Zdrav odnos
s novcem

Hrvoje Hrvatin: U Hrvatskoj je prihvaćenost kriptovaluta na iznimno visokoj razini

Hrvoje Hrvatin: U Hrvatskoj je prihvaćenost kriptovaluta na iznimno visokoj razini

Hrvoje Hrvatin voditelj je marketinga u Electrocoinu, jednoj od najpoznatijih domaćih tvrtki za trgovanje kriptovalutama na našem području. Ususret Money Motion konferenciji koja se održava u Zagrebu 21. i 22. ožujka, pitali smo ga što je sve potrebno znati prije nego što počnemo ulagati u kriptovalute, gdje ih sigurno kupiti, ali i koliki je stvarni rizik ulaganja. Evo što je otkrio!

 • Za one koji još ne znaju dovoljno, a neugodno im je pitati – što su zapravo kriptovalute?

Hrvoje: Kada bi trebao to najjednostavnije objasniti, rekao bi da su kripotvalute vrsta imovine jako slična novcu koja postoji isključivo u digitalnom obliku, ima slične atribute kao klasični novac, ali iza njegovog izdavanja ne stoji država ili neka financijska institucija. Inicijalna ideja je da kriptovalute služe za plaćanja ili direktnu razmjenu između pojedinaca (takozvani peer to peer) bez posrednika.

Ono što je specifično za kritpovalute jest da iako se radi o “neopipljivoj” valuti, sama tehnologija (blockchain) na kojoj funkcioniraju kriptovalute, omogućava da se transparentno, decentralizirano i trajno pohranjuju svi podaci o pojedinoj kriptovaluti. To su npr. trenutna količina u opticaju, sva povijest transakcija te kojem kripto novčaniku određena količina te valute pripada u danom trenutku, ali je istovremeno osigurana anonimnost vlasnika.

Iako je ovo vrlo pojednostavljeno objašnjenje, moramo imati na umu da je blockchain tehnologija vrlo napredna i u nekim segmentima vrlo kompleksna, pogotovo u mehanizmu potvrđivanja transakcija pri čemu se koristi kriptiranje podataka odakle i dolazi sam naziv kriptovaluta.

Foto: Hrvoje Hrvatin

 • Kako možemo ulagati? Gdje kupiti, gdje i kako prodati? Odakle uopće krenuti? Koji je prvi korak? Gdje se prosječan građanin najbrže i najlakše može educirati o ovoj temi?

Hrvoje: Mislim da je za ovaj set pitanja najvažnije krenuti od zadnjeg pitanja koji bi trebao biti prvi korak, a to je edukacija. Na internetu danas postoji ogromna količina informacija vezana za kriptovalute, ali moram napomenuti da je vrlo lako doći i do “misleading” informacija pa čak i prevara.

U Hrvatskoj srećom djeluje UBIK (Udruga za blockchain i kriptovalute) koju su osnovali i vode vodeći domaći kripto stručnjaci među kojima i osnivač Electrocoina, Nikola Škorić (CEO). UBIK redovito organizira tečajeve i radionice iz osnova i napredne primjene kriptovaluta i blockchain tehnologije. Korisne informacije možete pronaći i na njihovim web stranicama i društvenim mrežama ili direktno pitati što vas zanima u UBIK telegram grupi.

I mi smo u Electrocoinu, kao vodećoj hrvatskoj kripto kompaniji, također dio svog djelovanja usmjerili ka edukaciji zajednice pa tako često sudjelujemo kao predavači na UBIK radionicama, predavanjima u organizaciji studentskih ili poslovnih udruga te na redovitoj bazi kreiramo edukativni sadržaj kojeg je moguće pronaći na našim društvenim mrežama i web stranicama.

Za one željne dubljih znanja, postoje i razni seminari i eventi koji se bave navedenim temama. Jedan od njih je i nadolazeće drugo izdanje Money Motion konferencije, čiji smo partneri, a naš CEO Nikola Škorić djeluje i kao jedan od suorganizatora. Konferencija će, između ostalih financijskih tema, pokriti i aktualne teme i znanja o najnovijim tehnologijama vezanima uz blockchain.

Pod pretpostavkom da je zadovoljen prvi korak osnovne edukacije, slijedi kupovina kriptovaluta. Do kripta je danas moguće doći na razne načine i na raznim mjestima kao što su online kripto mjenjačnice, online burze kriptovaluta, kripto bankomati ili fizičke kripto mjenjačnice. Svakako ponovo treba biti oprezan jer se u toj silnoj ponudi mahom internet servisa također krije pozamašan broj potencijalnih prevara. Najsigurniji način je da se kupovina pokuša izvršiti u provjerenim pružateljima takvih usluga.

Primjerice, kako bi neka tvrtka u Hrvatskoj mogla pružati usluge vezane za kriptovalute, ona mora biti upisana u registar pružatelja usluga virtualne imovine kojeg odobrava i nadzire HANFA (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga). Koristeći usluge subjekata iz registra garantirano je da ti subjekti u Hrvatskoj posluju legalno.

Sam proces kupovine je vrlo jednostavan. Ako uzmemo za primjer Electrocoin trade platformu, ona omogućava dva načina kupovine (i prodaje) kriptovaluta za što je za početak dovoljno imati valjanu mail adresu i bankovni račun.

Prvi način je trgovanje putem tzv. custodial usluge koja je uobičajena na gotovo svim servisima za trgovanje kriptovalutama. I Electrocoin trade omogućava custodial uslugu za što je jedini preduvjet da je korisnik uspješno registriran na platformu.

Custodial usluga uz uslugu kupovine ili prodaje kriptovaluta pruža i druge benefite kao što su:

 • pohranjivanje sredstava (depozit) na svoj račun na platformi,
 • razmjenu sredstava unutar platforme,
 • praćenje povijesti transakcija,
 • i naravno, niže naknade za trgovanje, sve unutar platforme.

Glavna prednost ovakvog tipa trgovanja je praktičnost i jednostavnost te za ovaj tip trgovanja nije potreban vlastiti kripto novčanik. Za razliku od konkurenata, Electrocoin trade nudi uslugu kupovine ili prodaje kriptovaluta bez registracije. Ovakav tip trgovanja pogodan je za one korisnike koji kupljene kriptovalute žele držati u vlastitom kripto novčaniku.

Kupovina se pokreće na web stranici upisom količine kripotovaluta koje želite kupiti, odabirom načina plaćanja (kartično ili bankovnim transferom) te upisom adrese kripto novčanika na koji želite primiti kriptovalute. Isplata kripta na kripto novčanik izvršava se vrlo brzo, a za bilo kakva pitanja prije ili tijekom same kupovine naša služba za korisnike dostupna je 24 sata. Istu ovu uslugu moguće je obaviti i na fizičkim partnerskim mjenjačnicama koje koriste naš sustav gdje je proces gotovo identičan klasičnom zamjenom gotovine u mjenjačkim uredima, osim što gotovinu mijenjate za kriptovalute (ili obrnuto).

Svim gore navedenim, zadovoljene su pretpostavke da pojedinac postane vlasnik kriptovaluta te je na svakom pojedincu odlučiti na koji način će upravljati svojim kriptovalutama tj. želi li ih dugoročno čuvati i čekati porast vrijednosti ili svakodnevno aktivno trgovati i pokušati povećati vrijednost svog portfelja za što je zasigurno potrebna viša razina znanja i posvećenosti.

Foto: Nikola Škorić, Hrvoje Hrvatin i Luka Sučić na MoMo23

 • Što nudi Electrocoin? Po čemu se razlikuje od konkurenata na tržištu?

Hrvoje: Već sam se prethodno dotaknuo dijela naših usluga koje spadaju u domenu mjenjačkog poslovanja na našoj online platformi te u mjenjačkim poslovnicama naših partnera.

Uz mjenjačnicu, Electrocoin je razvio i platni procesor PayCek koji omogućava trgovcima da svoje usluge i proizvode njihovi kupci mogu platiti kriptovalutama, a naš sustav posrednički obrađuje takve transakcije i omogućava da trgovac na svoj račun prima eure kao kod svih drugih oblika prodaje. Ova usluga je dostupna već na više od 2000 prodajnih mjesta (HR i EU) bilo da se radi o web ili fizičkim trgovinama.

Naša misija je osigurati jednostavna rješenja za svakodnevno korištenje kriptovaluta, bilo da se radi o kupovini/prodaji kriptovaluta ili plaćanjima svakodnevnih životnih potreba kriptom. Upravo je ta jednostavnost upotrebe i implementacije naših rješenja glavna odlika svih naših naših proizvoda i usluga. Dodatno radimo i na razvoju spektra popratnih usluga kako bi odgovorili i na druge specifične potrebe kripto korisnika.

Već sam spomenuo tri modela funkcioniranja naše mjenjačke usluge (jednostavni, za registrirane korisnike i fizičke mjenjačnice) čime pokrivamo sve preference naših sadašnjih i budućih korisnika. Pored mjenjačkih servisa izdvojio bi još dvije zanimljive usluge koje su već dostupne na našoj platformi;

Prva je mogućnost plaćanja računa koristeći kriptovalute. To znači da kriptovalutama možete platiti bilo kakav, predračun, režijske troškove, ponudu, virman i slično. Najjednostavnije rečeno, vrlo slično kao što takve račune plaćamo internet bankarstvom.

Drugu uslugu možemo svrstati u “usluge po mjeri” što podrazumijeva savjetovanje i podršku u realizaciji transakcija velikih vrijednosti kao što su primjerice kupovina nekretnina ili plovila. Uz podršku našeg prodajnog i operativnog tima vodimo proces između kupca i prodavatelja pružajući potpunu podršku oko računovodstvenih i zakonodavnih usklada te samog provođenja transakcije.

Jedna od stvari na koju smo iznimno ponosni je i naša služba za korisnike koja brzo i profesionalno rješava pitanja naših korisnika i to 24 sata dnevno svih sedam dana u tjednu čime se ne može pohvaliti većina naših konkurenata.

 • Koliko Hrvati uopće ulažu u kriptovalute?

Hrvoje: Prema dostupnim istraživanjima (triple-a*) za 2023. godinu 1,26% Hrvata posjeduje kriptovalute što je za ovako malu zemlju značajan broj. Ono što je osim vlasništava nad kriptovalutama u Hrvatskoj puno važnije je činjenica da je prihvaćenost kriptovaluta na iznimno visokoj razini.

Danas u Hrvatskoj, kao što sam ranije objasnio, možete kupiti kriptovalute vrlo jednostavno, ali isto tako gotovo da ne postoji proizvod ili usluga koju danas ne možete platiti kriptom – od osnovnih namirnica u Konzumu, goriva na Tifonu, robe široke potrošnje na brojnim web shopovima ili trgovina, sve do medicinskih usluga pa čak i automobila ili nekretnina.

Mi u Electrocoinu volimo reći da je “Hrvatska kripto destinacija” bilo da govorimo o razini podrške stanovnicima Hrvatske ili turistima koji doslovno čitav svoj odmor mogu platiti kriptom. Ovo nas posebno veseli jer smo kao tvrtka osobno zaslužni za velik dio današnje razine prihvaćenosti kripta u nas te i dalje radimo na ispunjenju svoje misije.

 • Je li ulaganje u kriptovalute rizično pa čak i najrizičnije?

Hrvoje: Svako ulaganje predstavlja rizik, no ono što kripto čini specifičnim te samim tim teže predvidivim je njegova izražena dinamika volatilnosti u odnosu na druge oblike ulaganja i brojnost valuta koje se pojavljuju gotovo svakodnevno. Ove činjenice zasigurno otežavaju poziciju ulagača jer je količina informacija zbilja ogromna i iziskuje veliku posvećenost kako bi se identificirali potencijalno uspješni kripto projekti.

Niti jedan ulagački proizvod nema toliko brzu i značajnu izmjenu vrijednosti i vidljive efekte ponude i potražnje kao kriptovalute te istovremeno opće gledano toliko brz rast vrijednosti.

Osim dobre edukacije o kriptovalutama i raznim opcijama ulagačkog trgovanja kriptom, dodatnu pozornost treba obratiti i na lažno oglašavanje ponuda koje garantiraju brzu zaradu. Prošlogodišnje izdanje konferencije Money Motion imalo je i zanimljivu panel diskusiju o navedenom te i pratećoj odgovornosti medija u oglašavanju ovakvih scamova. Iako ovakve oglase možemo pronaći na gotovo svim našim vodećim medijima, uglavnom se radi o prevarama te svakako apeliramo na oprez.

 • O čemu će se govoriti na nadolazećoj Money Motion konferenciji?

Hrvoje: Cijela konferencija kroz svoja dva dana pokrit će najaktualnije teme iz svijeta financijskih tehnologija. Iako se program odvija na dva stagea + dodatni startup stage gdje očekujemo čuti pitcheve fintech startupova koji su prošli u finale natjecanja, ono što bih osobno istaknuo je nekoliko govornika i diskusija.

Drugi dan na FinTech 2030 stageu radujem se vidjeti Gregoriosa Siourounisa, direktora Sui Foundationa koji će pričati o razvoju FinTecha u vidu Web3 tehnologija i očekivanja od 2024.

Također, prvi dan bih izdvojio keynote Anne Maj, osnivačice Creative Linka, ali i jedne od najutjecajnijih osoba u FinTechu danas, koja će se na glavnoj pozornici pozabaviti temom transformacije payment ekosistema kroz nove tehnologije. Očekujem da će blockchain tehnologija svakako biti spomenut kao jedna neizostavna stavka ove transformacije.

 • Kakvi su trendovi u budućnosti? Hoće li tradicionalan novac nestati?

Hrvoje: Novac se kroz povijest mijenja te smo i sami svjedoci ogromnih promjena koje su se desile zadnjih par desetljeća u najosnovnijim primjenama novčanih transakcija. Gotovinu zasigurno već sad u velikoj mjeri zamjenjuju digitalni oblici plaćanja, od kartica pa do beskontaktnih modela ili fintech rješenja gdje novac šaljemo doslovno kao poruke u chat servisima.

Budućnost novca je sigurno digitalna i mislim da će kriptovalute u budućnosti sigurno imati svoje mjesto u spektru financijskih proizvoda ne samo kao sredstvo ulaganja već i kao općeprihvaćeno sredstvo plaćanja, ali se za to trebaju desiti prilagodbe (na kojima se već radi) kako bi kripto imao jednako praktičan i povoljan “user experience” kao i tradicionalni načini plaćanja. Projekt digitalnog eura, odnosno  prve centralizirane i europske valute stablecoinova je upravo u tijeku bit će od presudnog utjecaja na prihvat tog ovog sredstva plaćanja namijenjenog za oko 350 milijuna stanovnika EU.

Money Motion dotaknut će se ove teme i kroz nekoliko panel rasprava, a svakako među zanimljivijima očekujem da će biti fireside chat s Nadiem Sissouno, voditeljem ekonomije u MentoLabsu moderiran od strane Nikole Škorića.

 • Naš je portal posvećen zdravom odnosu s novcem i bavi se osobnim financijama, ali ga uglavnom čitaju poduzetnici i oni koje zanima veća zarada. Što bi njima poručili?

Hrvoje: Poduzetnicima bi poručio da na kriptovalute ne treba gledati isključivo kao na ulagački instrument, iako diversifikacija portfelja s udjelom kriptovaluta može biti vrlo isplativa.

Poduzetnici bi svakako trebali razmisliti na koji način svoje poslovanje mogu unaprijediti korištenjem blockchain tehnologije i kriptovaluta.
Prema podacima istraživanja koje je provela VISA, više od polovice vlasnika kriptovaluta na globalnoj razini aktivno traži subjekte koji primaju plaćanja kriptom što predstavlja potencijal od više od 200 milijuna potrošača.

Imajući na umu da smo još uvijek u povojima mainstream implementacije blockchain tehnologije i masovne adopcije kriptovaluta, oni poduzetnici koji se sad odluče na implementaciju kriptovaluta u svoje poslovanje u budućnosti će već imati “know how” i spremnost na poslovne inovacije koje slijede. S druge strane ostvaruju funckionalnu prednost nad konkurentima koji kriptovalute još nisu počeli razmatrati i time postaju zanimljivi novoj generaciji potrošača.

 • Kakav je Vaš odnos s novcem? Je li se i kako mijenjao s godinama?

Hrvoje: Moj odnos s novcem je oprezan. Trenutno svjedočimo značajnom trendu poskupljenja na svim razinama i izraženoj inflaciji stoga je po meni oprezan stav prema novcu i ulaganjima nužan u smislu dobre informiranosti i praćenju financijskih trendova.

Tijekom godina osobni odnos s novcem se mijenjao ponajviše u praktičnoj upotrebi pogotovo u korištenju gotovine. Gotovo isključivo u svakodnevnim transakcijama koristim digitalne oblike plaćanja među kojima veliki dio otpada i na plaćanja kriptovalutama kod naših PayCek trgovaca.

 • U što Vi ulažete?

Hrvoje: Najviše u znanje, ali naravno i u kriptovalute te ponešto u investicijsko zlato.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn