Zdrav odnos
s novcem

Isplati li se kupiti nekretninu za najam?

isplati-li-se-ulagati-u-nekretninu

Isplati li se kupiti nekretninu za najam?

U trenutku kad su cijene i dalje u uzlaznom trendu, unatoč tome što tržište pada, postavlja se pitanje isplati li se uložiti u nekretninu kao investiciju za mirovinu. S obzirom na to da mirovinski sustav ne ulijeva povjerenje, svakako treba razmisliti kako se osigurati za stare dane.

Kupnja nekretnine je uvijek opcija

U trenutku kad su kamate na štednju niske ili ih uopće nema, a inflacija, kao posljedica korona krize i velike količine novaca na tržištu će ostaviti posljedice, svakako se isplati kupnjom nekretnine zadržati vrijednost novca.

Ukoliko imate nešto ušteđevine i razmišljate o kupnji nekretnine koja će vam u budućnosti donositi prihod i osigurati financijski stabilniju starost, u nastavku slijedi kratki izračun.

Na primjer, odlučili ste se na kupnju dvosobnog stana na Trešnjevci od 45 metara kvadratnih po cijeni od 97.000 eura. Stan je potrebno kozmetički urediti i namjestiti. Recimo da vam za to treba još 10.000 eura koje imate ušteđeno. Ukupna investicija s porezom od tri posto i svim ostalim troškovima tada bi bila 110.000 eura, od čega je 100.000 eura financirano putem kredita na 20 godina.

Ukoiko se odlučite na kredit, mjesečna rata za stambeni kredit u iznosu od 100.000 eura, s rokom otplate 20 godina, iznosi 544 eura, što bi značilo da će se banci vratiti nekih 30.000 eura više. Kad se taj iznos doda trošku za stjecanje i uređenje stana, dolazimo do ukupne investicija od 130.000 eura.

Taj konkretni stan trenutno na tržištu dobiva najamninu od 550 eura mjesečno, odnosno kad se oduzme porez na najam, vlasnicima ostaje oko 500 euramjesečno, što je 6000 eura godišnje neto, i ekvivalent pet do šest posto kamati na štednju.

Ne treba zanemariti ni značajnu stavku da vrijednost nekretnine na lokaciji kao što je Trešnjevka zadržava vrijednost – odnosno ona u manjem postotku i raste iz godine.

Možda se godišnji prihod od pet do šest posto na ušteđevinu ne čini idealnim, ali ovo nije brza zarada nego investicija na više godina koja će vlasnicima svakako donijeti sigurnosti i financijsko olakšanje.

Kao usporedba, kad bi taj novac stavili u banku, gdje su kamatne stope trenutno vrlo niske 0,1 – 0,2 posto, u banci bi u godinu dana na 100.000 eura pojedinac zaradio u najboljem slučaju 200 eura. S obzirom na inflaciju, bitno je spomenuti da novac iz godine u godinu gubi vrijednost.

I sada, da odgovorim na pitanje isplati li se ulagati u nekretnine – odgovor je da.

Ostaje jedino otvoreno koji je vremenski period ulaganja, a on pak ovisi o kapacitetima pojedinca.

Ovaj oblik ulaganja svakako nije brza zarada, ali je isplativ na duge staze. Važno je da ne precijenite svoje kapacitete i budete realni u svojim investicijama. Iskustvo nam pokazuje da je dobro izabrana nekretnina najbolja investicija.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn