Zdrav odnos
s novcem

Glorija Matić: Upravo zahvaljujući svojim vještinama, u mogućnosti sam živjeti život kakav želim

Glorija Matić: Upravo zahvaljujući svojim vještinama, u mogućnosti sam živjeti život kakav želim

Razgovarali smo s Glorijom Matić, poduzetnicom, trenericom mekih vještina, osnivačicom BE SKILLED-a za razvoj i unapređenje vještina u privatnom i poslovnom životu koja zajedno za suprugom vodi i restorana Point u Makarskoj.

Evo kako je Glorija pokrenula biznise i kako je tekao njen poduzetnički put.

  • ŽIN: Instruktorica ste mekih vještina. Što su točno meke vještine i za što su one važne?

Glorija: Trener mekih vještina postala sam još 2011. godine na Youth Trainers Academy. Meke vještine su one vještine koje nam omogućuju da budemo što uspješniji u životu – privatno i poslovno. Njih stječemo kroz informalno i neformalno obrazovanje, dok formalnim obrazovanjem dobivamo tvrde vještine, eng. hard skills.

Mogu reći da sam veliki pobornik i zagovaratelj važnosti mekih vještina – zato i jesam pokrenula svoj BE SKILLED i zato mi i je moto/slogan BE SKILLED-a: Znanje je važno, no vještine su neophodne. Budite vješti.

Upravo zahvaljujući svojim vještinama, u mogućnosti sam živjeti život kakav želim.

Foto: privatna Arhiva Glorije Matić

  • ŽIN: Kome su namijenjeni treninzi mekih vještina?

Glorija: Namijenjeni su svima koji žele unaprijediti i usavršiti postojeće vještine, ali i razviti nove, bilo da se radi o velikim korporacijama, malim poduzećima, udrugama i/ili pojedincima.

Ja sam ih otkrila još kao student (putem udruge Board of European Students of Technology) i time sam otkrila novi, meni puno draži, način učenja (od samo čitanja iz knjige) – učili smo kroz igru, kroz ponavljanje, greške i feedback.

  • ŽIN: Jedna ste od gošća na nadolazećoj Žene i novac konferenciji o novcu gdje ćete nam otkriti zašto je važno djecu učiti o novcu. Kada je po vašoj procjeni idealno vrijeme za taj korak u roditeljstvu?

Glorija: Ja sam počela zarađivati svoj vlastiti novac već s 13 godina čisteći stolove u našem obiteljskom restoranu – i mogu reći da nema ljepšeg osjećaja nego nešto sebi kupiti svojim novcem. Ja sam si prvo kupila CD player i par CD-ova jer jako volim muziku.

S mojom djecom sam počela još puno ranije od toga (kad je stariji imao samo tri godine). Moja djeca, jednako kao i ja, odrastaju u poduzetništvu jer direktno gledaju kako i koliko suprug i ja radimo.

Svoju djecu želim naučiti da znaju kako novca uvijek ima i kako se novac uvijek može zaraditi – mi samo trebamo biti kreativni kako ćemo to napraviti.

Moje starije dijete odavno već ima svoju kasicu i u nju skuplja novac određeno vrijeme, pa onda uzme dio i ode u trgovinu i kupi sebi što želi. Tu ga pustim da napravi i greške – bolje da ih napravi (i nauči) s puno manjim iznosima novca, nego da to radi kao odrasli čovjek.

Ovo ljeto su sami (imaju 6 i 2.5 godine) izrađivali stvari, primjerice od plastelina i njih bi prodavali na Kačićevu trgu u Makarskoj ispred restorana. Posebno mi je drago vidjeti kako prilaze totalnim strancima i komuniciraju s njima da ostvare prodaju – vježbaju svoje prezentacijske i prodajne vještine. I kad ne ostvare prodaju, mi ih pohvalimo jer mnogi neće niti pokušati.

Mi o novcu doma pričamo s djecom, nema veze što su toliko mali. Znaju da novcem kupujemo hranu i stvari koje nam trebaju, da radimo prioritete, da si priuštimo gušte, da novac trebamo zaraditi, da novac treba i čuvati i onda pametno potrošiti/uložiti.

  • ŽIN: Sa suprugom vodite restoran Point u Makarskoj. Kako ste se odlučili na toliko hrabar poduzetnički potez?

Glorija: Rekla bih da mi je za to kriv suprug Ante jer sam ja uvijek govorila da se neću baviti ugostiteljstvom (khm, nikad slobodna ljeta).

Ja sam odrasla u ugostiteljstvu i od malena sam u komunikaciji s turistima iz cijelog svijeta. Otac je pokrenuo restoran 1982. godine, a 2018. godine smo ga preuzeli moj suprug i ja. U potpunosti smo ga transformirali, rebrandirali, sve je totalno novo – samo smo zadržali ime restorana – POINT.

Foto: privatna arhiva Glorije Matić

U POINT-u smo se suprug i ja i upoznali, pa i to daje jednu posebnu notu cijeloj priči. Suprug Ante nije kuhar, no jako voli kuhati i on je zadužen za taj cijeli dio, a ja se bavim cijelim vanjskim dijelom priče – prezentiranjem naše ponude i priče, ostvarivanjem prodaje i direktnoj komunikaciji s gostima.

I tu u priču ulazi i moj BE SKILLED u kojem se bavim upravo onim što najbolje znam kroz edukacije i radom 1:1 – pomaganjem drugima da kvalitetnom prezentacijom ostvare puno bolju prodaju. Prodaja je prezentacija, a prezentacija je komunikacija.

  • ŽIN: Kakav je vaš odnos prema novcu?

Glorija: Novac je sredstvo koje nam omogućava život, kako upravljamo njime, ovisi o našoj financijskoj pismenosti, našim uvjerenjima, našem odrastanju. Ni u najvećim krizama novac se ne prestaje proizvoditi. Novca uvijek ima – samo moramo biti dovoljno kreativni da znamo uzeti dio kolaca.

  • ŽIN: Imate li neki financijski savjet za koji bih voljeli da vam ga je netko rekao kad ste kretali u poduzetništvo?

Glorija: Od malena gledam oca poduzetnika i divim mu se jako na svemu što je financijski samostalno postigao.

Puno toga me je on naučio, no jedan savjet mogu istaknuti. To je savjet koji je on dobio/naučio još dok je bio u Njemačkoj: Nemoj raditi računicu niti na kraju dana, niti na kraju mjeseca, nego na kraju godine.

U restoranu nam je bilo dana i trenutaka kada nije bilo gostiju i to su ti trenutci koje je možda najteže za izdržati. I tada ne treba očajavati, posao će doći.

Foto: privatna arhiva Glorije Matić

  • ŽIN: Imate li neki savjet za čitateljice?

Glorija: Reći ću vam ono što je moj otac stalno meni ponavljao dok sam bila tek mala djevojčica: Moraš imati svoju diplomu (škola ili fakultet, nebitno je), svoj posao/biznis i svoj novac. Nikada ne smiješ financijski ovisiti o drugome, naročito o muškarcu.

Foto: Privatna arhiva Glorije Matić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn