Zdrav odnos
s novcem

Financijska sigurnost i stabilnost, financijska neovisnost, financijska sloboda, bogatstvo i bogat život: U čemu je razlika i što zapravo želimo?

Financijska sigurnost i stabilnost, financijska neovisnost, financijska sloboda, bogatstvo i bogat život: U čemu je razlika i što zapravo želimo?

Financijska sigurnost znači da imamo dovoljno novaca da pokrijemo sve svoje troškove i potrebe kao i sve neplanirane troškove poput iznenadne bolesti i liječenja i slično. Dakle da imamo dovoljno ušteđevine da nas neplanirano ne baci ni u dugove ni u očaj.

Financijska sloboda znači moći živjeti život bez ikakvih financijskih ograničenja, konkretno imati dovoljno pasivnih prihoda koji pokrivaju troškove našeg željenog životnog stila.

Financijska neovisnost nekima znači živjeti život bez ikakvih financijskih ograničenja, nekima isto što i financijska sloboda, a nekima jednostavno da ne ovise financijski ni o kome. Dakle da sami ostvaruju prihode kojima pokrivaju svoje troškove, bilo oni aktivni ili pasivni.

Da se na trenutak podsjetimo i na jednu od definicija bogatstva – a ta je da je bogatstvo broj dana (pazite vrijeme, ne novac) koliko možemo živjeti željenim životnim stilom, ako prodamo svu svoju imovinu i otplatimo sve dugove.

A što znači imati/živjeti bogat život?

Nekome to znači moći putovati dva mjeseca godišnje, nekome da svaki dan pokupi dijete iz vrtića na vrijeme, nekome da si kupi skupi kaput, torbu i cipele. Naša definicija bogatog života je samo naša i nemojte dopustiti da vam itko nameće svoje.

Upitajte se; Na što volim potrošiti novac – što mi pričinjava užitak/radost/gušt?

Kad na taj način počnemo gledati novac iz kuta obilja, a ne nedostatka, shvaćamo da možemo potrošiti više na stvari i ljude koje volimo istovremeno režući troškove na onome što ne volimo.

Ok, a kako sve to postići?

1. Otplatite sve dugove

Osim stambenog kredita. On ide na kraju – dakle idemo od najmanjeg do najvećeg.

2. Formirajte hitan fond

Iznos koji pokriva 3 do 6 mjeseci troškova života.

3. Štedite za mirovinu

Od trećeg stupa nadalje, niz je opcija.

4. Kreirajte više izvora/vrsta pasivnih i aktivnih prihoda

Koja znanja, vještine i talente imate, što možete unovčiti, kako od hobija i strasti možete dodatno zaraditi ili pokrenuti posao (sa strane)?

5. Investirajte

U ono što znaš i što je u skladu s tvojim vrijednostima – vlastiti posao, tuđi posao, ETFovi, dionice i obveznice, zlato i srebro, nekretnine i dr.

Koliko vam treba – izračunajte sami ovisno koliko i na što trošite i gdje ćete živjeti u mirovini. Koliko vam treba vremena da to postignete – ovisno o iznosu kojeg ste prethodno izračunali, stopi povrata, iznosa koji ulažete i koliko dugo to činite.

Zaključak – odredite gdje ste sada i gdje želite stići te sukladno tome postavite svoje ciljeve i krenite u akciju. Korak po korak. Ključna je akcija i pay yourself pravilo i ne zaboravite da bogat život možete kreirati već sada. Vaš život, vaša pravila.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn