Zdrav odnos
s novcem

Fleksibilnost, sloboda, izazovi: što je zapravo gig ekonomija?

Fleksibilnost, sloboda, izazovi: što je zapravo gig ekonomija?

U prosincu se u Zagrebu održava prva hrvatska konferencija o gig ekonomiji u organizaciji PR agencije Komunikacijski laboratorij

Gotovo trećinu radnika u svijetu čine platformski radnici, dok prema neslužbenim procjenama, u Hrvatskoj više od 100.000 ljudi ostvaruje prihode preko digitalnih platformi, uključujući i privatne iznajmljivače. Pojam gig ekonomija se sve češće upotrebljava u javnosti, njezine primjere vidimo – i koristimo – gotovo na svakodnevnoj bazi, ali mnogo detalja o ovakvom načinu rada ostaje nepoznato, pa čak i kontroverzno.

O tome što je zapravo gig ekonomija, po čemu je specifična, tko sve u njoj sudjeluje, kakva je regulativa i predviđanja za budućnost te koji su izazovi novog tržišta rada, pričat će se na GIG konferenciji, prvoj hrvatskoj konferenciji s ovom temom, koja će se održati 6. prosinca u zagrebačkom Hotelu Zonar, u organizaciji PR agencije Komunikacijski laboratorij.

U svakodnevnom radu s klijentima shvatili smo da sudjelujemo u stvaranju novog tržišta rada s nekim sasvim drugačijim pravilima. Vjerujemo kako je važno upoznati se s novim svijetom gig ekonomije o kojem zapravo ne znamo mnogo, a prema brojnim istraživanjima, radi se o jednom od najbrže rastućih globalnih trendova, rekla je Manuela Šola, direktorica agencije Komunikacijski laboratorij, koja organizira konferenciju.

Foto: Manuela Šola

U Zagrebu će se u prosincu na GIG konferenciji okupiti predstavnici najvećih svjetskih platformi, pružatelji platformskih usluga, agregatori, stručne udruge i javna uprava.

Kako gig ekonomija funkcionira u Poljskoj gdje platformski radnici čine petinu svih radnika, čut ćemo od Tomasza Milosza, osnivača i CEO-a start-upa GIGLIKE, kojem je cilj popularizirati i široj javnosti približiti gig ekonomiju. On se u svom radu fokusira na istraživanje novog načina poslovanja te na potrebe visoko kvalificiranih stručnjaka koji sudjeluju u gig ekonomiji.

Ove godine u Hrvatskoj se pokrenuo razgovor o pravima i obavezama platformskih radnika te nas od 1. siječnja 2024. očekuje nova regulativa. Sve o novom informacijskom sustavu Vlade RH, kojem je cilj učinkovitiji nadzor platformskog rada u Hrvatskoj, na GIG konferenciji reći će nam Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike RH. Osim toga, raspravljat će se o zaštiti radnih prava i stranim radnicima, nedostatku radne snage, statusu zaposlenja platformskih radnika te budućnosti tržišta rada.

Više o gig ekonomiji i prvoj hrvatskoj GIG konferenciji, uključujući i informacije o ulaznicama, pronađite na službenim web stranicama gigkonferencija.com, kao i na Instagramu, Facebooku i LinkedInu.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn