Zdrav odnos
s novcem

Franšiza: Što je i kako pomoću nje proširiti posao?

pexels daria shevtsova 704982 min

Franšiza: Što je i kako pomoću nje proširiti posao?

Nakon više od trinaest godina iskustva u franšiziranju gledao sam vlastiti brand kako iz malenog dućana od 27 metara kvadratnih izrasta u internacionalni franšizni lanac, ali proučavao sam i pratio mnoge druge male brandove koji su zahvaljujući franšiziranju postali veliki i eminentni lanci.

Mnogi vlasnici tvrtki iz dana u dan rade kako bi jednog dana postigli čim bolji exit odnosno prodali tvrtku.

Što investitori ili kupci gledaju kada kupuju franšizni brand?

Bez obzira na proizvod ili uslugu koju nude najčešće ne obraćaju pozornost na sustav koji grade kako bi se skalirao koncept i time dobio na vrijednost. Zašto je skaliranje toliko bitno?

Najviše iz razloga što svi VC ili PE fondovi traže koncepte koji su skalabilni kako bi svoju investiciju mogli maksimalno multiplicirati. Bilo koji koncept ukoliko nije skalabilan neće interesirati investitore ili potencijalne kupce. Upravo tu je bitno razmišljati o franšiziranju obzirom da je franšiza ultimativni način za skaliranje koncepata iz bilo koje industrije.

Taj mindset građenja sustava, a ne samo proizvoda ili usluge je karika koja kronično nedostaje u Hrvatskoj ekonomiji. Kako bi plastično objasnio što želim reći postavite si pitanje: je li McDonald’s izgradio preko 36,000 restorana zbog toliko dobrog hamburgera ili zbog toliko dobrog sustava koji je izgradio i tada primijenio izvrstan program franšize?

3 vrijednosti koje davatelj franšize mora imati

1. Royalty Break-Even

Davatelj franšize postaje zanimljiv ili vrijedan onoga trenutka kada mu prihod od Royalty fee-a počne pokrivati sve troškove poslovanja, odnosno kada postigne Royalty Fee Break-even point.

Upravo je to dostignuće bitno jer dokazuje kako davatelj franšize ima sustav koji funkcionira te pokazuje financijsku održivost. Bez ovog djela naravno da ili franšizni sustav koji je davatelj franšize postavio ili sustav poslovanja koncepta nije dovoljno dobar ili razvijen kako bi dokazao perspektivu za rast koji je zanimljiv investitorima ili kupcima.

2. Vrijeme

Jednostavno je nemoguće duplicirati ili ubrzati vrijeme koje je nekome bilo potrebno kako bi ispravio sve pogreške i prepoznao sve prilike potrebne kako bi franšiza bila uspješna. Doslovno su potrebne godine poslovanja sa minimalnim profitom ili čak bez profita kako bi se došlo do točke gdje se mogu otvarati nove profitabilne franšizne jedinice konzistentno.

Mnogi start up-ovi koji su došli do enormnih financiranja i imaju vrlo veliku podršku razno raznih stručnjaka ne mogu to postići preko noći.

Baš poput finog rada stručnjaka koji radi masterpiece za to postići potrebno je vrijeme, te upravo iz tog razloga ima vrlo veliku vrijednost.

3. Produktivnost

Skalabilnost, kao što sam spomenuo, je integralni dio uspjeha i potencijalne investicije ili akvizicije. Skalabilnost je osnovni razlog zašto netko želi investirati ili kupiti neki koncept ili tvrtku.

Svaka sljedeća franšiza koju davatelj franšize otvara je sve povoljnija za njega i procesi su sve ispoliraniji od prošle, samim time produktivnost tvrtke davatelja franšize postaje sve produktivnija, a investicija primatelja franšize sve sigurnija.

Drugim riječima, ukoliko investitor vidi kako je moguće eksponencijalno povećat rast franšiza dok se trošak samo nominalno mijenja biti će vrlo zainteresirani platiti vrlo visoki multiplikator za Vaš franšizni brand.

Što je zaključak? Kao davatelj franšize budite prvenstveno fokusirani na interne procese dok ih ne dovedete do savršenstva. Vjerojatno će Vam trebati vremena, ali to je normalno.

Ukoliko uspijete sigurno ćete doći do sustava koji može rasti profitabilnošću eksponencijalno dok troškovi rastu nominalno. Tada ćete postati vrlo zanimljivi investitorima ili potencijalnim kupcima.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn