Zdrav odnos
s novcem

Gdje pronaći novac za financiranje biznisa?

Gdje pronaći novac za financiranje biznisa?

Vjerujem da smo se svi (ne)jednom našli u situaciji kako imamo super ideju i odličan projekt ali smo zapeli na financijama. Troškovi poslovanja valjda nikada nisu bili veći, kao ni neizvjesnost – što donosi sutra?

Zato se zatvaranje financijske konstrukcije često puta nameće kao izazovan građevni element naše poduzetničke kuće. Ali, kako je u ekonomiji odavno poznato da krize često puta budu izvrsne prilike, tako i preskakanje različitih prepreka postaje sve popularniji timski sport u kojem vježbom možemo postati itekako uspješni.

Koji sve izvor financiranja postoje?

  • Jedinice lokalne samouprave

Za početak, budite spremni uložiti malo truda, zasučite rukave i istražite koji sve izvori financiranja postoje za koje su vam dovoljne i vlastite snage. Osvrnite se oko sebe u vlastitoj lokalnoj zajednici, proučite portale koji obično nude razne pozive i natječaje te web stranice vašega grada i županije.

Jedinice lokalne samouprave često puta nude natječaje u kojima stimuliraju lokalno poduzetništvo, od ulaganja u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti do sufinanciranja troškova marketinških aktivnosti i promidžbe poduzetništva. Županijske razvojne agencije također su izvrsna polazišna točka u potrazi za izvorima financiranja.

Okrenite broj telefona lokalnog službenika i zatražite informacije koje vas zanimaju, za slučaj da ste za ovu godinu zakasnili. Uložite vrijeme u pripremu i budite spremni kad se raspiše novi krug.

  • Aktualni natječaji

Prijave na manje natječaje koji podrazumijevaju jednostavnije procedure i administraciju mogu biti izvrsna podloga za vježbu kako bi se danas – sutra odvažili i na neke financijski zahtjevnije programe.

Prvi kvartal u godini već je godinama vrijeme kad brojne tvrtke preko različitih kanala dio zarađenog novca vraćaju društvenoj zajednici, bilo da se radi o poduzetničkim projektima ili dionicima civilnog društva preko kojih se građani aktivno i slobodno upliću u sve sfere društvenog djelovanja.

  • ACT Grupa

ACT Grupa svoj je fokus usmjerila na impact poduzetnike kojima pozitivno utječu na društvo te upravo ovih dana pozivaju na prijavu projekata na natječaj (otvoren do 20. ožujka 2023. godine) po programu Pokreni nešto svoje u sklopu kojeg će deset najboljih osvojiti bespovratna sredstva te šestomjesečnu mentorsku podršku za razvoj poslovanja.

Ukoliko vas motivira stvaranje pozitivnih društvenih promjena u svojoj zajednici i svijetu pri čemu prioritet stavljate na društveni i ekološki utjecaj svojeg poslovanja, ovo je prilika za vas. Opet očekuju gužvu, ali vrijedi pokušati.

  • Zaklada Solidarna

Zaklada Solidarna jedan je od najpouzdanijih partnera akterima civilnog društva, društveno odgovornoj poslovnoj zajednici i donatorima za društveni razvoj. Njihov Fond za žene uključuje i Odvažnu, program namijenjen ekonomskom osnaživanju žena u poduzetništvu čiji se ovogodišnji novi krug očekuje upravo ovih dana.

Cjelovita je to podrška koja osim one financijske osigurava i mentorsku, a ja bih dodala i onu najvažniju, ljudsku. Nikada neću zaboraviti njihov poziv, usput budi rečeno, jedini takve vrste, kad su me na početku lockdowna nazvali i pitali: Imate li vi od čega živjeti, treba li vam možda pomoć?

Naime, ja sam se za otkaz u državnoj službi i samostalni početak svojeg poduzetničkog puta odlučila upravo netom prije korona pandemije. Mnogi su pomislili – pa kud baš tada, a ja sam odlučila da mi neuspjeh zapravo uopće nije opcija, tako da sam već uspjela! Dosadašnja iskustva programa Odvažna i uspjesi dobitnica potpora i mentorske podrške, pokazuju da je ekipa iz Zaklade Solidarna na dobrom putu. Zato, zapratite njihovu stranicu i društvene mreže, vjerujte mi na riječ – vrijede svakog truda.

  • Mjere ruralnog razvoja

Ukoliko se bavite poljoprivredom i poslujete preko OPG-a, logičan izbor biti će neka od mjera ruralnog razvoja za što vam toplo preporučam odmah na početku – obratite se konzultantu. Uštedit ćete i vrijeme i novac.

  • Zaklada koja financira snove

Možda niste znali da u Lijepoj našoj postoji i zaklada koja doslovno financira snove? Krećući se u poduzetničkom svijetu shvatila sam da dobar dio snova svakoga od nas upravo čine poslovni projekti koji stoje u nečijoj ladici zbog nedostatka novca. Živi svoje snove bio je moto pok.Ljiljane Pranjić jer snovi ne postoje da bi se o nečemu maštalo. Snovi postoje da bi se živjeli! A svrha ove zaklade jest da vam pomogne u tome!

Prvi krug natječaja završio je u veljači ove godine, ali ekipa koja zakladu vodi očekuje novi krug već prije ovoga ljeta. Pročitajte uvjete i krenite pisati, imate dovoljno vremena za pripremu. Samo ne odgađajte snove.

  • Aktivni u zajednici

Ako vam se pak danima vrti po glavi projekt za kojeg niste sigurni ima li poduzetnički karakter, a imate volje i znanja te želite djelovati za opće dobro, imate neku ideju te se želite iskazati, priključite se programima pod nazivom Aktivni u zajednici.

Na području čitave Hrvatske provode ga zaklade kojima je u fokusu razvoj civilnoga društva te osnaživanje društvenog kapitala zajednice. Nikad ne znate koga kroz ovakav rad možete upoznati niti koja će vam se vilinska vrata možda otvoriti. A može vam sve skupa poslužiti i kao dobra vježba kad se jednog dana odlučite na pravo poduzetništvo i realizaciju vlastitih projekata. Ne zaboravite, činiti dobro je dobro za vaš biznis!

Imate li nedoumica, pitanja, želite dodatno pojašnjenje ili samo savjet, možda čuti iskustva nekoga tko je kroz sve nabrojano već prošao, https://apartmaniparadiso.com/hr/ adresa je koju trebate. Možda niste znali ali u malim gradovima rade se velike stvari!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn