Zdrav odnos
s novcem

Ili će posao ubiti mene ili ja njega: Kako da naš biznis raste i razvija se bez nas?

Ili će posao ubiti mene ili ja njega: Kako da naš biznis raste i razvija se bez nas?

Ovu sam rečenicu nedavno čula od kolege poduzetnika i to me podsjetilo na ključno u poslu.

Naime, kad nadobudno krećemo u poduzetništvo mi ulazimo u tu priču s idejom da ćemo konačno biti Sam svoj gazda – da biramo kad ćemo, koliko, s kime, kada i gdje raditi. Želimo biti slobodni i onda se jednog dana nakon 3 do 5 godina najčešće probudimo i shvatimo da smo rob svog posla i da nas svi zaj* na sve strane. Klijenti, zaposlenici, dobavljači…  pa i obitelj i prijatelji.

Hoćemo si dati otkaz, i poslati sve u pm, ali ne možemo – jer sve ovisi o nama. Pa onda hoćemo sve prodati – ali ne možemo jer sve ovisi o nama i cijela je zbrka u papirima – izmiješani su privatni i poslovni troškovi, nije prikazana realna dobit i sl.

I onda kažemo tu rečenicu naglas – ili će posao ubiti mene ili ja njega. Dakle ili nas čeka izgaranje (burnout) ili odustajanje (zatvaranje posla ili prodaja istog).

Ili ipak postoji treći scenarij?

Postoji – suština je sljedeća. Prvo, trebamo odlučiti hoćemo li izgraditi biznis (koji može rasti i razvijati se i bez nas) ili posao (kreirati sebi zaposlenje). I jedno i drugo je ok, samo treba izabrati kuda ćemo.

Ako smo se odlučili graditi biznis naš posao je raditi na, a ne u biznisu, odnosno samo iduće tri stvari:

1. Vizija

Mi smo ti koji određujemo, što, zašto i za koga radimo.

2. Sistem

Mi smo ti koji do detalja propisujemo kako se kod nas radi, koje su naše vrijednosti i načela rada, jer ništa se ne podrazumijeva. Podrazumijevanje jednako nerazumijevanje.

Nitko nam ne čita misli. Zdrav razum nije tako uobičajena stvar; 94% pogrešaka nastaje zbog pogreške u sistemu, i ponovo pretpostavka je majka svih zaj*.

3. Ljudi

Na nama je da privučemo, zadržimo i vodimo vrhunske zaposlenike, da im omogućimo da rade i maknemo im se s puta i to brutalnim delegiranjem i jasnim pravilima igre i da stavimo pravog čovjeka na pravo mjesto.

Samo to.

Više o ovome godinama podučavam na svojoj autorskoj radionici Bildanje biznisa i pisala sam o tome u knjizi Najjači si kad si svoj – ljudska strana biznisa, te nizu blogova i kolumni.

Može se, postoji izlaz. Nije lako, ali je jednostavno.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn