Zdrav odnos
s novcem

Ivana Matić: Najbolja financijska odluka mi je zasigurno pokretanje vlastitog biznisa

Ivana Matić

Ivana Matić: Najbolja financijska odluka mi je zasigurno pokretanje vlastitog biznisa

Ivana Matić žena je iza Women in Adria, brenda koji povezuje ambiciozne žene, koje grade karijeru u korporativnom svijetu, javnom sektoru ili grade vlastiti biznis.

Ivana kaže: Biznis sam pokrenula jer mi je nedostajalo informacija koje me zanimaju i ženskih uzora. Sad imam to i puno više.

  • ŽIN: Ivana, mnogi kažu da poduzetništvo ne poznaje spol. Naravno mame poduzetnice ga itekako poznaju. Iz tvog iskustva koje su točno razlike ženskih i muških biznisa?

Ivana: Razlika je upravo u odnosu prema novcu. Dobra strana poduzetnica je što one preuzimaju kalkulirani rizik jer se tradicionalno mislilo da su žene risk- averse. Zbog toga su naši biznisi stabilni na duge staze, no kod nas nema brzog rasta. Muški biznisi brzo rastu, preuzimaju veće rizike, ali zbog toga i više propadaju. Ako govorimo o ženama koje imaju novac slobodan za ulaganje, one su odlične investitorice u ženske biznise jer vide potencijal i prilike koje muškarci s kapitalom jednostavno ne vide. To je i za očekivati jer svatko prije ulaže u ono što mu je blisko.

  • ŽIN: Koji bi ti savjet dala ženama u pogledu novca?

Ivana: Moju generaciju je upropastila Carrie Bradshow iz TV serije Seks i grad i njezine cipele. Kad ona kaže I know where my money is i misli na ormar. Da se frustracije rješavaju šopingom, koja glupost. I onda smo sve bile slobodne ići u šoping. Sjećam se da sam stres na poslu rješavala kupovinom, daj odmah u tri boje.

Zamisli da su pričale o tome koji biznis pokrenuti ili kamo uložiti novac. Naravno da su nam važne i cipele i da dobro izgledamo, ali ne samo to po cijeli dan.

Mislim da su danas serije ipak malo kvalitetnije. Ovo o čemu govori portal Žene i novac, poduzetnice uglavnom i rade. Ja kad sam pokrenula biznis više mi nije palo na pamet da uđem u dućan u kupujem stihijski. Imaš manje, ali se osjećaš ispunjenije. Samo što moramo raditi pametnije.

  • ŽIN: Tvoja najbolja odluka vezana na novac je?

Ivana: Pokretanje vlastitog biznisa.

  • ŽIN: Tvoja loša novčana odluka?

Ivana: Previše novca u ormaru.

  • ŽIN: Na koji način ti štediš i ulažeš trenutno?

Ivana: Uplaćujem treći stup mirovinskog kao i životno osiguranje i upravo tražim druge opcije za sebe i ostale poduzetnice, a najviše ulažem u sebe i svoj biznis.

Kontakt: Ivana Matić, Women in Adria; ivana@womeninadria.com

Foto: privatna arhiva Ivane Matić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn