Zdrav odnos
s novcem

Irena Herceg: Poduzetništvom se mijenja moj odnos prema novcu – naučila sam biti odgovorna i prema njemu i prema sebi

Irena Herceg: Poduzetništvom se mijenja moj odnos prema novcu – naučila sam biti odgovorna i prema njemu i prema sebi

Irena Herceg profesionalna je vizažistica, beauty savjetnica, edukator i beauty kolumnistica. Diplomu vizažistice stekla je na make up akademiji Ministry Of Beauty te je završila brojne edukacije vezane uz preparativnu i dekorativnu kozmetiku.

Danas je vlasnica HI Makeup studija gdje osim usluga šminkanja drži i školu šminkanja za osobne potrebe.

  • ŽIN: Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Irena: Moj poduzetnički put krenuo je tek u zrelijoj dobi, u 42. godini života. Do tada sam veći dio godina radila kao voditeljica jedne od najluksuznijih parfumerija u to doba kod nas gdje sam pohađajući mnoštvo edukacija u Parizu, naučila puno o preparativnoj i dekorativnoj kozmetici te naučila šminkati.

Tamo sam se zaljubila u kozmetiku, šminku i parfeme te je ta ljubav s godinama samo rasla. U jednom trenutku sam shvatila i odlučila da se želim baviti svime što ima veze sa šminkanjem. Sa 40 godina završila sam školu šminkanja za profesionalnu vizažisticu kod Borisa Čavline.

Dok sam radila u parfumeriji uživala sam u savjetovanju i pomaganju ženama kako i što da odaberu za svoje lice od preparativne i dekorativne kozmetike. Šminkala sam ih i pronalazila s njima kombinacije koje su najbolje za njih i koje im najljepše pristaju da bi bile zadovoljne svojim izgledom.

Tako sam, osim profesionalnog šminkanja kojim se bavim 20-tak godina, prije 10 godina otvorila svoju školu šminkanja za osobne potrebe. Osmislila sam nekoliko programa kako bih zadovoljila različite potrebe žena, napisala priručnik kojim se koristimo prilikom edukacije i koji svaka klijentica dobije na poklon te u sklopu škole idem sa svojim klijenticama u kupnju šminke jer mi je jako važno da odaberu najbolje za sebe.

Foto: Irena Herceg

Uživam u šminkanju, ne u maski i kompletnoj transformaciji osobnosti žene, već u diskretnom i nježnom isticanju njezine osobne ljepote. Podjednako uživam u prenošenju znanja kroz školu šminkanja i razne radionice šminkanja koje organiziram u HI make up studiju. Smatram da svaka žena može naučiti diskretno istaknuti ljepotu svoga lica i prekriti nedostatke.

  • ŽIN: Istraživanja su pokazala da uređenije i ljepše žene više zarađuju. Kakav je tvoj komentar na to? Zašto je izgled bitan i što je najvažnije da izgledamo kao milijun dolara?

Irena: Istraživanja su pokazala da uređenije i ljepše žene više zarađuju što vjerujem da je točno. Smatram da profesionalan izgled žene treba poduprijeti njena znanja i njezina profesionalna postignuća, zbog čega je izgled kompetentno i uvjerljivo važan.

Kad se uredimo i našminkamo, zauzimamo sigurniji stav – držimo se uspravnije, ton glasa nam je sigurniji pa tako i kompletan nastup. Moje iskustvo potvrđuje da je uvijek tako.

Ne trebamo biti izrazito lijepe, ali trebamo biti sređene jer svaka od nas ima neku svoju posebnu ljepotu, a ona može doći do izražaja kad smo zadovoljne same sa sobom i svojim izgledom.

Osnovno pravilo šminkanja za poslovne prilike jest manje je više, ali treba imati na umu da je nimalo šminke na licu poslovne žene jednako loše kao i previše šminke. Ne želimo ostaviti dojam da smo previše okupirane svojim izgledom, ali isto tako i da nimalo ne vodimo brigu o svom izgledu. Stoga bi trebalo koristiti šminku u svoju korist.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Irena: Moj odnos prema novcu se jako mijenjao s godinama. Nisam znala štedjeti, nisam znala niti ulagati, živjela sam od danas do sutra i uvijek potrošila sve što sam zaradila. Živjela sam u braku 20 godina i moram reći da je u dvoje lakše jer se uvijek možete osloniti jedan na drugoga.

Iako radim od svoje 18. godine i uvijek sam imala svoju plaću, nisam bila odgovorna. Kad kažem lakše, ne mislim da je to bolje već dapače, nije dobro.

Sa poduzetništvom se mijenja moj odnos prema novcu, naučila sam štedjeti da bih mogla ulagati. Naučila sam se odgovornosti prema sebi i prema novcu. Zato sam jako zahvalna.

  • ŽIN: Štediš li za mirovinu? U što investiraš?

Irena: Za mirovinu ne štedim, to mi je sljedeći korak. Još uvijek ulažem u posao jer ga širim. Samohrana sam majka tri sina od kojih su dvojica tek posljednjih par godina postali samostalni, a treći je još školarac.

  • ŽIN: Koje si pogreške napravila dosada s novcem?

Irena: Voljela bi da mi je netko usadio taj poduzetnički duh, ali nije. Možda je i bilo pokušaja, ali vjerojatno ja nisam bila spremna i nisam slušala.

Stvaraj sama i ulaži je nešto što sam dosta kasno naučila. Vjerujem da će našoj djeci gledajući i slušajući nas biti lakše naučiti razmišljati i živjeti na taj način. Svoju djecu tome učim.

  • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Irena: Mlađoj verziji sebe bi savjetovala da bude sigurnija u sebe, svoja znanja i razmišljanja, da kad nešto odluči primi se posla i ide u ostvarenje svojih ciljeva. Da pažljivo bira ljude kojima će se okružiti jer je ljubav i podrška bliskih ljudi izuzetno važna za svaki oblik osobnog razvoja jer samo ukoliko se osobno razvijaš možeš napredovati privatno i poslovno.

  • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Irena: Isto što bi rekla mlađoj verziji sebe je i moja poruka čitateljicama uz drži se svoje vizije i ono što je moja mama meni uvijek govorila: Žena mora imati svoj novac bez obzira koliko on zarađuje!

Foto: Privatna arhiva Irene Herceg

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn