Zdrav odnos
s novcem

Gotovo svaka treća žena doživjela je neki oblik financijskog zlostavljanja

Gotovo svaka treća žena doživjela je neki oblik financijskog zlostavljanja

Najnoviji rezultati ispitivanja odnosa s novcem kod žena koje je tokom veljače 2023. proveo portal Žene i novac ukazuju na to da je skoro svaka treća žena doživjela neki oblik financijskog zlostavljanja koje podrazumijeva kontrolu nad vlastitim financijama, zabranu rada od strane supružnika, prisilu odricanja ili onemogućavanja korištenja imovine od strane obitelji ili supružnika.

Ispitivanje je provedeno metodom anketiranja na uzorku od 674 ispitanica, od čega ih 90,2% iz Hrvatske, a 9,8% iz inozemstva. 36,8% ispitanica ima stalno mjesto boravka u Zagrebu, a 39,1% u drugom velikom gradu. 37,1% ispitanica čine poduzetnice, a 10,4% je u procesu pokretanja vlastitog biznisa.

Odnos s novcem

Gotovo 80% ispitanica unutar obitelji otvoreno razgovara o novcu i financijama što je značajan porast u odnosu na 2021. godinu kad je tek 67,4% žena unutar obitelji pokretalo temu novca i zarade. Tek 5,5% žena ima sastavljenu oporuku.

29,9% žena tokom života doživjelo je neki oblik financijskog zlostavljanja, dok je 20,4% bilo prisiljeno odreći se nasljedstva, za razliku od 2021. kada ih je 14% odgovorilo potvrdno.

Gotovo 75% ispitanica tvrdi kako nakon razvoda nije dobilo sve što im je razvodom trebalo pripasti, a 74,1% žena susrelo se s problemom naplate alimentacije.

85% ispitanica najviše troši na osnovne životne potrebe, 40,9% na djecu i 33% na edukacije.

Svakoj trećoj ženi najveći izvor stresa predstavlja posao, 24% novac, 10,5% partner, 7,8% zdravlje i 5,9% djeca.

Ulaganje, štednja i investicije

67% ispitanica mjesečno ima na raspolaganju do 500,00 eura za investicije i štednju, 17,8% za navedeno može izdvojiti do 1000,00 eura, dok njih 10,8% može uštedjeti i investirati i do 3.000 eura. Gotovo ⅔ žena u vlasništvu ima barem jednu nekretninu za život ili najam.

30,5% žena ulaže u nekretnine, dok njih 50% to tek planira učiniti. 35,7% žena ulaže u mirovinu putem III mirovinskog stupa što je porast od 8,1% u odnosu na prethodno ispitivanje provedeno 2021. godine.

36,4% žena posjeduje policu životnog osiguranja, dok njih 41,2% u isto ne planira uložiti. 16,8% ispitanica ulaže u investicijske fondove, a samo 12% u kriptovalute. Tek svaka trinaesta žena plaća posmrtnu pripomoć.

Iako postoji još puno prostora za poboljšanje navedenih rezultata ispitivanja, vidljivo je kako su žene zahvaljujući osvještavanju koje provodi portal Žene i novac puno otvorenije za komunikaciju u vidu financijske pismenosti, neovisnosti i slobode.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn