Zdrav odnos
s novcem

Manuela Šola: Bitno je prihvatiti da se društvo mijenja, način na koji trošimo se mijenja, pa i način na koji štedimo

manuela šola min

Manuela Šola: Bitno je prihvatiti da se društvo mijenja, način na koji trošimo se mijenja, pa i način na koji štedimo

Donosimo vam intervju s direktoricom PR agencije – Manuelom Šolom. Manuela već 17 godina uspješno vodi vlastiti biznis, nekada pod imenom Abrakadabra, a danas jednom od najpoznatijih agencija za odnose s javnošću u Hrvatskoj i regiji – Komunikacijski laboratorij. Manuela nam donosi detalje zašto je uopće krenula u poduzetništvo, što smatra da je ključno za uspjeh, a otkrila nam je i kakav je njen odnos s novcem.

ŽIN: Jedna ste od najuspješnijih hrvatskih poduzetnica. Kako ste krenuli u biznis i zašto?

Manuela: Agenciju sam otvorila prije 17 godina, tada se zvala Abrakadabra integrirane komunikacije. Kada stavimo to u kontekst godina koje sam imala, ne čudi da mi je glavna motivacija bila želja da upravljam svojim vremenom.

Naravno, brzo sam shvatila da poslovno vrijeme neću prilagođavati privatnom već obrnuto, ali kada imaš 26 godina to ne predstavlja prepreku.

Oduvijek sam smatrala da je zadovoljstvo onim što radiš, kao i dodatna vrijednost koju dobiješ kroz rad, dobra motivacija koja bi trebala rezultirati poslovnim uspjehom.

ŽIN: Što mislite da je ključno za uspjeh u poduzetništvu?

Manuela: Za mene je važno da se osjećam zadovoljno, da budem sretna s onime što radim, baš kao i kad sam pokretala posao. Mislim da svi koji ulaze u poduzetništvo s osnovnom motivacijom brze zarade novca ili uspjeha, svoj biznis osuđuju na neuspjeh.

Motivacija mora biti dodana vrijednost, stvaranje, zadovoljstvo poslom, utjecaj na društvo, a ostalo će doći s vremenom.

ŽIN: Kada govorimo o financijama, možete li navesti neku situaciju kada je novac imao pozitivan utjecaj na vaš život?

Manuela: Za mene, novac uvijek ima pozitivan utjecaj na život. Naravno da kada ga imaš dovoljno da to može pomoći kako bi život bio lakši i ljepši.

Koristimo ga za stvari koje volimo, putovanja, edukacije, iskustva. Definitivno utječe da imamo kvalitetniji život, ali naravno – nije garancija istog.

S novcem je često sve što radimo brže i jednostavnije, ne moramo toliko razmišljati o njemu. Kada je u pitanju posao, novac je presudan, ne možeš raditi ako nemaš novaca.

Iako je moja parola u poslu da kada imaš manje novaca, to ne znači zaustaviti sve troškove, naprotiv, nekada ih moramo i povećati, samo pametnije.

ŽIN: Također, možete li navesti neku situaciju kada je novac negativno utjecao na vaš život? 

Manuela: Uvijek sam realno pristupala novcu. Ono što sam u godinama vođenja agencije naučila je da moraš imati fokus na novcu, tj. na financijama, da bi vodio uspješan i profitabilan biznis.

ŽIN: Kako biste vi opisali svoj odnos s novcem?

Manuela: Svoj odnos s novcem najbolje bih mogla opisati kao zdrav odnos jer, kao i za sve ostalo u životu, mislim da je važno imati balans.

Bilo je trenutaka, posebno kada sam bila mlađa, kada sam trošila na stvari na koje danas više ne trošim. Međutim, nikad nisam imala problem reći koliko sam potrošila.

Novac mi ne predstavlja tabu temu – ni privatno ni poslovno.

ŽIN: Možete li nam reći na koje sve načine ulažete svoj novac? Na koji način štedite?

Manuela: Kroz generacije se mijenjao pristup štednji, mislim da danas drukčije pristupamo štednji od recimo naših roditelja. Oni su imali naviku odvajati od plaće na jednu hrpicu, dok naša generacija ulaže u kriptovalute, životna osiguranja, štednje, nekretnine, dionice.

Ono što je bitno je prihvatiti da se društvo mijenja, način na koji trošimo se mijenja, pa i način na koji štedimo.

ŽIN: Što biste sada, da ste mlađi, napravili drugačije s novcem?

Manuela: Zapravo ništa.

Iako s 20 godina nisam štedjela jer tada nisam imala takav način razmišljanja, dobila sam iskustva koje ne bih mijenjala ni za što.

Da sam tad, s 20 godina počela štedjeti, možda bih imala malo više novaca, ali značajno manje anegdota koje su mi donijela putovanja.

Foto: privatna arhiva Manuele Šole

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn