Zdrav odnos
s novcem

Marijana Puljak: Trebaju nam poduzetnici koji će slobodno disati i stvarati nove vrijednosti, tako otvarati nova radna mjesta i plaće

marijana puljak

Marijana Puljak: Trebaju nam poduzetnici koji će slobodno disati i stvarati nove vrijednosti, tako otvarati nova radna mjesta i plaće

Razgovarali smo s Marijanom Puljak, saborskom zastupnicom stranke Centar, u vezi aktualnih tema – menstrualno siromaštvo te povećanje minimalne plaće. U nastavku pročitajte cijeli intervju.

 • ŽIN: Aktualna je tema tzv. pink tax, menstrualno siromaštvo, mnogi to ne razumiju, muškarci pa i mnoge žene. O čemu se zapravo radi i zašto je to potrebno?

Marijana: Pod pojmom menstrualno siromaštvo misli se na činjenicu da su menstrualne potrepštine, zbog njihove cijene, nedostupne mnogim ženama, djevojkama i djevojčicama.

Prema istraživanju o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine, menstrualno siromaštvo prisutno je i u Hrvatskoj.

Prema tim rezultatima, trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi.

Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka ili tampona da bi ih redovito mijenjale.

Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.

U Hrvatskoj porez na menstrualne potrepštine iznosi 25 posto, što je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu.

Visoka stopa PDV-a na esencijalnu higijensku potrepštinu, o kojoj ovisi polovica stanovništva, povećava društvene nejednakosti te diskriminira osobe s menstruacijom.

 • ŽIN: Naš je moto svaka žena mora imati svoj novac, a cilj nam je financijska neovisnost žena. Što se događa u Saboru po tim pitanjima, u smislu zakona i sličnog?

Marijana: Dokument u kojem bi trebalo naglasiti financijsku neovisnost žena je Nacionalna politika za ravnopravnost spolova koja već šest godina ne dolazi pred Sabor na usvajanje. Toliko o zakonima i pravilnicima koji bi trebali osigurati jednak tretman i financijsku neovisnost žena.

Upravo zbog toga je Inicijativa zastupnica, svaka zastupnica zasebno, uputila zastupnička pitanja predsjedniku Vlade s jednim jedinim pitanjem – kad ćete Nacionalnu politiku poslati na usvajanje u Sabor?

Ono što je posebno važno jest financijska pismenost, koju bi trebalo uvrstiti u kurikulume škola od najranijih dana.

 • ŽIN: Radite li vi žene zastupnice zajedno na nekim prijedlozima i inicijativama bez obzira na stranačku pripadnost?

Marijana: Jedna nadstranačka inicijativa oko koje smo se okupile je Inicijativa za jaču zaštitu žrtava seksualnog nasilja. Pokrenuo je naš Klub, Centra i GLAS-a, a nastala je nakon više skandala prošle godine oko seksualnog nasilja na Sveučilištu, kada su se digle i žene u cijeloj regiji.

Članice Inicijative su predstavnice gotovo svih klubova u Saboru.

Osim verbalne podrške žrtvama nasilja, naša je dužnost da s mjesta najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela pokrenemo jačanje institucija i alata kojim bi se puno više zaštitilo žrtve nasilja.

Jedan cilj smo već ostvarile, izmijenjen je kazneni zakon na način da je produljen rok za prijavu seksualnog nasilja, ranije je to bilo tri mjeseca.

 • ŽIN: Uskoro će biti riječi o minimalnoj plaći – što ti misliš o tome?

Marijana: Mislim da se država ne treba miješati u definiranje iznosa minimalne plaće.

U Saboru sam iznijela primjere europskih zemalja koje nemaju zakonski definiran iznos minimalne plaće, na primjer Austrija, Danska, Finska i Švedska.

Najbolji način podizanja plaća, minimalne plaće, ali i plaća općenito, je podizanje produktivnosti rada. Realne plaće stvaraju se u proizvodnji, a ne državnim odlukama.

Treba nam bogato društvo koje će biti posljedica razvijenog gospodarstva, poduzetnici koji će slobodno disati i stvarati nove vrijednosti, tako otvarati nova radna mjesta i kroz produktivnost podizati plaće, a ne državne intervencije.

 • ŽIN: Jesu li Hrvati siromašan narod – jesmo li najgori za život u EU ili je istina da smo obećana zemlja?

Marijana: Po većini pokazatelja i EU ljestvica koje govore o kvaliteti života u Hrvatskoj – mi smo na dnu. Možda su u nekim kategorijama od nas lošiji samo Bugarska i Rumunjska.

Kupovna moć građana Hrvatske je za trećinu niža od EU prosjeka. Jedino u čemu smo EU rekorderi, to je po razini korupcije.

Mi bismo mogli biti obećana zemlja, s obzirom na ljepotu krajolika, ljude, klimu, potencijale, no političke opcije koje upravljaju državom posljednjih 30 godina, dvije velike stranke na smjene, nisu se usudile provoditi toliko nužne reforme koje bi omogućile gospodarski rast i razvoj.

O reformama govore samo u vrijeme predizbornih kampanja, a kad dođu na vlast koriste je samo za provođenje populističkih mjera koje će im osigurati što duži ostanak na vlasti.

Hrvatskoj treba hitna reforma teritorijalnog ustroja, smanjenje jedinica lokalne samouprave, reforma javne uprave, pravosuđa, zdravstva, te smanjenje pritiska na poduzetnike da mogu stvarati nove vrijednosti i otvarati nova radna mjesta.

 • ŽIN: A kakav je tvoj odnos s novcem?

Marijana: Pažljiv, rekla bih. Ne trošim više nego što zaradim i prevrtim sve tri puta prije nego li se odlučim potrošiti.

Kad govorimo o stvaranju novca, nisam do sada imala hrabrosti upustiti se u poduzetničke vode, ali se divim ljudima koji imaju volje boriti se s cijelim sustavom birokracije koji je protiv njih.

 • ŽIN: Što si djecu naučila o novcu?

Marijana: Da isto tako budu pažljivi, da štede, misle na budućnost i misle isto tako i o manje sretnim ljudima kojima je naša pomoć potrebna.

 • ŽIN: Što su tebe roditelji naučili o novcu?

Marijana: Naučili su me kako je važno biti neovisan i imati svoj novac u džepu.

Kako potičem iz velike obitelji, imam dvije sestre i brata, otac je radio kao električar u tvornici, a majka je domaćica, nismo se mogli razbacivati. Uvijek smo vodili računa jedni o drugima, sa sestrama sam dijelila stvari, odjeću. Sve to me naučilo vrijednosti novca i kako treba paziti na troškove.

 • ŽIN: Što bi voljela da si znala ranije?

Marijana: Voljela bih da sam počela štedjeti ranije i da sam ranije naučila o raznim oblicima ulaganja, dionicama, fondovima i različitim načinima osobne štednje.

 • ŽIN: Koje si pogreške s novcem napravila?

Marijana: Za sada ne mislim da sam nešto posebno griješila s novcem. Uvijek se može pametnije ulagati ili trošiti, ali generalno mislim da smo svi skupa, i kao obitelj, pametno upravljali s onim što bi zaradili.

 • ŽIN: Što bi poručila ženama oko novca?

Marijana: Novac nije najvažnija stvar na svijetu i ne može kupiti sreću, ali je jako važno da znate upravljati novcem.

Ne smijemo biti robovi novca, no za ženu je svakako važno da bude samostalna, neovisna o ikome, da je odgovorna za sebe, svoju karijeru i financijsku situaciju. Kad sama zarađuje svoj vlastiti novac tada može sama planirati, sama koristiti novac za svoje troškove, ali ga i oploditi kroz razne načine ulaganja. Zato je važno da se i konstantno educira.

Foto: privatna arhiva Marijane Puljak

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn