Zdrav odnos
s novcem

Financijski analitičar Neven Vidaković otkriva kako sačuvati novac u vrijeme inflacije

Financijski analitičar Neven Vidaković otkriva kako sačuvati novac u vrijeme inflacije

Razgovarali smo s doc. dr. sc. Nevenom Vidakovićem, financijskim analitičarem i ekonomskim stručnjakom koji nam je otkrio kako sačuvati vrijednost novca u vrijeme visoke stope inflacije.

 • ŽIN: Inflacija je još uvijek velika, kamatne stope u bankama su niske, nekretnine su skupe. Što je preostalo prosječnom investitoru?

Neven: Kako kažu u školi, pola odgovora je u pitanju. Ako imate samo dva izbora za ulaganje, nekretnine i banke onda se stvarno u lošoj poziciji. Banke su malo digle kamatne stope na depozite, ali to je zanemarivo. Kamatne stope u bankama će još dugo ostati ispod inflacije.

Teško je i kupiti nekretninu na koju se može ostvariti normalan povrat zbog pretjeranoga rasta. Ako imate samo ove dvije opcije onda birate između da vam inflacija jede novac i da riskirate pad cijena nekretnina.

 • ŽIN: Koja je budućnost ova dva ulaganja u trenutnoj ekonomskoj situaciji?

Neven: Cijena nekretnina i kamatne stope su dio poslovnoga ciklusa. U ekspanziji često najviše poskupe nekretnine. Kada dođe kriza, dođe do pada cijena. To smo već imali nakon rasta cijena nekretnina 2008 godine.

Što se tiče kamatnih stopa u bankama, banke gledaju svoju profitabilnost i stvarno ne trebaju novac koji im dolazi od štednje građana i zato ga ne planiraju platiti skuplje.

 • ŽIN: Zašto je broj investicija ograničen? Zašto većina investitora ima samo ta dva izbora?

Neven: Što se tiče odabira u što investirati to je stvarno ona fraza: nedostaje nam financijske pismenosti. Investitori su navikli samo na ova dva izbora. To se mora promijeniti. Postoje druge investicije koje su dostupne ili će biti dostupne.

 • ŽIN: Koliko je to jednostavno? Nedostaje li nam samo financijske pismenosti?

Neven: Jako je važno znati koje mogućnosti postoje na tržištu. Morate znati što je to dionica, obveznica, preferirana dionica. Kako ti instrumenti funkcioniraju i što nose sa sobom kada sta vlasnik. Pod nose sa sobom mislim prava i rizike. Drugi problem je da li su ti instrumenti dostupni. Instrument mora postojati da bi se u njega moglo ulagati.

 • ŽIN: Jesu li dostupni prosječnom Hrvatu?

Neven: Na međunarodnim tržištima da. Ako govorimo u Hrvatskoj naše tržište je katastrofalno nerazvijeno. Tržište obveznica praktički ne postoji. Oduvijek sam mislio da su obveznica najvažniji dio financijskoga tržišta, a na hrvatskom tržištu kapitala upravo su obveznice potpuno zapostavljene.

 • ŽIN: Zašto obveznice? U čemu je privlačnost?

Neven: Obveznice su dužnički instrument. Za ulagatelja imaju prednost da plaćaju kamatu koja nije oporeziva. Izdavatelju omogućavaju lakše financiranje, zaobilaženje torture banaka i ne razvodnjavaju vlasništvo.

 • ŽIN: Ako postoje tolike prednosti zašto onda nema više izdavatelje?

Neven: Vraćamo se na početak. Svi misle da su osuđeni na banke i nekretnine. Nisu. Tržište kapitala nudi slobodu i mogućnost izbora. Zato je važno. Upravo zato radimo na tome da kreiramo tržište korporativnih obveznica u Hrvatskoj.

 • ŽIN: Tko radi što?

Neven: Moje poduzeće Escont partners je nedavno izdalo obveznice koje su izlistane na Progres tržištu Zagrebačke burze. Za nas je taj projekt bio važan jer smo željeli pokazati da je moguće izdati manje izdanje i naći veliki broj zainteresiranih ulagača. Sada to radimo za druga poduzeća.

 • ŽIN: Što konkretno radite?

Neven: Trenutno u pripremi imamo pet izdanja različitih poduzeća. Spektar izdanja pokriva sve od inovativnih poduzeća do ulaganja osiguranih nekretninama. Predstavljanje izdanja će biti 13.07.2023. u hotelu Panorama. Pozivamo sve da se prijave i dođu na predstavljanje izdavača. Sigurno će naći nešto interesantno. Za prisustvovanje se potrebno prijaviti putem idućeg linka.

 • ŽIN: Ako se ne odluče za investiciju možda i sami postanu izdavatelji?

Neven: To je sigurno odlična opcija. Svako tržište je potrebno kreirati. Za tržište su potrebni i investitori i izdavači. I onda naravno kada se obveznica kreira treba je izlistati na burzi.

 • ŽIN: Zar se obveznicama ne trguje preko burze?

Neven: Da. Ali obveznica prvo treba nastati. Poduzeće mora prikupiti investitore, primiti uplate i obveznica se mora upisati u SKDD. Nakon toga se može izlistati na burzu gdje se s njome može trgovati. To se zove sekundarno tržište.

 • ŽIN: Zašto je izlistanje na burzi važno?

Neven: Zato što izlistanje poduzeću daje međunarodnu prepoznatljivost i vidljivost. Da bi instrument koji je izdalo neko poduzeće izlistalo na burzi morate zadovoljavati određena pravila. Svi na svijetu znaju za pravila izlistanja. Onoga trenutka kada je poduzeće međunarodno izlistano i to negdje kaže svi znaju što to znači.

 • ŽIN: Može li kod nas tržište kapitala dobiti zasluženo mjesto?

Neven: Može. Inflacija je visoka, nekretnine postaju neprivlačne, a štediše imaju jako puno slobodnih sredstava. U takvoj strukturi samo je potrebno kreirati ponudi jer potražnja postoji. To je upravo ono što mi radimo u Escont partnersima s našim partnerima.

Foto: Neven Vidaković

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn