Zdrav odnos
s novcem

dr. med. Jadranka Belan Žuklić: Pronalazim poveznice medicine i poduzetništva, a to su odvažnost, ustrajnost i kontinuirani trening

dr. med. Jadranka Belan Žuklić: Pronalazim poveznice medicine i poduzetništva, a to su odvažnost, ustrajnost i kontinuirani trening

Razgovarali smo s dr. med. Jadrankom Belan Žuklić, specijalisticom ginekologije i porodništva koja je pokrenula vlastitu privatnu polikliniku u Zagrebu – Gynexperta. Intimno zdravlje žena i dalje je velika tabu-tema u društvu čak i kod žena, a evo što o tome misli struka!

Foto: Dr. med. Jadranka Belan Žuklić u poliklinici Gynexperta, Zagreb

  • Zašto ste se odlučili na pokretanje vlastitog biznisa? Što Vas je inspiriralo i kada ste znali da ne želite biti samo doktorica medicine, već i poduzetnica? 

Jadranka: Za taj korak su me osvijestila i potaknula djeca. Oni odrastaju u drugačijem okruženju nego ja i svjesniji su da bi edukacija, predani rad i specijalne vještine trebale stvoriti razliku vrijednosti i odgovarajući ekonomski standard.

Jednom od kočnica ranijeg upuštanja u poduzetništvo, smatram mentalni trening vezan uz samu profesiju liječnice da se svaka situacija mora kontrolirati i nema mjesta pogrešnim odlukama jer se radi o ljudskim životima. S prvim poduzetničkim iskustvom pronalazim poveznice medicine i poduzetništva, a to su odvažnost, ustrajnost i kontinuirani trening. Moram priznati da me učenje novih područja veseli i pomlađuje.

Postoji anegdota o pokretačkim snagama u ljudima našeg podneblja, a to je inat. Djelomično me potaknula jedna izjava koja je insinuirala uzaludnost mog poduzetničkog pokušaja jer su sve tržišne pozicije već zauzete. Ipak, neću odustati od svoje vizije skrbi o intimnom zdravlju i poboljšanju kvalitete života žena.

  • Nažalost, intimno zdravlje žena je i dalje velika tabu-tema u društvu pa čak i kod žena. Koliko reproduktivno zdravlje i perimenopauza i menopauza utječu na produktivnost? U čemu griješimo? 

Jadranka: Promjene u razmišljanju na našim prostorima su vrlo spore. Trebala su 2-3 desetljeća da se o zdravlju i prevenciji bolesti dojke priča na način kako je to danas. Ginekološko zdravlje je još uvijek tabu tema. Iz toga se i rodila misao vodilja i slogan Poliklinike – skrb o ženskom zdravlju iz perspektive žene liječnika – otvoreno, iskreno, bez predrasuda i sveobuhvatno.

Iako ima puno kolega vrhunskih stručnjaka, u ordinaciji često čujem rečenicu – „ali vi ste žena, vi ćete razumjeti“. S druge strane, velik broj žena osvijesti svoje intimne tegobe tek kada se razgovorom potakne, naročito po pitanju seksualnosti, libida i menopauzalnih tegoba.

Reproduktivno zdravlje uvelike je ovisno o ravnoteži spolnih hormona. Prihvatile mi to ili ne, utječu i na funkcioniranje mozga – pamćenje, raspoloženje, centre budnosti i spavanja, regulaciju tjelesne temperature. Tu prepoznajemo tegobe koje se mogu pojaviti u perimenopauzi i ometati svakodnevno funkcioniranje. Dio tegoba se može ublažiti promjenama u prehrani, vježbama opuštanja, biljnim preparatima, ali za dio žena je hormonska terapija spas i preporod.

Paradoks je da su žene krajem 20. stoljeća na našim prostorima puno više koristile hormonsku terapiju radi ublažavanja perimenopauzalnih tegoba, nego što to čine danas. Znanstveni dokazi su vrlo jasni, ali je antipropaganda neopravdano dovela do negativnog stava prema hormonskoj terapiji i brojnim ženama uskratila kvalitetniji intimni život i bolju profesionalnu produktivnost u dobi kada smo znanjem i iskustvom na vrhuncu.

  • Kakav je vaš odnos s novcem? Volite li ga više potrošiti na putovanja, edukacije ili nešto treće?

Jadranka: Novac radije trošim na edukacije jer znanje smatram kapitalom s kojim se može snaći u bilo kakvoj životnoj situaciji. Nadam se da ću ga u budućnosti ulagati u unapređenje poslovnog plana u smjeru razvoja zdravstvenog turizma. Dio novca trošim na putovanja i sitne luksuze kojima se veseli svaka žena (parfemi, nakit i sl.).

  • Što ste o novcu naučili od roditelja, baka i djedova?

Jadranka: Od roditelja sam naslijedila stav da novca uvijek mora biti za kvalitetno obrazovanje. Ponekad su mi se činili kao čarobnjaci koji stvaraju novac niotkud. Majka je unatoč povremenoj oskudici, svojom profinjenošću i vedrim duhom ostavljala dojam zadovoljstva i bogatstva. Ipak, odrastanje u okruženju ratne nesigurnosti i nestajanja velikih firmi ostavilo je trag. Trebalo je vremena da ti tragovi izblijede te da se upustim u izazove poduzetništva, iako je medicina delikatno područje i uvijek treba zadržati svoju bit, a to je humanost i empatija.

  • I za kraj, što biste kao ginekologinja savjetovali našim čitateljicama?

Jadranka: Intimno zdravlje je srž naše ženstvenosti. Pronađite moment koji će vas podsjetiti da dugo niste bile na pregledu (odlazak na putovanje, posjet frizeru…). Nemojte zanemariti intimne tegobe, one često signaliziraju da se tijelo buni i da mu je potrebna promjena – odmor i opuštanje, zdravija prehrana, boravak u prirodi, druženje…

Intimno zdravlje ne podrazumijeva samo fizičko odsustvo bolesti, ono znači i osjećaj ugode i zadovoljstva u vlastitom tijelu.

Foto: Jadranka Belan Žuklić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn