Zdrav odnos
s novcem

Inventura: Zašto je važna i kada ju je i kako najbolje organizirati?

Inventura: Zašto je važna i kada ju je i kako najbolje organizirati?

Kraj godine je period kada se svi bave inventurama i u pravilu većina baš nije oduševljena tim poslom, a često niti rezultatom. No, postoji zakonska obveza tako da tvrtke moraju provesti popis imovine, u suprotnom posljedice su kazne kako za tvrtku tako i za odgovornu osobu.

Godišnji popis ili inventura zakonska je obveza koju je potrebno provesti minimalno jednom tijekom poslovne godine. Cilj inventure je da se utvrdi i uskladi stvarno stanje sa stanjem u poslovnim knjigama tvrtke.

Što je sve predmet inventure?

Popisuje se sve čime tvrtka raspolaže, odnosna sva imovina i obveze. Pod pojmom imovine podrazumijevamo svu materijalnu imovinu kao zalihe sirovina, materijala, gotovih proizvoda, nedovršene proizvodnje, rezervnih dijelova i slično, zatim osnovna sredstva i sitni inventar. U imovinu se još ubrajaju i nenaplaćena potraživanja od kupaca, dani krediti i pozajmice, depoziti, vrijednosni papiri, kao i novac na računima tvrtke i blagajni.

Popis obveza koje tvrtka ima uključuju neplaćene obveze prema dobavljačima, primljeni krediti, neisplaćene plaće, davanja državi i sl.

 

Foto: Pexels

6 glavnih benefita koje inventura donosi, a koje bi svaki direktor trebao uzeti u obzir

1. Povećanje profita

Možete povećati profitnu maržu utvrđivanjem točne vrijednosti imovine koje tvrtka posjeduje te ukoliko dođe do poremećaja da se poduzmu određeni koraci na vrijeme.

2. Koeficijent obrtaja

Redovitim provođenjem inventura imamo jasniji uvid u podatke koji se proizvodi bolje prodaju, u što treba investirati, ali i ukoliko imamo nekurentne zalihe da poduzmemo akcije u njihovom rješavanju i pretvaranju u novac.

3. Točna vrijednost imovine

Zalihe su imovina te predstavljaju važnu stavku za naše knjigovodstvo i financije. Vrijednost zaliha ima utjecaj na rezultat poslovanja, stoga su i predmet kontrole kako unutarnje tako i vanjske revizije.

4. Zalihe u stvarnom vremenu

Ažurna i točna evidencija o zalihama utječe na efikasnost poslovanja te omogućuje pravovremeno naručivanje. Također, daje uvid o eventualnim oštećenjima (škartu), ali i potencijalnim krađama.

5. Rok trajanja

Ukoliko poslujemo sa robom koja je sezonska ili ima ograničenja u roku trajanja, tada je uvid u točno i ažurno vođenje zaliha ključno kako bi se izbjegli eventualni gubici za tvrtku.

6. Nabavne cijene

Ažurnim provođenjem inventure, možemo pratiti kretanje nabavnih cijena po kojima vodimo naše zalihe u odnosu na trenutne nabavne cijene na tržištu. Ukoliko postoje razlike možemo donositi o prodajnim cijenama i profitabilnosti poslovanja.

Što bih svakom vlasniku trebao biti prioritet znati?

 • Koje zalihe ima?
 • Koliko je financijskih sredstava uložio u njih?
 • Kada će zalihe biti pretvorene u prihod?

Jedan dio svojih usluga orijentirala sam na podršku pri organizaciji i provođenju usluge inventure i edukaciji djelatnika koji su uključeni u samu provedbu. Imam nekoliko klijenata s kojima uspješno surađujem na ovom području.

No, krajem godine, baš u ovo vrijeme, dolazi sve više upita zainteresiranih klijenata koji nisu zadovoljni svojim brojanjem i rezultatom brojanja, pa bi voljeli da to odradi netko drugi za njih. Netko neovisan. I to je ok! Ukoliko vidim da je razlog za outsourcing ove usluge isključivo vrijeme i resursi, takav posao prihvaćam.

No, javljaju se i klijenti koji nisu zadovoljni svojim stanjem u poslovnim knjigama i rezultatima inventure, pa stoga traže moju neovisnu uslugu. I moj odgovor je da i neovisna inventura neće dati dobre rezultate ukoliko stanje u skladištu nije ok.

Da, nemojmo se zavaravati, rezultat inventure je samo posljedica načina na koji vodimo skladišno poslovanje:

 • kako evidentiramo ulaze i izlaze,
 • tko je odgovoran za proces upravljanja zalihama,
 • tko naručuje,
 • na koji način se roba razdužuje sa skladišta i u kojem trenutku,
 • što kada imamo proizvodnju u tijeku, a što kada je dio proizvoda na doradi kod kooperanata,
 • što sa škartom,
 • kako se roba šifrira,
 • zna li se gdje roba stoji na skladištu,
 • imamo li adekvatnu informatičku podršku i sl.

Upravo zato vaša inventura ne počinje 20.12. ili kojeg već datuma planirate, već 01.01. i to organizacijom skladišnog poslovanja. Ukoliko su odgovori na gore navedena pitanja većinom jasni, tada će i vaša inventura biti brza, precizna i točna.

No, ukoliko imate dileme, tada zatražite pomoć pravovremeno, jer krajem godine je već kasno.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn