Zdrav odnos
s novcem

Lana Rosandić: Kako zarađivati od mikroinfluencanja?

influencing

Lana Rosandić: Kako zarađivati od mikroinfluencanja?

U ovim vremenima, mnogima je fokus na dodatnoj zaradi, naročito onoj online, od doma.
Dobra vijest – možete od svoje strasti postati mikro-influencer i tako zarađivati.

O mogućnostima zarade putem influencanja, razgovarali smo s Lanom Rosandić, vlasnicom marketinške agencije Alert i franšize Webfluential za Hrvatsku.

Lana R

  • ŽIN: Neki stručnjaci govore da dolazi vrijeme gdje više nije bitan broj pratitelja te da će uspjeti ovi s malim brojem njih. Je li to istina?

Lana: To vrijeme je već došlo – u kampanjama se koriste i nano, i mikro, i makro influenceri te ih treba razlikovati od celebrity endorsmenta i znati ih koristiti u kampanjama. Sve ovisi o ciljevima kampanje te proizvodu/brendu koji oglašava.

Ovdje ne vrijedi ista formula za sve, već se influencer kampanjama treba pristupiti strateški – i pri odabiru istih, ali i u kreiranju ciljeva i poruka, tj. sadržaja.

  • ŽIN: Otkud krenuti s influencanjem?

Lana: Svatko od influencera s kojim surađujemo ima svoju specifičnu povijest i tu nema pravila.

Ako je vaš sadržaj zanimljiv određenoj ciljnoj grupi, npr. vi ste strastveni ribič, objavljujete zanimljiv sadržaj vezan uz svoj hobi, vjerojatno će vas početi pratiti osobe istih ili sličnih interesa te ćete ostvariti značajan broj pratitelja.

Što je kvalitetniji i zanimljiviji sadržaj, broj pratitelja će zasigurno rasti, baš kao i engagement.

Ljude očito zanimaju teme vezano uz modu i lifestyle – zato takvi influenceri imaju veliki broj pratitelja pa samim time i više zarađuju, pogotovo jer su se ove industrije među prvima okrenule marketiranju putem društvenih mreža, tj. influencera.

Unutar Webfluential platforme imamo mogućnost prijave influencera već od 1000 pratitelja (tzv. mikroinfluenceri) pa samim time i pretraživanja po određenim područjima.

  • ŽIN: Kako pronaći svoju nišu i primjereni kanal/društvenu mrežu?

Lana: Odabir kanala ovisit će i o sadržaju koji želite plasirati, ali i o ciljnoj skupini koja je na određenom kanalu – npr. mlađi sve više prelaze na TikTok tako da nema smisla na tom kanalu plasirati kampanje – recimo za proizvode koji su namijenjeni starijoj populaciji.

  • ŽIN: Kako izgleda kvalitetan sadržaj influencera?

Prije svega, on mora biti autentičan, zanimljiv, prilagođen publici koja vas prati (ili koju želite da vas prati) te kvalitetan u smislu fotografije ili video produkcije.

  • ŽIN: Kako naplatiti objave?

Cijene influencera su individualne – ovise o dosegu i još nizu parametara kao što je, npr., i broj objava unutar nekog perioda. U svakom slučaju, uvijek se možete obratiti stručnjacima Webfluential ili unutar platforme provjeriti smjernice za cijenu svog posta s obzirom da platforma nudi tu opciju. I naravno, morate izdati račun. ☺

  • ŽIN: Kako znati koju ponudu za reklamu odbiti, a koju prihvatiti?

Lana: Svakako treba odbiti onog oglašivača koji je direktan konkurent oglašivaču s kojim upravo surađujete ili ste surađivali u bliskoj budućnosti – u svakom slučaju, potencijalnog klijenta morate obavijestiti ukoliko je takva suradnja postojala.

Influenceri nerijetko odbijaju i brendove iz nekih osobnih/etičkih načela. Npr. imala sam situaciju gdje je influencer odbio surađivati sa sportskom kladionicom s obzirom da klađenje izaziva ovisnost. I to je u redu.

Bilo bi korektno da se odbije suradnja s brendovima/proizvodima koje influencer ne koristi ili ne preferira. Npr. – nije u redu promovirati proizvode s glutenom ukoliko iste ne konzumirate.

Kada oglašivač nudi suradnju pojedinom influenceru, on primarno gleda njegov doseg i ciljnu skupinu te neke detalje ne može znati.

  • ŽIN: Gdje je granica žicanja popusta?

Lana: Svatko mora sam procijeniti na što će dobro ili loše reagirati njegova publika – no to se gradi iskustvom.

  • ŽIN: Kad boostati objave, kakve hashtagove dodati?

Lana: Testirajte, testirajte, testirajte. I ne pretjerujte s hashtagovima.

Foto: Pexels; privatna arhiva Lane Rosandić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn