Zdrav odnos
s novcem

Francuska vlada sufinancira popravak odjeće i obuće

Francuska vlada sufinancira popravak odjeće i obuće

Informativna emisija RTL Direkt nedavno je objavila zanimljivu reportažu potaknutu viješću da je Francuska odlučila objaviti rat brzoj modi. Francuska vlada odlučila je sufinancirati popravke odjeće i obuće, pa će tako građanima za zamjenu pete na cipeli država dati 7,00 eura, a za novu postavu kaputa 25,00 eura.

Što zbog slabije kvalitete, što zbog široke dostupnosti jeftine robe, kupuje se sve više, a vijek odjeće je kraći no ikad. Tako u prosjeku, svaki Europljanin na godinu baci oko 11 kg tekstila. A 87 posto toga se spaljuje ili odlaže na odlagalištima. Sve to ima veliki negativni utjecaj na okoliš.

Za potrošnju tekstila po prosječnoj osobi u Europskoj uniji u 2020. bilo je potrebno – 400 metara kvadratnih zemljišta, 9 tisuća litara vode i 391 kilogram sirovina.

Modna industrija danas uzrokuje 10 posto globalnih emisija ugljika, što je više od međunarodnih letova i pomorskog prometa zajedno, odgovorna je i za 20 posto globalnog onečišćenja vode, a ne smijemo zaboraviti sustavno i dugogodišnje kršenje ljudskih i radničkih prava.

Novinari RTL direkta upitali su naše krojače i postolare što misle o francuskoj inicijativi sufinanciranja popravaka odjeće i obuće te isplati li ih se uopće popravljati.

Zaključili su da je primjetan trend izrade obuće i odjeće od nekvalitetnih materijala koje se ne isplati popravljati, ali da je također zamjetno donošenje starijih, kvalitetnijih komada, kojima se popravcima produlji rok trajanja za nekoliko sezona. Vijek obuće može se produžiti i time što će se na nove cipele odmah staviti gumeni potplati, a potencijalno sufinanciranje popravaka od strane države bilo bi dobrodošla podrška održivom pristupu modi.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn