Zdrav odnos
s novcem

Mia Bezjak: Ženska energija u sebi ima dozu čarolije, ustrajnosti i protočnosti što je bitno za rad sa suradnicima i vođenje projekata

m3m 1

Mia Bezjak: Ženska energija u sebi ima dozu čarolije, ustrajnosti i protočnosti što je bitno za rad sa suradnicima i vođenje projekata

Razgovarali smo s poduzetnicom Mijom Bezjak – vlasnicom marketinške agencije Brand Angel. Rekla nam je više o tome zašto je i kako postala poduzetnica te kako ona posluje na ženski način.

 

  • ŽIN: Što točno prodajete, odnosno naplaćujete?

Mia: Iako Brand Angel, ja sam zapravo crna ovca u oglašivačkoj industriji. Poduzetničko me iskustvo naučilo koliko se moraš naraditi da zaradiš novac da ga uopće uložiš u marketing. Izrazito sam stroga prema ulaganjima u marketing, s budžetom klijenta ponašam se kao da je moj i snažno me motivira učinkovitost.

Digitalna smo agencija i kreiramo digitalna brend iskustva koja čine razliku u prodaji. Facebook, Instagram, Google Ads, direct mailing, strategije komunikacije… Nema magle!

Dodatno, oduvijek sam imala talent da iz brendova, ali i ljudi, izvučem ono najbolje, adute i talente kojih ni sami nisu bili svjesni. I osnažila ih da rašire krila, da polete i da zablistaju… baš kako i zaslužuju!

Uzimamo najbolje iz tradicionalnog oglašavanja, a iskustvo 20-godišnjeg rada u agencijama koristimo kao snažnu platformu za stvaranje sadržaja koji gradi smislene i profitabilne odnose. Sve započinje kvalitetnom komunikacijskom strategijom.

S timom klijenta razvijamo proaktivne, kvalitetne i rasterećujuće poslovne odnose. Smatram da klijenta trebam rasteretiti brige o društvenim mrežama ako ja preuzmem posao. Klijent osobito u malom poduzetništvu ne smije još dodatno gubiti vrijeme na rad s agencijom. Volim taj ključ u ruke pristup gdje svatko zna što radi i prihvaća odgovornost za svoj rad.

Isto tako, smatram da poduzetnici koji su još mali mogu sami voditi društvene mreže dok ne dođu to točke kada to više doista vremenski ne stižu i kada trebaju doći do većeg broja klijenata. Njima pružamo odlične online edukacije kako voditi društvene mreže da fantastično izgledaju, a da poduzetnice pritom troše minimalno vrijeme uz maksimalan učinak. Transformacije su nevjerojatne! Zahvalna sam jer s godinama do izražaja dolaze neki moji skriveni talenti koji poguraju i poduzetnice i business. Jednostavno procvjetaju!

 

  • ŽIN: Kako ste krenuli u biznis i zašto?

Mia: S 43 godine.

Kada sam kao poduzetnica doživjela nedostatak strasti i dubine pristupa od strane agencija i suradnika, nadogradila sam tada svoje 20 godišnje iskustvo u marketingu, oplemenila ga novitetima i usmjerila se na distinktivnost na tržištu.

Bilo mi je žao da se dobri proizvodi ne prodaju unatoč značajnim budžetima koje su poduzetnici uložili u marketing. Duboko u sebi znala sam da može puno bolje!

Imam više od 20 godina iskustva rada u inozemstvu i Hrvatskoj i to baš na poslovima plasmana proizvoda i usluga, komunikacijskih strategija, više od 17 godina radila sam na fakultetu sa studentima učeći ih alatima prezentacije njihovih projekata i njih samih. Sva ta iskustva nadogradila sam sa zahtjevima doba u kojem živimo.

Nekoliko sam puta u životu kretala od početka. S 43, iako sam imala podosta privatnih izazova i situacija objektivno nije bila nimalo pogodna za pokretanje posla, osjećala sam da je to za mene jedini ispravni put. To je taj snažan osjećaj kada znaš da je došlo vrijeme i nitko i ništa te ne može spriječiti.

Ne čekajte idealan trenutak – svaki dan je idealan trenutak!

O fleksibilnosti radnog vremena da ni ne govorim – obaviš sve u svoje vrijeme, u svom ritmu.

 

  • ŽIN: Kako onda poslovati na ženski način?

Mia: Producentica sam po struci – kreativac u duši, a strateg u glavi tako da i za klijente i za sebe imam uvijek jasnu sliku – prihod/rashod/dobit.

Mi žene sklone smo slušanju najrazličitijih savjeta. Pogotovo za društvene mreže i marketing. Ljudi će vam svašta savjetovati, vrlo lako ćete u najboljoj namjeri potrošiti i vrijeme i novac na stvari koje vam poslovno ni ne trebaju. Kao kada u dućanu kupite dodatno još tri kreme od kojih nijedna čak nije ni za vaš tip kože!

To je izrazito važno na početku poslovanja jer trebate još ulagati u proizvod, ljude, uslugu… Srela sam previše poduzetnica koje su investirale u strategije koje nisu definirale najvažnije korake koje su im trebali, koje su trošile sate i sate na Instagramu i iscrpljivale se jer im je to netko savjetovao tako, a pritom nisu, primjerice, stigle potražiti EU fondove, završiti započete projekte od kojih žive ili sl.

Osnažite se i znajte što želite. Uključite intuiciju kada birate suradnike. Budite svjesne utroška vremena na stvari koje radite. Društvene mreže su alati za postizanje vaših ciljeva, a ne medij na kojem ćete provesti dnevno još dva sata previše.

Kreativne smo, intuitivne, ženska energija u sebi ima dozu čarolije, ustrajnosti i protočnosti koje su vrlo bitne za rad sa suradnicima i vođenju projekata.

A tek kako pričamo priče… Sve je u nama. Po meni je ključno rasporediti snagu, uvijek kažem da trčim višegodišnji maraton, a ne kratku utrku.

Život sam po sebi donosi puno izazova i pravo je umijeće održati tempo sve te godine. I čistu glavu da znaš kamo ideš i što želiš. Obaveze su tada samo mali kotačići koje je potrebno odrađivati. Treba održati i duh i vlastitu energiju da koračamo dalje a ne da zastajkujemo ili skrećemo s puta zbog tuđih mišljenja ili samosabotaže (kada odgađamo, tražimo peto mišljenje, opravdavamo se, tražimo još jednu edukaciju, čekamo da djeca narastu, da nam netko drugi ponudi priliku…)

Ponavljam – baš sve je u nama! U radu s poduzetnicama dnevno pronalazim toliko neispričanih lijepih priča koje godinama čekaju da izađu, zarobljene u kavezu vlastitih strahova i razmišljanja.

A jednom kada izađu van obično kao val pokreću i poslove ali i privatne živote. Potpuno druga energija koja otvara brojna vrata bez previše napora. Pa što toliko čekamo? Zašto ih ne ispričamo odmah?

Foto: privatna arhiva Mije Bezjak

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn