Zdrav odnos
s novcem

Manuela Šola: Trošim na iskustva, znanja i stvari koje nam ostaju u trajnoj vrijednosti

Manuela-Šola

Manuela Šola: Trošim na iskustva, znanja i stvari koje nam ostaju u trajnoj vrijednosti

Razgovarali smo s Manuelom Šolom, direktoricom PR agencije Komunikacijski laboratorij, o njenom odnosu s novcem.

  • ŽIN: Što je za tebe novac, što ti novac predstavlja?

Manuela: Vjerujem da odnos prema novcu i uvjerenja koja imamo imaju duboki korijen u odgoju. Odgajana sam tako da u vrijednosnom sustavu vrlo visoko stoji element rada te da je novac posljedica toga. I to je nešto što mi je i ostalo. Novac za mene nije nužno zlo, već posljedica rada, truda i znanja. Novac mi nije tabu tema niti je to ikada bio.

Tijekom godina novac mi je uvijek predstavljao ostvarenje ciljeva, samo su se ciljevi mijenjali. Kada sam bila mlađa, sigurno sam bila površnija i sebičnija i tako sam i raspolagala privatnim novcem. Danas novcu pristupam pametnije i zrelije, više razmišljam o vrijednosti novca i vrijednosti dobivenog za isti.

  • ŽIN: Kako bi opisala svoj odnos s novcem? Mijenja li se on tijekom godina?

Manuela: Moj odnos prema novcu ili odnos s novcem se mijenjao tijekom godina – s odrastanjem i sazrijevanjem drugačiji pristup imam prema trošenju. Trošim pametnije i mudrije. Na iskustva, znanja i stvari koje nam ostaju u trajnoj vrijednosti.

  • ŽIN: Na što najviše trošiš? U što ulažeš? Kako štediš?

Manuela: Nekako je prihvatljivije reći da trošimo više na iskustva, a manje na stvari, i danas je to tako. Ali imala sam ja i fazu kada sam trošila puno i na stvari – to je ona mlađa i površnija ja. Danas se trudim pametno raspolagati novcem, puno više razmišljam o štednji i ulaganju nego prije, a ulažem u trajne stvari.

  • ŽIN: Savjet mlađoj sebi?

Manuela: Bilo je kako je trebalo biti.

  • ŽIN: Kako upravljaš s novcem budući imaš vlastite biznise?

Manuela: U poslu sam jako odgovorna u svim segmentima, ali ono što mi se sviđa u području financija u poslovanju je što sam posljednje dvije godine to područje stavila u svoj fokus – i naravno da kada nam je nešto u fokusu, da je puno bolje i kvalitetnije. Kao i puno nefinancijaša, nisam se voljela baviti financijama u kompaniji, ali onda sam shvatila u jednom trenutku da moram te da je i to moj posao, i to jako važni dio – i primila se posla. I sada sam bas zadovoljna da je tako.

  • ŽIN: Imaš li zajednički budžet s partnerom?

Manuela: Mi imamo dosta sličan pristup novcu i u vrijednosnom sustavu se u tom segmentu poklapamo. U startu smo dogovorili kako ćemo pristupiti tome i danas se toga držimo. Imamo zajednički budžet koji pokriva sve zajedničke trkoškove i zajedničke investicije, ali i moj partner i ja i dalje imamo svatko svoj budžet i potpuno samostalno upravljamo njime.

Budući da smo u odnosu gdje dijelimo puno interesa i vrijednosti, nekako nam je normalno da diskutiramo o većim stvarima, čisto kao razmjena ideja i misli (iako ja zapravo ništa ne znam o dionicama, ali slušam bar u tom razgovoru).

  • ŽIN: Što ćeš kćerkici reći za novac, što ćeš ju podučiti, jesi li već počela? Ako da, što i kako?

Manuela: I mom partneru i meni je to tema o kojoj puno pričamo jer nam je važna. Ona je još jako mala da bi razumjela vrijednost novca, ali ipak osjeti ju svaki put kada stoji ispred dvije stvari i mora odabrati samo jednu.

Važno nam je da zna da je novac plod rada i učenja, da ima zdrav pristup prema njemu, ali i da je svjesna što joj omogućuje. Mi joj trenutno omogućujemo jako dobar vrtić i nadam se da ćemo cijelo njezino školovanje to moći – to mi je trenutno privatno najvažnija investicija. I najveći poklon koji joj možemo dati.

Kontakt: Manuela Šola, vlasnica PR agencije Komunikacijski laboratorij; manuela.sola@komunikacijskilaboratorij.com

Foto: privatna arhiva Manuele Šole

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn