Zdrav odnos
s novcem

Davorin Štetner: Koliko je novac bitan u biznisu, u što sada investirati te kakve su žene liderice?

Davorin Štetner: Koliko je novac bitan u biznisu, u što sada investirati te kakve su žene liderice?

Jučer smo, neplanski, razgovarali s Davorinom Štetnerom, jednim od vrlo uspješnih hrvatskih poduzetnika. Predsjednik je Cranea (Hrvatske mreže poslovnih anđela), Hrvatskog auto i karting saveza… Prošao je kroz razne biznise, proputovao svijet, a evo što on kaže o biznisu i novcu.

davorin štetner

  • ŽIN: Zašto si uopće krenuo u poduzetništvo?

Davorin: Iskreno, krenuo sam s 20 godina, a prvi razlog mi je bio to što se ne volim rano buditi ujutro. Da budem svoj gazda i da me nitko ne tjera da se budim ujutro. Na kraju, kad si poduzetnik, shvatio sam da je nekad potrebno biti dostupan 24 h dnevno pa moja prvobitna ideja nije baš funkcionirala.

  • ŽIN: Kako si stekao iskustvo ako si krenuo s tek 20 godina?

Davorin: Sve sam naučio putem. Uvijek sam u biznis svijetu bio na 100 strana i paralelno radio na više njih. Jednostavno su me situacije, greške i neuspjesi (kada sam morao zatvoriti 3 firme) naučile sve što danas znam. Neuspjeh je sastavni dio uspjeha. U lošoj situaciji dobivaš neprocjenjivo iskustvo.

Danas radim i s mladim poduzetnicima, dakle startup-ima, koje učim svemu onome što sam i ja s godinama naučio i upravo da ne naprave greške koje ja jesam.

  • ŽIN: Koja je najveća greška koju si napravio, a koji je najveći uspjeh?

Davorin: Prvo sam krenuo u firmu za web dizajn, onda sam osnovao lokalne novine, pa sam nakon par godina preuzeo lokalnu televiziju koja je bila u dugovima i tu sam ušao u jedan problem. Ali na kraju se odluka pokazala i kao greška i kao benefit.

Kao vodeći regionalni televizijski medij, upoznao sam sve vlasnike i urednike televizijskih kuća u Hrvatskoj što mi je uvelike pomoglo za projekt Formule 1. Formulu 1 nikad ne bih mogao realizirati da nije bilo tog iskustva.

  • ŽIN: Koliko je novac bitan u cijeloj priči?

Davorin: Novac je zaista jako važan. Biznis se, jednim dijelom, radi upravo zbog novca. U zadnje vrijeme se počelo događati nešto vrlo neobično, a to je da imam dojam da se poduzetnici srame reći da rade zbog zarade. A naravno, posao se radi djelomično i zbog profita.

To je isto kao i poslovni anđeli. Svi misle da smo mi neka dobrotvorna organizacija. Nismo. Mi želimo ulagati u dobre projekte, pomoći svima koji imaju dobre ideje, dati im svoja iskustva, kontakte, svoje vrijeme i novac. Ali naravno, normalno je da želimo i profit.

Korona utječe na likvidnost poduzetnika, a likvidnost je ta koja je najvažnija. Ako nisi likvidan, teško možeš poslovati.

  • ŽIN: Isplati li se sad investirati?

Davorin: Investirati se uvijek isplati. Svaka kriza (što se pokazalo i u prošlosti) je prilika za investitore koji znaju pogoditi područje. Osobno sam u ovoj krizi dosta investirao, najviše u nekretnine te dionice. Svjedočimo jednom čudnom periodu. Svijet staje, poslovi su zatvoreni, aviokompanije ne lete, a dionice i cijene rastu. Investirao sam u puno američkih dionica i imam 30 % profita.

Ipak, bilo kakva vrsta investicije je rizična. Za svako područje investicija osoba mora biti upućena. Ako nisi u tematici, bolje je ne investirati. I najvažnija stvar, ne koristiti novac koji je potreban za život (odnosno životne potrebe).

Treba biti oprezan i radije početi investirati s malim iznosima. Kroz period od godine dana, ako vidite da tu ima profita i uspjeha, onda slijedite novac, naravno.

  • ŽIN: A što se tiče žena – što mislite o njima kao suradnicama i lidericama?

Davorin: Imao sam jako puno (i imam još uvijek) puno žena suradnica.

Žene jako uspješno vode i neke od mojih firmi. Kroz vrijeme vidim da su žene ipak malo staloženije od nas muškaraca. Pogotovo one koje imaju djecu i još uz to uspiju razvijati vlastiti biznis. Još uvijek ne znam kako to mogu. 😊

Ja sam postao otac tek prije dvije i pol godine. Tek sam tad shvatio koliko je to zahtjevno, posebice majkama. Ostao sam zapanjen.

Smatram da kad žene prođu taj period života te uz majčinstvo vode i svoj biznis, rade i slično, pa tko može napraviti više od toga? 😊 Zato mislim da žene imaju više racija u svom odlučivanju i razmišljanju te smatram da su jako kvalitetne kao lideri timova, voditeljice firmi…

Žene donose jako dobre odluke.

  • ŽIN: Savjet ženama?

Davorin: Smatram da svi moramo zajedno raditi na osnaživanju žena i posebno ženskog poduzetništva u Hrvatskoj.
Ja sam i predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza i sad smo na svjetskoj razini pokrenuli projekt Women in motorsport gdje okupljamo sve žene koje su natječu u svim natjecanjima u motosportu.

U tom sportu vlada potpuna jednakost. Nema razlika – različitih kriterija, utakmica za žene i za muškarce. Moram priznati da tu postoji puno više uspješnih žena.

Što se tiče poslodavaca, mislim da bi oni trebali biti obazriviji prema ženama radnicama majkama.

Kontakt: Davorin Štetner; dado@kreator.net

Foto: Crane.hr, Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn