći nešto više u vezi toga?

Ivana: To je bio zadnji izazov koji sam htjela ostvariti prije par godina, kako bi se riješila treme pred kamerama, ali je zahtijevalo dosta financija za pokretanjem vlastite emisije.

Kako uvijek kažem, nikad ne recite nikad, ali nekako bi se u današnje vrijeme više mogla vidjeti u ulozi radijske voditeljice.

  • ŽIN: Trenutno ste koordinatorica u odboru za sport u UGP-u. Biste li htjeli naglasiti u vezi ovog dijela nešto što je ključno da znamo, a bitno je za fitness industriju?

Ivana: Udruga Glas poduzetnika je napokon nešto pozitivno što se dogodilo poduzetnicima iza koje stoje ljudi koje iznimno cijenim i poštujem.

Odbor za sport djeluje na lokalnoj i državnoj razini, a bavi se predlaganjem poreznih reformi, zalaganjem za ukidanjem nameta, stvaranjem boljih uvjeta poslovanja pravnih subjekata kao što su teretane, rekreacijski i fitness centri, poliklinike za sportsku medicinu i drugi pravni subjekti koji doprinose zdravstvenom stanju građana.

Tijekom epidemije zalagali smo se za otvaranje teretana, radili na prijedlogu novog Zakona o sportu i dr., a trenutno radimo na novom parafiskalnom nametu kojim bi ugostiteljski objekt ili frizerski salon plaćao novi ZAMP ukoliko bi u svom prostoru davali gostima informativne publikacije.

  • ŽIN: I za kraj – što mislite da je ključno za uspjeh u poduzetništvu?

Ivana: Nemam točnu definiciju uspjeha u poduzetništvu.

Biti poduzetnikom nije lako, to je posao gdje nema radnog vremena i svakim danom ste više dužni državi, a ako imate i djelatnike, onda imate i odgovornost prema njima, a svim poduzetnicima savjetujem da uvijek rade na sebi.

Foto: privatna arhiva Ivane Ožegović

Kontakt: ivana@domino-mod.com

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn