Zdrav odnos
s novcem

Intervju: Davor Huić: Zašto treba smanjivati poreze?

davor huić

Intervju: Davor Huić: Zašto treba smanjivati poreze?

Pitali smo Davora Huića, osnivača udruge poreznih obveznika Lipa, o manjim porezima te ženama u poduzetništvu.

  • ŽIN: Za što se zalaže Lipa?

Davor: Zalaže se za manje poreze, za manju državnu administraciju, za racionalniju potrošnju javnog novca, više odgovornosti i transparentnosti.

Isto tako, zalažemo se za više slobode, pogotovo poduzetničke slobode, za otvoreniju (pravedniju) javnu nabavu, za liberalizaciju tržišta kojima često dominiraju velike firme povezane s državom ili strankama na vlasti. Zalažemo se za smanjenje suvišne administracije, za ukidanje barijera u poslovanju, protivimo se obaveznom članstvu u komorama i slično.

Osobito nam je važno malo i mikro poduzetništvo i pokušavamo utjecati na vladu da primjeni princip Think small first, dakle da svaku novu regulativu prvo testira na malim i mikro kompanijama.

Trenutno vodimo kampanju Dajte da radimo protiv štetnih odredbi zakona o doprinosima (obaveza isplate doprinosa na puno radno vrijeme direktora kompanija) za koje mislimo da će dovesti do masovnih likvidacija tvrtki te ozbiljno obeshrabriti buduće poduzetnike. Zakon osobito diskriminira i obeshrabruje žene poduzetnice, osobito majke koje pokušavaju balansirati rad u vlastitoj firmi i brigu o djetetu (djeci).

Pitanje je treba li nam jedan takav štetan zakon ako se (navodno) zalažemo za poduzetništvo i potičemo ga nizom drugih mjera?

  • ŽIN: Zašto su u Hrvatskoj veliki porezi? Stranci bi rekli da nisu problem visoki porezi, već to što mi ništa od njih ne dobivamo.

Davor: Hrvatska ima visoko porezno opterećenje za stupanj razvoja i za kvalitetu javnih usluga koju građani dobivaju. Rekli bismo naša država malo daje, puno uzima. Zašto je to tako intuitivno razumije većina naših građana, a osobito poduzetnici koji često imaju bolji uvid i bliže kontakte s javnom vlašću i državnim institucijama nego drugi ljudi.

Naš je javni sektor disfunkcionalan i to se vidi na stotinama različitih primjera: stanovi za mlade obitelji završe kod politički povezanih osoba koje na njih ne bi trebale imati pravo; sudovi koji treniraju strogoću na bakicama a dužnosnike i službenike (šefove policije recimo ili djecu lokalnih moćnika) koji se ogriješe o zakon tretiraju drugačije.

Dugovi u zdravstvu, u kojem nitko ne kontrolira trošenje našeg novca, poticaji gubitašima koji nikako da se iščupaju iz dubioza, garancije raznim Uljanicima koji gutaju naše milijarde, financiranje udruga bez kriterija, dodjela poslova interesno povezanim tvrtkama, nabava automobila za više od 10 000 profesionalnih političara, privilegije svake vrste.

Sve to pobrojite pa vidite: a) zašto su nam porezi visoki, to jest zašto nam je država skupa i b) zašto je disfunkcionalna?Zato jer politički uvezana elita koristi javne resurse za osobno rješavanje materijalnog statusa.

  • ŽIN: Savjet ženama (poduzetnicama)?

Davor: Moj savjet ženama je da voze po svom i ne obaziru se puno na priče o tome što se može, a što se ne može. Sve se može. To sam rekao i svojoj kćeri. Ja osobno u svom poslovnom životu nikada nisam radio razliku između žena i muškaraca te ne mislim zapravo da postoji značajna razlika u smislu sposobnosti, pristupa poslu i drugim stvarima koje su važne u poslovnom okruženju.

Moja je supruga poduzetnica kao i ja, zajedno smo gradili kompaniju od nule, radeći sve moguće i nemoguće poslove (od osmišljavanja usluga, marketinga i prodaje preko zapošljavanja i vođenja timova, do razvoja IT podrške, računovodstva i financija). Inače, dolazim iz businessa (Odnosi s javnošću, PR) u kojem žene ne samo da su ravnopravne nego zapravo dominiraju pa je to empirijski dokaz ovoga o čemu pričam.

Kontakt: Davor Huić, Manji porezi; davor.huic@briefing.hr

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn