Zdrav odnos
s novcem

Nevena Rendeli Vejzović: Financijska neovisnost žena za mene je najvažnija stvar i bit feminizma

Nevena Rendeli

Nevena Rendeli Vejzović: Financijska neovisnost žena za mene je najvažnija stvar i bit feminizma

Razgovarali smo s poznatom novinarkom i voditeljicom, odnedavno i samostalnom poduzetnicom Nevenom Rendeli Vejzović. Evo što nam je otkrila o vlastitom odnosu s novcem, štednji i kreiranju budžeta.

  • ŽIN: Što je novac za tebe?

Nevena: Novac je za mene osigurač, pružatelj života kakvog želim i volim. Ali ne bih rekla da sam pretjerano materijalni tip niti netko tko o novcu previše razmišlja. Iskreno, počela sam raditi sa 16 godina, na radiju i poslije na televiziji, tako da sam vrlo rano imala svoj novac i to mi je omogućilo da nikad ne razmišljam o tome kako bi bilo da imam više.

Sjećam se da mi je prvi honorar bio 500 kuna i da sam bila presretna s tim. Odrasla sam u građanskoj obitelji u kojoj su mama i tata privređivali i na svu sreću nas djecu nisu opterećivali financijskom situacijom. Uvijek smo imali, ali ne za razbacivanje.

Tipa u srednjoj školi smo brat i ja išli učiti strane jezike u inozemstvo i sjećam se da su se mama i tata za to morali dobro stisnuti kako bi nam to omogućili. Možda baš zato i pamtim to putovanje tako dobro jer znam da im nije bilo jednostavno.

U svakom slučaju, kod nas doma je obrazovanje uvijek bilo na prvom mjestu, pa koliko god da je nešto koštalo, tipa škole stranih jezika, dodatne aktivnosti, putovanja, za to se novac uvijek nekako nalazio. Za neke druge ekstravagancije baš i ne, ali ne mogu reći da mi je nešto nedostajalo. I brat i ja smo završili fakultete, ja čak i dva, govorimo svaki po tri strana jezika, rekla bih da su moji roditelji dobro ulagali.

  • ŽIN: Kako bi opisala svoj odnos s novcem? Je li se on mijenjao tijekom godina?

Nevena: Kako sam i sama zarađivala, vrlo rano sam naučila cijeniti novac i shvatila kako ću do njega doći – radom. Naravno da mi s vremenom 500 kn nije bilo dovoljno, pa kad sam navršila 18, tražila sam na radiju da radim i preko tjedna, a ne samo vikendom.

U jednoj fazi svog života živjela sam kratko s dečkom u inozemstvu. On je zarađivao tada dosta, a ja ništa. Nikad se nisam osjećala lošije. Iako sam tada bila jako mlada, pretpostavljam da je i naša veza puknula baš zbog toga. Njemu nikako nije bilo jasno zašto mi nije dovoljno to što nam on može priuštiti sve, a ja se nikako nisam mogla pomiriti s činjenicom da moram ‘žicati’ novce.

Financijska neovisnost žena za mene je najvažnija stvar i bit feminizma. Bez toga je teško o bilo čemu uopće razgovarati.

  • ŽIN: Na što najviše trošiš, kako štediš?

Nevena: Danas najviše trošim na svakodnevne troškove, a s troje djece i suprugovih još dvoje, ti troškovi nisu mali. I na putovanja. Za putovanja ne žalim potrošenog novca i nikad na putovanjima ne razmišljam je li nešto skupo ili nije. Ok, poslije me malo zaboli glava kad kartice dođu na naplatu, ali i to pregrmim, a uspomene ostaju zauvijek.

Ulažem i u sebe, u svakodnevne edukacije i u posao. Nedavno sam pokrenula vlastitu tvrtku i trenutno smo u fazi ulaganja, ako se sve posloži kako zamišljamo, nadam se da će to biti najbolja odluka u mom životu.

Kad je štednja u pitanju nemam se s čime puno pohvaliti. Još uvijek su mi svakodnevni troškovi toliki da vrlo malo ostane sa strane, s druge strane imamo vlastiti stan (dio još otplaćujemo), auto (na leasing), a ušteđevinu uglavnom ulažemo u posao. Sve što imamo smo sami stekli, nismo nažalost imali puno koristi od nasljedstva. Planiram i neka životna osiguranja otvoriti, ali nisam po tom pitanju baš organizirana.

  • ŽIN: Što bi poručila mlađoj sebi?

Nevena: Nigdje ne žuri. Kad sam imala 18 godina, mislila sam da sve moram odjednom. Studirati na dva fakulteta, raditi, izlaziti, putovati. Da se mogu vratiti sve bih usporila. I studiranje i prvo zaposlenje i sigurno bih uzela godinu slobodno za putovanje svijetom. Kasnije rijetko kad to stignete.

  • ŽIN: Imaš li zajednički budžet sa suprugom?

Nevena: Imamo zajednički budžet, iako je to kod nas stihijski, ja plaćam sve račune jer je moj muž pravi umjetnik zbog kojeg bi nam valjda struju isključivali svaka tri mjeseca, a on je zadužen za hranu.

  • ŽIN: Što ćeš djecu podučiti o novcu?

Nevena: Djecu planiram učiti da novac ne pada s neba i da ne mogu dobiti sve što požele. Malo ih je previše za to :))).

Također, da je obrazovanje najvažnije no trudit ću se ne stvarati im pritisak da moraju sve napraviti do 22. godine. Naravno, morat će zaraditi sami za sve ono što im ja neću moći priuštiti. Ali dok ne zarađuju, nadam se da ću im moći omogućiti barem najbolje obrazovanje koje žele i podržati ih u njihovim željama.

  • ŽIN: Čestitamo ti što si nedavno postala sama svoja gazdarica, želimo ti puno uspjeha!

Nevena: Hvala na čestitkama. Jako se veselim svojoj poduzetničkoj priči i za sad uživam u svakom novom koraku. Wish me luck! 🙂

Foto: privatna arhiva Nevene Rendeli Vejzović

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn