Zdrav odnos
s novcem

Ili smanjite troškove ili povećajte prihode!

kako-povecati-prihode

Ili smanjite troškove ili povećajte prihode!

Nadovezala bih se na tekst Ivane Gabrić Markovinović u kojem nam je ponudila izvrstan obrazac koji nam pomaže da bolje raspolažemo svojim financijskim sredstvima. Čim sam ga vidjela, pomislila sam: uuuu super, baš mi to treba, možda mi baš to pomogne da si uredim financijski nered, da napokon imam novaca. Jer kao mantru ponavljam cijeli život, za ovo nemam vremena, a za ono nemam novaca, a za pak ono tamo treće nemam niti novaca, a ni vremena.

A ruku na srce, čim sam se rodila dobila sam svo vrijeme ovog svijeta da raspolažem s njim i da s njim stvorim ono što mi treba. Kako je onda ikako moguće nemati vremena, a isto tako i novaca…?

Istina je da sam novce, a i vrijeme, manje ili više, cijeli život imala, samo što sam ih vrlo uredno i potrošila. Nisam ih znala zadržati odnosno umnožiti pa opet zadržati pa opet umožiti. Ali dobro, što je-je, zaista sam uživala u trošenju.  Malo sam iskarikirala stanje uma jedne kreativne potrošačice vremena i novaca, ali sve u svrhu sljedećeg osvrta koji se opet nadovezuje na misao iz navedenog teksta: problem nastaje kad su nam troškovi veći od prihoda, tada treba naći način da si povećamo prihode… 

Znamo da treba štedjeti onda kad se ima, a ne onda kad već nemaš. Međutim, uz malo samokontrole, zaista je lako uštedjeti onda kad imaš na čemu, ali kad su prihodi niži i štediš na hrani te nekim osnovnim potrebama, onda nastaje prava umjetnost preživljavanja.

Poznajemo svi ljude koji na taj način žive, školuju djecu i ipak nekako uspjevaju. Njima bi zaista pomoglo kad bi našli načina kako da si povećaju prihode.

Povećati prihode

Prvo, trebaš otkriti nešto u čemu si dobar i što voliš, a da je to nešto za čim postoji i potreba na tržištu, nešto što ćeš moći prodati. Realno, ako si marljiv, možeš biti dobar u svemu. Ali što se to danas traži na tržištu i na koji način da legalno ponudimo svoje usluge? Postoji li nešto u Hrvatskoj kao studentski servis, ali za NeStudente da se uz redovan posao koji imamo možemo legalno baviti još nečim i oglašavati svoje usluge? Dati otkaz na poslu na kojemu ti je plaća nedovoljno velika nije rješenje za svakoga jer jednostavno nije svatko u mogućnosti započeti raditi nešto gdje ćeš odmah moći mjesečno ostvariti čak i tih minimalnih 4-5 000 kn koliko si imao na poslu na kom si dao otkaz.

Znači, uz stari posao, pomalo raditi i taj neki novi

Ali kako se plasirati na tržištu, moraš se negdje registrirati? Koliko to košta? Moraš uložiti neki kapital u svoj posao? Hm, otkud novci za početni kapital? Koje su najpovoljnije varijante za male poduzetnike ili jednostavno za one kojima i nije želja pokrenuti svoj posao već samo eto dodatno zaraditi?

Znam da će nekome tko ima veće poduzeće i veće prihode troškovi obične dodatne kućne radinosti činiti smiješnim-to je 250 kuna mjesečno.

Ali 250 kuna koje moraš platiti zaradio nešto ili nešto što  je puno za budžet koji se jedva otkida od nule i za posao koji je u povojima, koji ne može ni narasti megalomanski jer je i zamišljen kao dodatna radinost. Prema tome, čovjek mu se i ne može posvetiti 24 sata jer je to dodatan posao uz onaj prvi, glavni.

Postoji li model u našoj Hrvatskoj koji bi omogućio legalnu dodatnu zaradu, a bez dodatnih troškova? Čitav je niz djelatnosti kojima si možemo povećati prihode. Nabrojit ću samo neke koje su mi evo, pale napamet, slobodno se nadovežite:

  • U većim sredinama postoje agencije za dadilje, njegovateljice mlađih ili starijih osoba, službe za čišćenje ureda, stanova, kućne pomoćnice, osobe za pomoć u kuhinji, spremačice; popularno je i čuvanje kućnih ljubimaca te održavanje vrta i okućnice, podučavanje. Čak i u manjim sredinama djeluju takve agencije, vrijedi se raspitati. Ili čak ako ste i sami poduzetničkog duha, možete samostalno otvoriti jednu takvu agenciju. To su poslovi koje svako društvo treba.
  • Internet nam također nudi razne online tečajeve za razna zanimanja kojima se nakon edukacije možemo pomalo baviti sa strane.
  • Tu je i još jedan zanimljiv posao – tajnog kupca. Obilazite trgovine, hotele i restorane i za sve to bivate plaćeni. Zašto? Zato što pritom ocjenjujete kvalitetu usluge.

Kako god. Što znate, što volite raditi? Vaš talent je nekom drugom lekcija, koju je spreman platiti.

Ono na što stavimo fokus raste, pa umjesto na rezanje troškova, možda da stavimo fokus na porast prihoda 🙂

Piše: Danijela Tonković, danijela.tonko@gmail.com

Foto: Pixabay

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Jere Dumanić: Cilj nam je postati nacionalni brend koji će pružati vrlo kvalitetne usluge mobilnih autopraonica diljem Hrvatske

Poduzetnik ste i nemate vremena? Katarina Zubatović otkrila je zašto vam treba virtualni asistent, ali i kako postati jedan

Hustle kultura: 3 načina kako da se rasteretite od ovog zabrinjavajućeg trenda

Prijava za članice

Pretraga

znn