Zdrav odnos
s novcem

Evo kako izgleda proces postavljanja solarne elektrane iz perspektive korisnika

Evo kako izgleda proces postavljanja solarne elektrane iz perspektive korisnika

Solarne elektrane (SE) su trenutno često spominjana tema iz očitih razloga nesigurnosti i rasta cijena energenata na tržištu. Iako sama ideja iskoristivosti sunca kao izvora besplatne energije zvuči skoro pa savršeno, ne možemo se izvući bez administracije i dozvola za ugradnju i korištenje iste.

Jedan od sudionika cijele priče je i HEP ODS. Njima se, nakon što smo dogovorili projekt sa izvođačem, trebamo obratiti za izdavanje elektroenergetske suglasnosti (EES). Ja sam išla obrnutim putem i prvo od njih tražila EES bez da smo imali projekt i upalilo je. Mišljenja sam da taj proces uvelike ovisi o podružnici elektre i osobe koja je zaprimila vaš zahtjev.

4 koraka za podnošenje zahtjeva za postavljanjem solarne elektrane

1.Sa Internet stranice HEP ODS-a skinite obrazac PM-1.7

Sam obrazac ima tri strane, početak je vrlo obećavajući jer trebate popuniti podatke o podnositelju zahtjeva, odnosno upisati vaše podatke.

2. Svrha podnošenja zahtjeva

Potrebno je provjeriti kolika je snaga priključka vaše građevine, pa shodno tome popuniti svrhu. Ja sam to provjerila tako što sam nazvala besplatan broj za korisnike i tada mi se javio ljubazan gospodin koji mi je objasnio što je priključna snaga, jednofazni priključak, trofazni priključak i još puno drugih pojmova vezanih uz električnu energiju i solarnu elektranu.

Digresija: nemam nikakve veze niti znanja o električnoj energiji, solarima i ostalim tehničkim podacima vezanim uz struju, tako da se morate pripremiti za učenje. Saznati ćete da vaša građevina ima određenu priključnu snagu.

Priključna snaga je veličina koja se određuje za svakog kupca pri priključenju na distribucijsku mrežu električne energije. Iskazuje se u obračunskoj jedinici kilovata (kW). Ako sam dobro shvatila, toliko se struje pušta vama iz mreže za trošenje. I ako upalite nekoliko potrošača koji troše više od te priključne snage, izbaciti će vam sklopku. Laički rečeno.

E sad, to morate uzeti u obzir kada razgovarate o snazi vaše buduće solarne elektrane. Dakle, snaga solarna elektrana može biti veća od vaše priključne snage, ako dokupite snagu od HEP-a. Cijena jedinice kreće se oko 1.000-2.000 kuna (odnosno između 133 i 267 EUR) što trebate provjeriti sa elektrom. Priključna snaga vaše građevine može se povećati. Naravno, uz dodatne troškove.

U ovoj fazi istraživanja i učenja osjetiti ćete ponos i samopouzdanje vam raste.

3. Podaci o građevini

Građevina, ili barem pola, upisano je na naše ime i ovo popunimo u sekundi. Dalje nas traže podatke o generatoru, ukupnu traženu priključnu snagu i još neke podatke za koje trebate imati projekt.

U mom slučaju to sam ostavila prazno, jer kao što sam napomenula, išla sam obrnutim redoslijedom.

4. Prilozi

Traže vas glavni projekt, dokaz o vlasništvu, punomoć za zastupanje, ako će izvođač odraditi taj posao za vas. Naravno, uz naknadu.

Sve to pošaljete mailom ili poštom, obavezno uz povratnicu, na adresu HEP ODS-a. HEP ODS će se javiti kroz tri do četiri tjedna. Ukoliko je potrebno, HEP ODS izlazi na teren i pregleda vašu građevinu, te vam opet kroz par tjedana stiže hrpica papira na adresu.

Pristigla dokumentacija

  • Obavijest o mogućnosti priključenja na mrežu kućanstva sa vlastitom proizvodnjom – ovim dokumentom HEP ODS prihvaća ili odbija vaš zahtjev. Tu se navode i uvjeti priključenja za građevinu i za solarnu elektranu. Mogu vas tražiti i dopunu dokumentacije.
  • Ponuda za opremanje obračunskog mjernog mjesta kućanstva s vlastitom proizvodnjom – iznos koji se nalazi u ovoj ponudi morate platiti kako bi vam HEP omogućio priključenje solarne elektrane na mrežu, a prema projektu koji ste priložili uz obrazac sa početka priče.
  • Ugovor o korištenju mreže – korisnik mreže sa proizvodnim postrojenjem. Predmet je uređenje uvjeta za korištenje elektroenergetske distribucijske mreže. Potpisuje se u dva primjerka.

Mišljenja sam da u ovom prvom koraku prema izgradnji solarnih elektrana nedostaje veća podrška HEP ODS-a prema individualnom kupcu. Zaista je dostupno jako puno informacija na temu, ali predstoji i veliki angažman, vrijeme koje trebate utrošiti i učenje kako bi dobili točne informacije ne temelju kojih možete odabrati i najbolju, odnosno najekonomičniju opciju izgradnje solarne elektrane za vas kao krajnjeg kupca, koji sve to i plaća.

Članak je moje osobno iskustvo, odnosno iskustvo laika pri ishođenju EES, a u svrhu izgradnje solarne elektrane za kućanstvo.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn