Zdrav odnos
s novcem

Hustle kultura: 3 načina kako da se rasteretite od ovog zabrinjavajućeg trenda

Hustle kultura: 3 načina kako da se rasteretite od ovog zabrinjavajućeg trenda

Gotovo svaki poduzetnik je iskusio tzv. hustle kulturu — ideju da svaki trenutak mora biti usmjeren na izgradnju i poboljšanje poslovanja. Kad pokrećete i vodite posao samostalno, lako je zanemariti granice između posla i života, što je navika koja brzo može dovesti do sagorijevanja. Međutim, ljudi nakon pandemije mijenjaju prioritete u svom radu i pronalaze načine kako da se osjećaju bolje i budu produktivni.

Iako su poduzetnici poznati po strastvenosti u svom poslu i posvećenosti maksimalnom iskorištavanju vremena, pandemija je sve usporila. Prisilno zaustavljanje dalo je svima vremena da preispitaju kako žele pristupiti svom poslu u budućnosti.

Mnoga istraživanja pokazala su da su zaposlenici spremni na manju plaću u zamjenu za bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Fleksibilni rasporedi, rad na daljinu i druge beneficije postali su dio mainstreama. Ovu vrstu slobode svijet je koji poduzetnici dobro poznaju, ali su je možda zaboravili tijekom faza rasta svoje tvrtke.

Raspored ne mora biti popunjen da bi se postigli ciljevi. A rast ne mora nužno značiti usporavanje. Dok se poduzetnici i radna snaga u cjelini nastavljaju razvijati mimo hustle kulture i cijene kakav je osjećaj imati veću ravnotežu, evo nekoliko načina da prijeđete u ovu fazu rasta i dalje osjećate da napredujete.

1. Budžetirajte svoje vrijeme

Kao i novčani proračun, pogledajte svoje ukupno radno vrijeme i procijenite gdje ga najviše provodite. Koliko radite administrativnih poslova? Koliko je rezervirano za sastanke? I još važnije, gdje su područja koja se mogu osloboditi?

Pomnim istraživanjem kamo odlazi vaše vrijeme, lakše ćete odrediti mjesta koja trebaju poboljšanja. Primjerice, poduzetnik u fazi rasta može biti spreman za virtualnog asistenta ili profesionalne usluge da mu olakša teret. Zapošljavanje nekoga tko se može brinuti o emailu, pratiti projekte i pomoći u upravljanju sadržajem i društvenim medijima može podići vaše poslovanje na višu razinu.

Prepuštanje kontrole velik je korak za poduzetnika, ali za rast najbolje je potražiti pomoć gdje god možete. Delegiranje određenih odgovornosti daje vam više vremena da se usredotočite na strategiju i sljedeće korake kako ne biste stagnirali u istim radnim obrascima.

2. Zdravlje je prioritet

Poduzetnicima je bolovanje praktički zabranjeno jer ih nema tko zamijeniti kada nisu dostupni. Zato je ključno svakodnevno brinuti o svom zdravlju.

Hustle kultura natjerala nas je da vjerujemo da posao dolazi prije spavanja, jela i tjelovježbe. Konzumacija kofeina nije metoda koja će dugoročno djelovati. Prakticiranje osnova brige o sebi – poput svakodnevne tjelovježbe, kvalitetnog sna te dobre prehrane i hidratacije ne čini se tako uzbudljivim, ali stvara ogromnu razliku.

Ove zdrave navike pomoći će vam da jasnije razmišljate i učinkovitije funkcionirate. Toliko često, ovo su prve stvari koje idu umjesto posla, a zapravo su nužne za obavljanje posla.

3. Pronađite nove načine za širenje

Čak ni u današnjem svijetu, brže nije uvijek bolje. Međutim, na neki način, hustle može biti potreban, ali ne vječni pristup. Može vam pomoći da se usredotočite i izgradite dobre temelje, ali sljedeći korak je stvaranje procesa koji omogućuju da stvari teku lakše.

Kako rastete i širite svoje poslovanje, neki bi se zadaci trebali automatizirati. Potražite virtualnu i osobnu pomoć, digitalne alate i resurse koji će vam olakšati život. E-pošta, društveni mediji i platforme za e-trgovinu dio su onoga što stvara bolji i kvalitetniji rad.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn