Zdrav odnos
s novcem

Dr. Meri Bura: Žene trebaju i moraju početi željeti novac onako kako ga muškarci žele

meri-bura

Dr. Meri Bura: Žene trebaju i moraju početi željeti novac onako kako ga muškarci žele

Razgovarali smo s doktoricom Meri Burom, osnivačicom centra Mulier te kreatoricom Mulier metode liječenja. Doktorica Meri svakome pristupa na holistički način – liječi uzrok problema, a pri tome uzima u obzir i psihičko i emotivno zdravlje pacijenta. Cjelokupni rad dr. Meri Bure usmjeren je na integraciju znanstvenih i holističkih metoda.

 • ŽIN: Kako ste krenuli u svoj biznis?

Meri: Spontano. To je bilo prije 20 godina. Uz rad u farmaceutskoj firmi, gdje sam naučila vrijedne lekcije iz biznisa, svaki vikend sam godinama pohađala niz edukacija iz prirodne medicine, od aromaterapije gdje sam kasnije i predavala farmakologiju eteričnih ulja i anatomiju, pa četiri godine klasične homeopatije u sklopu londonske škole LSCH, dvije različite škole za učitelja joge, edukacije iz transakcijske analize te niza drugih metoda. Uz to, pohađala sam redovne edukacije iz klasične medicine.

Prije toga, na fakultetu sam izabrana u grupu za edukaciju iz NLP-a koju je platila hrvatska vlada, educirali smo se dvije godine, a predavači su bili najbolji stručnjaci iz Amerike i Njemačke.

Za vrijeme rada u farmaceutskoj firmi, bila sam predstavnik svih liječnika koji rade u farmaceutskom biznisu u povjerenstvu u Hrvatskoj liječničkoj komori od koje sam dobila i povelju i zahvalnicu za svoj rad.

Voljela sam farmakologiju i rad u farmaceutskoj firmi, a prirodna medicina je bila moj hobi. Tako sam dobila široku sliku o pristupu bolestima i liječenju na razne načine.

Nakon desetak godina rada u MSD-u, Pfizeru i Pharmaciji u odjelu prodaje, marketinga i registracije lijekova, započelo se s nemoralnim praksama, te sam dala otkaz. Kasnije su mnogi liječnici završili u zatvoru i bez licenci u aferi o kojoj se vrlo malo pisalo u medijima.

Nakon otkaza, imala sam već veliko iskustvo i nastao je jasan koncept Mulier metode po kojoj i danas radim uz svakodnevnu edukaciju i širenje znanja i vidika. Svako jutro pročitam barem tridesetak stranica neke stručne knjige, a uz to pomno pratim iskustva svojih pacijenata.

Na kraju sam otišla na liječničku edukaciju iz FX Mayr metode u Austriju gdje su me između ostalih liječnika izabrali za rad u austrijskoj klinici s kojima stalno i dan danas surađujem, a koja se bavi holističkom medicinom.

Moji pacijenti tamo su poznati glumci, pjevači, internacionalni biznismeni – koji sebi mogu priuštiti svaku poznatu terapiju, ali uvijek nam se vraćaju zbog odličnih rezultata holističke medicine.

meri-bura

 • ŽIN: Puno se poduzetnika/ca danas nosi s burnoutom. Kako ga spriječiti, a ako se i dogodi – kako se izliječiti?

Meri: Burnout je gubitak životne snage, tjelesne, mentalne i emotivne.

On je znak da je potreban restart, on je znak da se nešto radi pogrešno. Čak i smjer i put koji ste izabrali može biti dobar, ali je pogrešan način na koji ga ostvarujete. Što se tiče tijela i zdravlja, potreban je restart primarno u probavi i cirkulaciji.

Restart i liječenje burnouta kreće s detoksikacijom s nutritivnom dijetom i odmorom (odmorom crijevnih resica, mišićnih vlakana, sinapsi…).

Dalje je sve u rukama liječnika koji prati pacijenta.

Neovisno želite li mršavjeti, upravo su u tijeku prijave za tromjesečni program koji započinje s detoksikacijom, nastavlja se s liječenjem crijeva i zaokružuje s detoksikacijom štetnih emocija što sve utječe na snagu tijela i uma i na svjež izgled kože i sjaj u očima, bistrinu misli.

Ovaj program preporučujem svima neovisno žele li smršavjeti. Program ima svoj tijek, ali je potpuno individualno prilagođen jer neki već imaju poremećen rad gušterače i disbalans šećera u krvi, a da to ne znaju, a to treba liječiti.

Dugotrajni burnout koji se ne liječi može lako dovesti do ireverzibilnih promjena koje se kasnije ne mogu riješiti poput uznapredovalih autoimunih bolesti.

U Šibeniku radim sedmodnevne programe za liječenje burnouta s osiguranim smještajem, hranom, dijagnostikom, terapijom i wellnessom, a ja sam s pacijentom svaki dan barem dva sata.

 • ŽIN: Koji su najčešći uzroci burnouta kod poduzetnica?

Meri: Najčešći uzroci burnouta kod poduzetnica su:

 • neznanje o svojoj prirođenoj tjelesno emotivnoj konstituciji koja je nepromjenjiva
 • neznanje o idealnom životnom stilu prilagođenom arhetipu koji je također nepromjenjiv
 • na temelju gore navedenog, potrebno je donositi poslovne odluke kako bi se energija tijela, uma, emocija i duhovnih težnji poklopila s poslovnim aktivnostima tako da se s manje aktivnosti postižu vrhunski rezultati, zadovoljstvo i odlična zarada.

 

 • ŽIN: Što znači holistički pristup? 

Meri: Holistički znači imati cjelovitu sliku sadašnjosti, biti vidovita za skoru budućnost i znanje kako brzo i efikasno riješiti svaki nadolazeći problem.

Znanje ne znači imati informaciju. Informacija je višak, informacija se trebamo rješavati. Svakoj od nas je potrebna ograničena količina informacija.

Mi se moramo odvojiti od potrebe za informacijama

Informacije su višak i one su opterećenje za sustav, za organizam.

Visak informacija stvara stres. Informacije nameću misao trebala bih, a to je toksično.

Holistički znači znati gdje nam je početna točka, što ne možemo mijenjati, što možemo mijenjati, gdje smo najefikasniji i koji nam je cilj.

A najvažnije je znati na temelju čega donosimo odluke, a to je povezano s konstitucijom i arhetipom.

Možemo raditi u svoju korist ili protiv sebe. Kada radimo u svoju korist – nema burnouta.

Ako ne znamo na temelju čega donosimo odluke, bit ćemo u stalnom stresu jer ćemo donositi odluke na temelju nedostatka vremena, panike, površnih informacija koje nam drugi serviraju.

 • ŽIN: prema vašem mišljenju, što mislite da je uzrok današnjih bolesti?

Meri: Brzina. Visak informacija, nedostatak znanja (primarno o sebi).

 • ŽIN: Mislite li da danas žene uzimaju premalo vremena za sebe? Možete li to malo objasniti?

Meri: Mi živimo u svijetu u kojem vladaju macho tipovi i homoseksualci. Dakle, muškarci. Oni drže novac.

Tko ima novce, vlada. Volim izreku, plati pa se smij.

Grupa Žene i novac je jedan od najboljih načina da žene preuzmu dio vlasti. Ovo je nejfeminističkija grupa, htjele vi to priznati ili ne. Kada žene budu držale novac u svojim rukama, onda se taj novac neće trošiti na ratove, već na humani napredak.

Predispozicije imamo – edukaciju i vodeće pozicije.

Žene trebaju i moraju početi željeti novac onako kako ga muškarci žele

To ćemo morati vježbati jer nijedna žena nije željna novca onako kako jedan muškarac. Zato sto svoju moć ne poistovjećujemo s novcem, već s izgledom, majčinstvom, ali to se mora promijeniti.

Što je zajedničko onima koji drže moć? Imaju jaki, ako ne i prejaki libido.

Dakle, znamo smjer.

meri-bura

 • ŽIN: Kako onda izgleda zdravi život, tj. zdravi životni stil?

Meri: Živjeti po svom. Živjeti u skladu sa svojim mogućnostima, a to znači u skladu s mogućnostima svoga tijela, uma, emocija.

Davati i primati. Redovito i obilno.

Žene su često u minusu jer previše daju. Minus daje burnout.

Za primanje je potrebna želja da ispuni potreba. A da bismo znali svoje potrebe opet je potrebno znati potrebe svoje konstitucije i arhetipa.

Kada to znaš, onda imaš samopouzdanje i samopoštovanje – to su osnove zdravlja.

Tada lakše manipuliraš s vremenom koji je najveći prijatelj zdravlja, a mi ga često pretvaramo u neprijatelja.

 • ŽIN: Spomenuli ste da ste osmislili ste Mulier metodu – možete li reći više o njoj?

Meri: Mulier metoda je način liječenja kroničnih bolesti u kojoj se podrazumijeva da neovisno o kojoj bolesti i organu se radi – na kraju moramo dobiti zdrave hormone, zdrave emocije i zdravu kralježnicu.

Zdravi hormoni, kralježnica i emocije znači da ste zdravi.

Ako imate dermatitis, upalu oka ili trn u peti, izgledno je da u prvom slučaju postoji problem s jetrom i plućima, u drugom slučaju infekcija i u trećem slučaju – acidoza.

U prvom slučaju izgledan je akutni emotivni stres, u drugom slučaju poremećaj hormona koji smanjuje imunitet, a u trećem poremećaj u metabolizmu kosti i stanje fascija. Kod prvog se liječi probava i probavni hormoni – istovremeno s emocijama, kod drugog imunitet i infekcija, a kod trećeg acidobazna ravnoteža.

Na kraju imate zdravu kralježnicu, hormone i emocije.

 • ŽIN: Koji su ključni preduvjeti za kvalitetan životni stil?

Meri: Bildanje (da upotrijebim Kristinin izraz) rasporeda u kojem nam je tijelo odmorno, emocije mirne i duša puna.
Nema sreće bez poznavanja sebe.

Kada to znate, onda se eventualno treba izliječiti od negativnih emocija koje su prepreka, no emocije nije lako liječiti.
Možemo liječiti tijelo da brže izliječimo emocije (primarno probavu, sastav bakterija u crijevima, mišiće…).

U zdravom tijelu je zdrav duh! To je brži i efikasniji način – krenuti od tijela. Kao sto sam napisala na svojoj web stranici:

Way to Health
We believe
Pleasure is the way
The body is the key
Emotions are the root
And willpower needs support.

Za sreću nam trebaju jasne želje, jak libido, a svoj glas trebamo koristiti u svoju korist

Dalje, kada to znamo, ono što nam svima treba za sreću je da smo povezani s istomišljenicima, da smo dio grupe koja nas cijeni i voli, gdje možemo biti to što jesmo (bilo obitelj, prijatelji, društvo..), da imamo jasne! želje, da imamo jaki libido (nisu privlače one žene koje su lijepe, nego one koje misle da su lijepe), da naučimo koristiti svoj glas i govor u svoju korist (da pazimo koje riječi i rečenice upotrebljavamo kada govorimo o sebi!), i da imamo mjesto i ljude s kojima smo očarani.

 • ŽIN: Mislite li da se sve može izliječiti prehranom?

Meri: 80 posto simptoma kroničnim bolesti se liječi s prehranom, to je moje 20-godišnje iskustvo. Bez prehrane, druge terapije nemaju smisla, jer će se bolest pogoršati ili vratiti.

Upravo pišem knjigu o terapijskim prehranama – koja je jedinstvena po svom sadržaju, konkretna i aktualna.

Bit će riječi o: intolerancijama, alergijama, histaminu, upaljenim crijevima, crijevnim bakterijama, probioticima, konstituciji trbuha koja ukazuje na dijagnozu, posturi koja ukazuje na infekcije u zdjelici – kapacitetu pluća, zdravlju srca i cirkulacije, FX Mayr metodi za prevenciju i detoksikaciju, o terapiji autoimunih bolesti, o pravilima prehrane, o ritmu, o načinu jedenja, o mineralima kroz prehranu i naponu na staničnim membranama, o nutritivnoj dijeti, o mršavim ženama koje puno jedu i ne debljaju se, o prejedanju koje ima nuspojavu nedostatak hranjivih tvari, o gladi, o hormonskim tipovima žena i optimalnoj prehrani, o biokemiji krvnih grupa, o infekcijama, o prirodnim terapijama, o liječenju štitnjače prehranom, o umoru i svim njegovim uzrocima, o parazitima, o hormonskom disbalansu, o prehrani za glavobolje i migrene, o obiteljskim obrocima i kako ih uskladiti sa životnim stilom, o životnim stilovima, o bontonu…

Ako želite naručiti knjigu, cijena u pretplati je 200 kn, a redovna cijena će biti 280 kn.

 • ŽIN: I za kraj – doktorica ste i uspješna poduzetnica, što mislite da je ključno za uspjeh u biznisu?

Meri: Dosljednost i moral.

 

Foto: privatna arhiva dr. Meri Bure

Kontakt: meri.bura@mulier.hr, Mulier.hr

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn