Zdrav odnos
s novcem

Lana Pavić: Uvijek sam više voljela kupovati iskustva, nego stvari

Lana-Pavić

Lana Pavić: Uvijek sam više voljela kupovati iskustva, nego stvari

Lana Pavić, poznata voditeljica te urednica lifestyle emisije Klub 7, rekla nam je više o svom odnosu s novcem.

  • ŽIN: Što je tebe novac, što ti predstavlja?

Lana: Novac je sredstvo koje nam o(ne)mogućuje pristojan život. Nisam fascinirana novcem, ali sam svjesna da je bez njega vrlo teško. Tu svijest imala sam još kao djevojčica. Unatoč tome što su primanja mojih roditelja bila pristojna, imala sam snažnu potrebu za radom i financijskom samostalnošću. Zaposlila sam se nakon prvog razreda gimnazije.

Dok su se moji vršnjaci kupali i provodili na plaži, ja sam cijelo ljeto radila preko učeničkog servisa u banci kao ispomoć za vrijeme godišnjih odmora. Jedva da su mi zbog godina dopustili rad, ali je mama potpisala da smijem.

Gotovo ništa od zarađenog novca nisam trošila. Čekala sam jesen i početak školske godine pa sam se nagradila stvarima koje sam željela, a koje su bile skuplje od onoga što sam smatrala pristojnim tražiti od roditelja. Tim smjerom nastavila sam sve do danas pa mogu reći da sam od tinejdžerskog doba financijski neovisna.

  • ŽIN: Kako bi opisala tvoj odnos prema novcu? Mijenja li se on tijekom života?

Lana: Nikada nisam trčala za novcem, ali kako sam vrlo radišna, novac mi je uvijek dolazio. Dio je odlazio na stanovanje, obrazovanje i štednju, a dio sam trošila na gušte i to bez grižnje savjesti.

Uvijek sam voljela kupovati iskustva, više nego stvari. Putovanja, restorani, dobri hoteli, pokloni i pomoć bližnjima, umjetnost, to je ono na što nikada ne žalim novca.

  • ŽIN: Na što najviše trošiš? U što ulažeš? Kako štediš?

Lana: Kao majka troje djece, danas najviše trošim na njihovo obrazovanje, zdravstvenu zaštitu za cijelu obitelj i investiranje u sigurnost. Uložila sam novac u nekoliko vrijednih nekretnina.

Neke od njih donose mi dobit jer služe kao turistički objekti. Inače nisam nimalo konzervativna, ali po ovom pitanju ispada da jesam.

  • ŽIN: Savjet mlađoj sebi?

Lana: U pojedinim razdobljima života, koji su se tada činili kao korak unatrag, znala sam se šaliti da kad već propadam, to trebam činiti sa stilom. U tim sam situacijama znala potrošiti svote od kojih mi se danas vrti u glavi.

No sve je to dobra škola. Vjerujem da ako želite stalni dotok novca, treba i trošiti, a ne grčevito štedjeti.

  • ŽIN: Imaš troje djece, različite su dobi. Što ih učiš o novcu? Što ćeš prenijeti kćerima?

Lana: Lara Borna ima 13 godina i počela je zarađivati puno prije mene. Već s 10 godina uspješno je nastupala i glumila u velikom internetskom projektu od čega je dvije godine zarađivala odlične honorare.

Imala je vlastitu debitnu karticu i sama je vodila računa o tome što kupuje i koliko štedi. Bila sam vrlo ponosna na nju, ne samo zbog novca kojeg je zaradila, već i zbog svijesti koju je stekla.

Naime, vrlo rano je naučila da se za dobar rezultat, kao i dobar honorar treba itekako potruditi. Ono što na ekranu izgleda jednostavno i lako, u praksi iziskuje veliki tim i puno svakodnevnog rada.

Što se tiče drugo dvoje djece, oni imaju nepune četiri, odnosno dvije godine i čine mi se premali da bismo razgovarali o novcu. Za sada ih učimo da ne mogu imati sve i da si ne možemo uvijek kupiti ono što tog trena poželimo.

  • ŽIN: Imaš li zajednički budžet s mužem?

Lana: Da, funkcioniramo tako da svi sve stave na hrpu pa koliko imamo, s tim klimamo. Jasno mi je da postoje i brakovi u kojima su financije odvojene i nemam ništa protiv toga, ali to nije naš izbor.

Foto: privatna arhiva Lane Pavić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn