Zdrav odnos
s novcem

Daniela Dapas: Nastojim živjeti radeći ono što volim, a dio novca uvijek dajem u dobrotvorne svrhe jer to je dio kruga koji se mora poštivati

Daniela Dapas: Nastojim živjeti radeći ono što volim, a dio novca uvijek dajem u dobrotvorne svrhe jer to je dio kruga koji se mora poštivati

Daniela Dapas sudski je tumač za talijanski jezik, profesorica talijanskog jezika i književnosti i vlasnica agencije za nekretnine Dapas home. Vlasnica je i voditeljica škole stranih jezika Smart. Završila je osnovnu školu u Italiji, gdje je proteklih godina sudjelovala na brojnim seminarima i usavršavanjima.

Evo što nam je otkrila o pokretanju biznisa, učenju stranih jezika u odrasloj dobi, ali i nekretninama na tržištu.

 • ŽIN: Vrlo si svestrana. Vlasnica si škole stranih jezika, sudski tumač i profesorica talijanskog jezika, ali i agencije za nekretnine. Kako je krenuo tvoj poduzetnički put i zašto si se odlučila na poduzetništvo?

Daniela: Oduvijek sam bila poduzetna, to nosim od malena u sebi. Ne mogu reći da sam imala neki uzor već sam imala viziju života te sam je odlučila slijediti.

Najprije sam odredila put kroz formalno obrazovanje, diplomirala sam na Filozofskom fakultetu te stekla zvanje profesora talijanskog jezika i lingivistike. Moj poslovni put je krenuo radom u renomiranim tvrtkama gdje sam stekla bogato iskustvo, pogotovo u marketingu i odnosima s javnošću, ali i prodaji.

Davne 2006 otvorila sam Smart školu stranih jezika i agenciju za prevođenje obzirom da sam dugi niz godina prevodila te postala sudski tumač za talijanski jezik. Škola ove godine slavi 17. rođendan te sam ponosna na rezultate, a najviše na zdrav timski duh koji vlada u našim uredima.

U samim počecima smo bili i prva škola stranih jezika koja je posjedovala certifikat kvalitete ISO-9001, a brojne nagrade i priznanja koja su uslijedila govore dovoljno o našem radu.

 • ŽIN: Velikom broju ljudi poznavanje stranih jezika i dalje predstavlja veliki problem. Često nam se javljaju stavom da je za njih vrijeme učenja stranih jezika prošlo. Imaš li neki savjet?

Daniela: Strani jezici su u danas potrebni kako bi komunicirali u poslovnom okruženju te se podrazumijeva da govorite barem jedan strani jezik, a mlađe generacije već znaju dva ili tri strana jezika solidno. Pravo vrijeme za učenje jezika je sigurno mladost, konkretno već od treće godine života jer tada se ono usvaja spontano. Međutim nikada nije kasno početi s učenjem pa makar i iz hobija jer ono je znanstveno dokazano dobro za naš mozak, sprječava pojavu Alzheimera, demencije, potiče bolje pamćenje i slično.

U današnje vrijeme jezici  se uče na jedan spontani, intuitivni i zabavan način tako da je vrijeme provedeno u učenju korisno i zanimljivo.

 • ŽIN: Treba li osoba imati određene predispozicije da bi se bavila prevođenjem? Ako da, koje? 

Daniela: Prevođenje je vrlo zahtjevan posao, vrlo je važno formalno obrazovanje i iskustvo. To dan danas ne može zamijeniti niti jedan alat ili stroj, ali sigurno su od velike pomoći.

Jedna od važnijih karakteristika prevoditelja je sigurno stručnost (često uz određeno područje), točnost (ako govorimo o rokovima), ali prije svega stečeno iskustvo. Bilo da se radi o pisanim ili usmenim prijevodima razina stresa je velika, ali zadovoljstvo odrađenim poslom nemjerljivo.

 • ŽIN: Vlasnica si i agencije za nekretnine. Kako prognoziraš kretanje cijena nekretnina u budućnosti? Smatraš li da uskoro možemo očekivati stagnaciju?

Daniela: Smatram da će u Hrvatskoj situacija s nekretninama biti slična sadašnjoj još neko vrijeme, neće doći do stagnacije, pogotovo u većim gradovima i na obali.

Velika je potražnja za nekretninama te je to zakon tržišta. Koliko su cijene nerealne ne možemo tvrditi dokle god postoje kupci.  Ulaskom u EU monetarnu zonu postali smo jos atrkativniji inozemnim ulagačima i kupcima te to sigurno odgađa eventualnu stagnaciju.

 • ŽIN: Na što je važno obratiti pažnju prilikom kupnje ili najma nekretnine?

Daniela: Prvi korak je provjera vlasničkog lista koji možete pronaći u gruntovnici ili na internetu. Zatim bi trebalo provjeriti i povijest nekretnine, odnosno je li željena nekretnina mijenjala vlasnike ili su po srijedi drugi načini stjecanja nekretnine kao što su rješenje o nasljeđivanju i sl.

Ugovor je jako bitna stavka u procesu kupnje nekretnine. Prvo se prilikom kupnje obično potpisuje predugovor kao važan korak prije potpisivanja samog ugovora koji sadrži važne stavke od opisa nekretnine do dinamike i vrste plaćanja.

Jako je bitno i provjeriti tko je investitor i graditelj nove zgrade. Važno je provjeriti i godinu gradnje, provjeriti ima li objekt građevinsku i uporabnu dozvolu, je li provedeno etažiranje, je li objekt dio katastarskog plana.

Pri kupnji stana treba se raspitati o zajedničkim dijelovima kao što su šupe, tavanske i podrumske prostorije, tko je upravitelj zgrade, ukoliko se kupuje zemljište ili kuća. Treba se raspitati gdje su točno međe, postoje li možda neki eventualni sudski sporovi sa susjedima.

Treba obratiti pažnju i na režije, treba zapisati zatečeno stanje plinovoda, struje i vodomjera. Pažnju treba obratiti i na parkiranje i prilazne ceste. U naseljima koja tek nastaju, parkirna mjesta obično osigurava investitor, no u starijim naseljima treba voditi računa o parkirnim zonama.

U kakvom je stanju sama nekretnina, može se vidjeti već pri prvom kontaktu što neki oglašivači ističu i u samom oglasu, no neke nekretnine koje naizgled dobro izgledaju mogu skrivati brojne nedostatke, pa ne bi bilo naodmet povesti i nekog građevinskog stručnjaka u obilazak.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Daniela: Ja sam novcem neopterećena, svjesna sam da je ovdje kako bi mi olakšao život. Nikada mu nisam robovala i gledam na njega kao mali blagoslov kojeg sam zaslužila svojim znanjem i radom. Upravo takav odnos mi pomažem da on teče kroz moj život nesmetano i da on služi meni.

Foto: Daniela Dapas

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Daniela: Moja štednja je usmjerena u više pravaca – ulažem u nekretnine, štedim kroz razne fondove a planiram uskoro uložiti u investicijsko zlato. Mirovina u pravom smislu riječi za mene ne znači prestati raditi već uživati u plodovima rada radeći jer obzirom na moju energiju prava, mirovina nije u planu.

 • ŽIN: Jesi li napravila neke pogreške s novcem?

Daniela: Svi griješimo, pa tako i ja. Srećom nisu to bile kardinalne pogreške već rezultat brzopletosti, loših procjena ljudi, situacija ali i potrebe tržišta. Ono što je važno je da sam naučila na tim greškama, a to je kapital koji će se dugoročno isplatiti.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Daniela: Moji roditelji su me naučili da novac služi čovjeku, a ne čovjek novcu i za tim se vodim u životu. Nastojim živjeti radeći ono što volim, a dio novca uvijek dajem u dobrotvorne svrhe jer to je dio kruga koji se mora poštivati.

Ne možemo samo uzimati, a ništa ne davati. Djed je uvijek govorio: svaki dan je prilika za slavlje, zato svakog dana slavim nove pobjede (i poraze) jer to je dio životnog i poslovnog ciklusa.

 • ŽIN: Što učiš svoju djecu o novcu i kako?

Daniela: Svoju kćer učim ono što su mene učili moji roditelji. Da bude prije svega sretna i da ne robuje formi niti  nametnutim normama.

Vrlo je važno da ima viziju, znati kuda ide i što se želi postići. Želim da bude samostalna, da ne ovisi o nikome, da je mudra, ali da ne izgubi vjeru u dobrotu i ljubav. Želim da joj bude uzor i primjer kako se može doći do zvijezda radom, trudom i zalaganjem.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Daniela: Drage žene, uvijek radite ono što volite, neka to bude sa strašću. U svaki projekt uđite optimistično i s puno ljubavi slušajući intuiciju. Uspjeh neće izostati.

Foto: Privatna arhiva Daniele Dapas

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn