Zdrav odnos
s novcem

Intervju: Bojan Bernik: Novac je sredstvo koje omogućava ultimativnu slobodu u životu

Bojan Bernik

Intervju: Bojan Bernik: Novac je sredstvo koje omogućava ultimativnu slobodu u životu

Internet poduzetnik, diplomirao na EFZG-u smjer Marketing, vlasnik agencije za digitalni marketing Morgan Grey i nekoliko web portala (1klik.hr, automobili.hr, dioptrija.hr itd.)

Pasivni prihodi i investicije

Pasivni prihodi su prihodi koji nisu vezani za tvoje vrijeme koje provodiš radeći nešto, nego možeš spavati ili biti na drugom kraju svijeta na putu u džungli, a prihodi će ti biti jednaki.

Financijska sloboda za mene znači da mogu biti tamo gdje želim, s kim želim i kada želim, da ne ovisim o nekome ili nečemu, da imam sigurnost stabilnih prihoda od kojih mogu ugodno živjeti, putovati i uživati u životu.

Najviše investiram u vlastite projekte jer sam svjestan rizika koji imam te sam odgovoran za rezultate kakvi god oni bili. Veći rizik donosi potencijalno veću dobit, a trudim se ne riskirati previše. Nedavno sam kupio i kuću na moru s ciljem najma, iako je to jedna od najlošijih investicija ako govorimo o povratu na investiciju (ROI) koji je cca. 5 % godišnje. To je neka sigurnost da zaključam dio zarađenog novca pošto su mi ostale investicije rizične.

Moji projekti su vezani za online, iako sam sklon i drugim oblicima ako imaju smisla i isplate se.

Znanje – najvažnija investicija

Znanje je najvažnija investicija, da ti netko sada pokloni milijun eura i kaže da to moraš ulagati, bez znanja ćeš teško i zadržati to što imaš, kamoli povećati tu imovinu. Uz knjige, radionice i edukacije u zadnje vrijeme najviše koristim podcaste iz kojih dobijem brdo ideja i razvijam se.

Vjerujem da je sada vrijeme za putovanja i nova iskustva, to je najvrjednije što možemo doživjeti u ovom životu. Stvari su često opterećenje. Npr. vikendica je samo trošak ako se ne iznajmljuje i financira, održavanje same sebe i stvara dodatni prihod. Kupiti skupi auto i ne moći si priuštiti putovati po svijetu je suludo. Svatko od nas treba ispitati što želi u životu, živjeti za sebe ili za druge…

Najbolja odluka je to što sam prijevremeno otplatio kredit za stan. Nisam nikad razmišljao o tome dok mi jedan prijatelj nije rekao da se to prilično isplati, pošto na npr. 10 000 kn prijevremene otplate smanjuješ vrijeme otplate i glavnicu te štediš na kamatama skoro još toliko (ROI skoro 100 %, koji opada s vremenom, ali gdje postoji tako isplative investicije)?

Ne mogu reći da sam griješio s novcem, bilo je propalih projekata, ali to je normalno i ne smatram to greškom nego iskustvom. I nema veze s novcem kao takvim. Uvijek sam imao novca i nikad nisam bio u minusu jer sam uvijek kupovao samo kad sam imao.

Kućni budžet vodim odokativno, svakih par mjeseci napravim analizu strukture troškova da znam koliko trošim na šta. Kad nisam imao ovakve prihode bio sam jako precizan s lovom, točno sam znao što si mogu priuštiti, a što ne. Tek sam prije par godina prvi put potrošio više od 200 kn tijekom izlaska u noćni klub, do tada je budžet za takve stvari bio limitiran i niti jednom nisam prešao preko njega.

Najviše mi je pomogao otvoren razgovor s ljudima o novcu gdje sam ih otvoreno pitao stvari koje se ne pitaju – koliko zarađuju, na što točno troše, da li imaju kredite i koliko, sve živo. Ne možete očekivati da ćete nešto naučiti samo iz knjiga, pogotovo američkih, koje nemaju puno poveznica s našom državom. Ako vas je sram pričati iskreno o novcu i smatrate ga tabu ili prljavom ili intimnom temom, on će vas izbjegavati.

Knjiga koju bih svima preporučio je Secret of the millionaire mind od Harv T. Ekera. Dobro objašnjava psihologiju i podsvijest, koja je temelj našeg ponašanja i grešaka koje radimo. Mene su učili da novac nije bitan, da je ljubav najvažnija. Dobro da nikad nisam bio tako naivan da to povjerujem jer jedno s drugim nema nikakve veze i nitko ne mora birati između jednog ili drugog, to nisu oprečne stvari. Uostalom, nedostatak novca je najčešći razlog zašto se ljudi rastaju.

Novac postaje manje bitan tek kad imaš mjesečni prihod preko 5 000 EUR iako nitko pametan neće reći da mu je nebitan. Ljudima koji žive u minusima i na kredit, novac je puno bitnija stavka u životu nego onim dobrostojećim.

Novac je rezultat rada, bilo fizičkog ili psihičkog. On je sredstvo koje omogućava ultimativnu slobodu u životu, a ona je po meni najvažnija za život punim plućima.

Svatko treba biti svjestan koliko vrijedi. Često vidim ljude koji su bitni za firmu u kojoj rade, a ponašaju se kao da rade na recepciji i otvaraju ljudima vrata i potpuno su zamjenjivi.

Poslodavci su različiti. Neki će vas držati kao kap vode na dlanu (kako se trudim sa svojim kolegicama jer ih cijenim i važno mi je da budu sretne svaki dan), dok će neki biti ravnodušni i dok bolesni ležite doma gnjaviti vas da dođete raditi.

Oduvijek govorim da mi muškarci imamo veliku sreću što su žene toliko nesigurne u sebe i same sebe podcjenjuju i često se međusobno loše odnose jer smo mi slabiji spol po svim parametrima i, da nema toga, muškarci bi živjeli u ženskom svijetu uglavnom kao fizička radna snaga, u apsolutno podređenom položaju. Razmislite malo o tome.

Zadnja misao koju bih htio podijeliti s vama je da shvatite kako oni koji odbijaju razvijati svoju financijsku pismenost i imaju otpor prema tome, nikad neće uspjeti razviti te vrline i uvijek će imati slične probleme. Možeš zarađivati ogromne novce, ali jednako tako ih možeš potrošiti.

Nije bitan iznos koji prođe kroz ruke, već onaj koji se smisleno upotrijebi i uloži. Da li je bitnije imati skupe cipele ili otići na neko putovanje kojeg ćete se sjećati cijeli život?

Piše: Bojan Bernik; Klik.hr; bojan.bernik@gmail.com

Foto: privatna arhiva Bojana Bernika

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn