Zdrav odnos
s novcem

Daria Lorenci Flatz: Novac trošim onoliko koliko ga imam

Daria Lorenci Flatz: Novac trošim onoliko koliko ga imam

Daria Lorenci Flatz kazališna je i televizijska glumica i superfinalistica popularnog plesnog showa Ples sa zvijezdama. Što nam je otkrila o vlastitom odnosu s novcem, investiranju, ali i odgoju sinova – pročitajte u nastavku.

  • ŽIN: Kako zarađuješ svoj novac? Što najviše voliš raditi?

Daria: Novac zarađujem svojim poslom, dakle glumom i to najviše volim raditi – općenito u izvedbenim umjetnostima i kroz ples u zadnje vrijeme. Imam i svoj studio – kreativni laboratorij za djecu 4SOBE.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Daria: Pa ne bi čak rekla da se moj odnos prema novcu mijenjao zato što nikad nisam stekla neke ideje oko toga kako ga ulagati, trošiti i koliko štedjeti. Naprosto – koliko imam toliko i trošim i iskreno, ne mislim puno o tome. Nisam baš neka najštedljivija osoba tako da dosta neplanski trošim. Više sam emotivni potrošač.

  • ŽIN: Kako štediš/investiraš za budućnost?

Daria: Ne štedim, ali investiram u budućnost tako što ulažem u nekretnine. To ne znači da imam 100 nekretnina, ali imam kupljen poslovni prostor i dva stana.

  • ŽIN: Koje si pogreške napravila dosada s novcem?

Daria: Teško mi je reći koje sam pogreške napravila. Vjerujem da bi bilo zgodnije da više planiram i da malo više pazim kad, gdje, što i koliko kupujem. Nekako sam se pomirila vremenom da kad mi se nešto kupuje, kupim. Ne gledam ima li nešto na sniženju i hoće li u skorijoj budućnosti biti neko sniženje. Naprosto, u tom smislu ne planiram.

Vjerujem da bi imala više novaca da planiram, ali nekako ne žalim zbog toga. Takva sam, tako živim i uvijek imam za ono što mi treba.

  • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Daria: Mislim da sam dosta dobro postupila s kreditom kojeg sam podigla čim sam se zaposlila i kupila svoj prvi stan koji mi je već dosad otplaćen. On mi sad pomaže da otplatim kredit koji imam za veći stan. To je nešto i što bih savjetovala mladima.

Meni to nije nitko rekao, već sam se sama odlučila na taj korak. Svi oko mene govorili su mi: joj, pa zar tebe nije strah? To je riskantno. Ali eto, na kraju se sve posložilo kako treba i mislim da sam već tako mlada donijela dobre odluke.

  • ŽIN: Što učiš svoje sinove o novcu i kako?

Daria: Ne bih rekla da ih nešto specijalno učim. Primijetila sam da se djeca zapravo rode s određenim sklonostima na koje mi možemo teže utjecati, radilo se o novcu ili drugim stvarima. Evo konkretno imam blizance koji su karakterno potpuno drugačiji. Jedan je dosta rastrošan i potrošit će novac na prvu želju koju ima, dok je drugi puno skromniji i čuvat će taj novac i čekati najisplativiju priliku da ga potroši.

Vjerujem da se mi prema novcu odnosimo onako kakvi smo karakterno i da se to teže mijenja kod ljudi.

  • ŽIN: Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe?

Daria: Moram reći da sam jako zadovoljna kako sam sve u životu izvela do danas.

  • ŽIN: Što si naučila o novcu od baka i djedova?

Daria: Kad se dogodio rat onda se zapravo ispostavilo da su nekretnine nešto što je ostalo i što se nakon rata moglo prodati i omogućiti nam početak nekih novih života i olakšat nam jako tešku situaciju. Jako sam rano shvatila da je važno imati krov nad glavom  i to je nešto što nisam samo naučila od njih nego nešto što sam i slijedila.

Nikad mi oni nisu direktno govorili da je važno imati svoju nekretninu, ali sam u nekom trenutku od njih ubrala da je to za mene važno.

Foto: Matej Grgić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn