Zdrav odnos
s novcem

Sandra Ferenčak – MyTetka: Nemojte se bojati neuspjeha. Imajte više vjere u sebe. Pametno štedite i hrabro investirajte

mytetka

Sandra Ferenčak – MyTetka: Nemojte se bojati neuspjeha. Imajte više vjere u sebe. Pametno štedite i hrabro investirajte

Razgovarali smo sa Sandrom Ferenčak, poznatom pod imenom MyTetka, koja pod istim imenom piše i blog o financijama. Često naglašava da je važno biti financijski fit, a svoju publiku poučava i kako i u što investirati. Više o tome kako voditi svoje financije, pročitajte u nastavku.

 • ŽIN: Prva si i vodeća financijska blogerica u Hrvatskoj i šire, kako si došla na ideju da pokreneš svoj blog?

Sandra: Blog sam pokrenula iz osobne frustracije, a i želje da pomognem svima koji su, kao i ja, bili zbunjeni količinom često neprovjerenih informacija na portalima te, za naše krajeve, neprimjenjivih financijskih savjeta. Čitanjem takvih članaka sam shvatila kako neke financijske koncepte mogu objasniti jednostavnim jezikom i tako svijet financija približiti običnim ljudima.

Financijska industrija, bar po mom mišljenju, sve to pretjerano mistificira, a motivi im nisu nužno naša dobrobit, već zarada. U tome nije ništa loše, no mi nismo osposobljeni kritički te stvari promatrati te tako razdvojiti ‘žito od kukolja’.

 • ŽIN: Što je to ključno što svi moramo znati oko novca? Što je presudno za žene?

Sandra: Moramo se svi što prije financijski opismeniti. Često se smatra kako se financijska pismenost svodi na financijsko znanje, no ono je samo jedna od tri komponente ukupne pismenosti.

Vrlo smo loši u upravljanju i planiranju financija, a katastrofalni u odnosu prema novcu.

Žene, bar po svim istraživanjima koje sam čitala (i vlastitim anketama na blogu), su naročito u zaostatku u segmentu financijskog znanja u odnosu na muškarce. No, taj je dio najlakše popraviti jer tvrdim kako u financijama valja dobro znati samo par ključnih koncepata i bit ćete u top deset posto cijele populacije.

Naravno, glavni problem žena su niska primanja.

Kao što znamo, žene se u puno većoj mjeri skrbe za starije i nemoćne članove obitelji te djecu, a za taj rad ne bivaju plaćene. Kada bi možda i htjele graditi karijeru ili više zarađivati, često za tako nešto ne nalaze vremena u gomili obaveza koje svakodnevno imaju.

Zbog činjenice kako su na porodiljnom dopustu često su penalizirane te kaskaju u karijeri u odnosu na muškarce, a kasnije u starosti iz tog razloga imaju i manje mirovine. Sve to, u kombinaciji s duljim životnim vijekom, stavlja nas u puno lošiju situaciju od muškaraca.

Osim toga, po mojem mišljenju glavnog razloga, odnosno nemogućnosti žena da kreiraju značajniju štednju, drugi je često i manjak samopouzdanja te nesklonost riziku. To je najviše izraženo kod investiranja gdje su žene izrazito konzervativne pa novac drže na računu u bankama bojeći se uložiti.

Muškarci su u tome puno hrabriji, često i granično hazarderi, no odličan put bi bila neka sredina.

Svojim pisanjem nastojim žene ohrabriti da što prije počnu ulagati za sebe i svoju djecu – životi će im biti neizmjerno lakši.

Portal Žene i novac također radi odličnu stvar u edukaciji žena o tome kako mogu same kreirati svoju budućnost, imati vlastiti posao, bolje zarađivati, biti samopouzdanije i hrabrije.

Mi smo sebi često najveći neprijatelj, nitko nas ne može podcijeniti onoliko koliko smo to u stanju same. Jednostavno trebamo više hrabrosti jer kad se nečega prihvatimo, to jako dobro radimo.

 • ŽIN: Što znači biti financijski fit?

Veliki sam zagovornik fizičkog fitnesa i tu vidim velike sličnost s onim financijskim.

Financijski fit osoba je ona koja živi bez dugova (naročito tu mislim na minuse po tekućim računima ili dugove po kreditnim karticama) i u granicama svojih objektivnih financijskih mogućnosti, redovito štedi i pametno investira.

 • ŽIN: Kako pametno postaviti svoje financijske ciljeve?

Ljepota financijskih ciljeva je to što se njih da jednostavno izračunati i lako su mjerljivi. U velikoj mjeri ovise o nama samima i to ih čini različitima od nekih drugih stvari u životu. Nažalost, nemam često priliku sresti osobe koje općenito postavljaju životne ciljeve, a kamoli one financijske.

Vrijedni ciljevi trebaju biti izazovni, moraju nas trgnuti iz zone komfora, a da bi ih ostvarili, potreban je dobar plan, često financijski.

 • ŽIN: Kako izaći iz duga? Je li baš svaki dug – loš dug?

Nekoliko osoba koje su mi se obratile za pomoć imaju problem s dugovima. Ti su dugovi nastali kao posljedica većih želja nego mogućnosti, a s vremenom su narasli do nepojmljivih granica.

Dugovi su kao okovi koji vam ne daju naprijed. Iz njih se može izvući tek nakon čvrste odluke i uz puno mentalne discipline. To je moguće ukoliko u potpunosti automatiziramo svoje financije i od sebe maknemo sve ono što nas potiče na potrošačko ponašanje.

Naravno, nisu svi dugovi loši. Loš dug je onaj potrošački gdje bismo trebali prvo štedjeti, a tek onda si nešto priuštiti.

Dobar dug je onaj koji nam otvara mogućnosti, bilo da se radi o edukaciji koju kasnije možemo unovčiti kroz veću zaradu, dug za pokretanje vlastitog posla i slično. Stambeni kredit pripada u kategoriju dobrog duga, ali samo do određenih granica i pod određenim uvjetima. Tipa, ne bih savjetovala zadužiti se duže od 15 godina. Ako si uz današnje kamatne stope to ne možete priuštiti, onda imate problem na prihodovnoj strani i primarno bi na njoj trebalo raditi.

 • ŽIN: Kako početi štedjeti?

Početi se treba odmah, makar i s malim iznosima. Velik broj ljudi ne štedi uopće, a značajan broj štedi premalo. Štednja bi trebala iznositi bar 20 posto prihoda. Ukoliko to niste u mogućnosti odmah, neka vam to bude dugoročan cilj. I, naravno, u mojem je rječniku štednja = investiranje, tako da novac nemojte ostaviti samo da sjedi.

 • ŽIN: Odakle krenuti ako želimo investirati? Žene su manje sklone riziku kažu, pa što bi nama savjetovala?

Nekada su mogućnosti bile vrlo ograničene. Dok su banke davale dobre kamate na štednju, nije bilo potrebe tražiti dalje. Međutim, danas su kamatne stope jednake nuli (praktično negativne ako uzmete inflaciju u obzir) i potrebno je tražiti druge i pametnije načine.

Moj izbor su ETF-ovi, odnosno indeksni fondovi koji ulažu u globalne dionice i obveznice. O njima često pišem na svom blogu i smatram ih najboljim načinom investiranja za sve nas kojima to nije osnovni posao. Takav način investiranja je pasivan, što znači kako ne buljite u ekrane svako malo prateći svoj portfelj, već kontinuirano i dugoročno investirate u rast svjetske ekonomije.

 • ŽIN: U što se danas najviše isplati investirati, jesu li to kriptovalute, ETF-ovi ili pak nekretnine?

Sigurna sam kako će se svi složiti kad kažem kako je, prije svega, najvažnije investirati u sebe, svoje zdravlje i obrazovanje. Moramo u svakom trenutku biti zapošljivi, odnosno, u stanju ponuditi svoja znanja i vještine tržištu koje je to spremno nagraditi.

No, ako ostavimo to dvoje po strani, moj odgovor je pametno odabrani globalno diverzificirani ETF-ovi niskih naknada. Da pojasnim, niske naknade su one koje se kreću od 0,10 do 0,30 posto, a globalna diverzifikacija znači ulagati u najbolje kompanije na svijetu. One su motor rasta svjetske ekonomije i nema niti jednog razloga ne imati takve investicije u svom portfelju.

Kriptovalute su špekulativna i vrlo rizična imovina, u zadnjih nekoliko dana pokazale su kako mogu biti volatilne te ne bih savjetovala držati ih u svom portfelju u značajnijem iznosu.

O investiranju u nekretnine sam baš nedavno pisala na blogu, u njih također možete ulagati putem ETF-ova s vrlo malo novaca.

No, ipak, u svemu navedenom, na dugi rok dala bih prednost dionicama, odnosno dioničkim indeksnim fondovima. Povijest kaže da su one svojim investitorima bile najbolji izbor.

 • ŽIN: Što misliš o diverzifikaciji rizika?

Jako važno i to ne samo u investiranju. Rizik diverzificiramo i tako što imamo nekoliko izvora prihoda. To mogu biti dividende, kamate, najamnina, drugi posao i slično. Sama znaš kako je unutar vlastitog posla potrebno imati nekoliko različitih izvora, nikada se ne oslanjati na samo jedan. Situacija prošle godine to je najbolje pokazala.

U investiranju su ETF-ovi odlični upravo zbog diverzifikacije. Njihovom kupnjom ulažemo u košaru različitih dionica, obveznica i drugih financijskih instrumenata, ne stavljamo sve svoje novce na jednu kartu.

 • ŽIN: Kad i kako početi štedjeti za mirovinu?

Početi što prije. Idealno od rođenja.

Ako ne tad, onda s prvom plaćom ili zaradom. Naš mirovinski sustav već sada ne može pokriti potrebe današnjih umirovljenika. To je ozbiljan problem i svatko tko se sjeti štedjeti prekasno može imati velikih problema u starosti.

Osim toga, najbolji efekti investiranja su upravo na dugi rok, složena kamata je predivna stvar i onaj tko ju poznaje pokušat će iskoristiti tu činjenicu.

Evo konkretnog primjera: S&P 500 indeks je u zadnjih 25 godina donosio prinos od oko 10 posto godišnje. Ukratko, jednokratna uplata od 10.000 kuna ili eura značila bih vam 120 tisuća po isteku tih 25 godina. Možda nemate tolike godine štednje više ispred sebe, ali dovoljno dobre rezultate možete imati na 5, 10 ili 15. Još važnije, ako razmišljate kako učiniti najbolju stvar za svoju djecu, investirajte što prije, dobro će im doći kasnije u životu.

 • ŽIN: Što bi ti poručila mlađoj sebi, što bi voljela da si znala prije 20 godina, na primjer?

Sandra: Prije svega, ne bih ništa unatrag mijenjala. Usponi i padovi doveli su me tu gdje sam danas i ne bih bila ista osoba da sam išla nekim drugim, moguće pametnijim (i manje napornim) putem. Voljela bih da sam tada bila (a vrijedi i sada) odvažnija i više vjerovala u sebe i svoje sposobnosti.

 • ŽIN: Koji bi bio tvoj najvažniji savjet našim čitateljicama?

Sandra: Savjet je jednostavan jer se redom radi o pametnim i sposobnim ženama: uvijek stojte na vlastitim nogama, financijski i svakako drugačije samostalne. Nemojte se bojati neuspjeha, budite svoje, pametno štedite i hrabro investirajte.

Sandru možete pratiti na blogu MyTetka, a naša preporuka je da poslušate i epizodu Surovih strasti gdje je bila gošća.

Foto: privatna arhiva Sandre Ferenčak

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn